Bakken met de commissie: cinnamon rolls!
We wilden als commissie dit jaar natuurlijk ook weer een artikel schrijven in de trant van 'Bakken met de commissie'. Afgelopen jaren zijn meerdere mediacommissies ons hierin al voorgegaan, dus moesten we wel met iets héél lekkers komen. Het werd: cinnamon rolls! Cinnamon rolls zijn zo'n traktatie die je bijna niet níét lekker kunt vinden. Heerlijk bij een brunch of koffiemoment in het zonnetje.
Voor ons allemaal was het de eerste keer dat we dit maakten, maar we zijn superblij met het eindresultaat – en het smaakte heerlijk. Heb jij binnenkort zin om iets lekkers te bakken? Probeer dan zeker dit recept eens uit. Het kost iets meer tijd dan een simpele muffin, maar dan heb je ook echt wat!
Voordat je begint met bakken, is het belangrijk om eerst alle benodigde ingrediënten en keukenspullen in huis te hebben.
Benodigdheden:
-
Mixer
-
Zeef
-
Kom
-
Grote ovenschaal
-
Deegroller (of lege wijnfles, bij gebrek aan beter in ons geval)
Ingrediënten (voor 8 cinnamon rolls):
Voor het deeg:
-
425 gram bloem
-
1 zakje gist
-
60 gram boter
-
1 ei
-
180 ml karnemelk
-
60 gram suiker
-
1 theelepel zout
Vulling:
-
50 gram boter
-
125 gram donkere basterdsuiker
-
1,5 eetlepel kaneel
Frosting:
-
200 gram roomkaas
-
80 gram poedersuiker
-
40 gram boter
-
1 theelepel vanille extract
Nu snel door naar het recept:
1. Deeg maken: Doe de boter in de kom en klop het luchtig met de mixer. Voeg al mixend de suiker en het zout toe. Mix daarna het ei erdoor.
2. Bloem en gist toevoegen: Zeef de bloem en voeg deze toe, samen met de gist en karnemelk. Kneed dit tot een soepel, zacht en licht plakkerig deeg.
3. Eerste rijs: Vet een kom in met wat olie. Leg het deeg erin en draai het om, zodat alle kanten bedekt zijn. Dek af en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld. Tip: als het kouder is, kun je de oven kort voorverwarmen (1 minuut op 100 graden), uitzetten en het deeg daarin laten rijzen.
4. Vulling maken en deeg uitrollen: Meng de basterdsuiker met de kaneel in een kommetje.
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 40 cm. Smeer het deeg in met de zachte boter en verdeel daarna het kaneel-suikermengsel erover. Druk dit zachtjes aan met je handen.
5. Deeg oprollen en snijden: Rol het deeg vanaf de korte zijde (30 cm) strak op tot een dikke rol. Snijd de uiteinden eraf en verdeel de rol in 8 gelijke plakken.
6. Tweede rijs: Leg de cinnamon rolls in een ruime ovenschaal met bakpapier. Zorg dat ze elkaar nog niet raken. Dek af en laat 30 minuten rijzen, totdat ze in volume zijn verdubbeld.
7. Oven en frosting: Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak ondertussen de frosting door de roomkaas, poedersuiker, vanille-extract en boter tot een glad mengsel te mixen. Zet dit daarna in de koelkast.
8. Bakken en serveren: Bak de cinnamon rolls 20 minuten in de oven. Laat ze 10 minuten afkoelen en bestrijk ze daarna met een beetje frosting. Ben je geen fan van frosting? Geen probleem, het recept is ook zonder heerlijk!
Wij vonden de cinnamon rolls heerlijk en daarnaast was het bakken met elkaar erg gezellig. Voor iedereen die dit recept ook gaat uitproberen: veel bakplezier gewenst!