De studiereislocatie 2025: Taipei!
Sinds vorige week donderdag zitten we niet langer meer in spanning. Het hoge woord is eruit en we mogen komend jaar met CT afreizen naar het prachtige Taipei, gelegen in Taiwan. Het is een indrukwekkende stad met een enorme economie en een eigen cultuur. Onze leden zullen dan ook de plaatselijke gebruiken leren kennen en inzicht krijgen in de fiscale wereld van Taipei.
We vertellen jullie graag wat meer over het land Taiwan! Taiwan is een eilandstaat in Oost-Azië, gelegen aan de kust van China. Met ongeveer 23 miljoen inwoners staat het bekend om zijn dynamische economie, geavanceerde technologie-industrie en rijke cultuur. De cultuur is een mix van Chinese, Japanse en inheemse invloeden. Taipei (de hoofdstad) is het politieke, economische en culturele hart van Taiwan. De stad is beroemd om de Taipei 101, ooit het hoogste gebouw ter wereld, en haar levendige nachtmarkten zoals Shilin, waar bezoekers kunnen genieten van lokaal streetfood. Voor natuurliefhebbers biedt Taipei ook genoeg, zoals het Yangmingshan National Park en de historische Longshan-tempel. De stad is een centrum van innovatie, maar behoudt tegelijkertijd haar traditionele charme. Dankzij een uitstekend openbaar vervoerssysteem zijn de moderne en historische bezienswaardigheden goed met elkaar verbonden.
Belastingland Taiwan
Taiwan is een uniek belastingland met opvallende verschillen ten opzichte van Nederland. Zo heeft Taiwan een veel lager inkomstenbelastingtarief, variërend van 5% tot 40%, en een royale belastingvrije voet voor huishoudens. Een bijzonder kenmerk is de Uniform Invoice Lottery, waarbij elk bonnetje fungeert als een lot in een nationale loterij. Dit stimuleert consumenten en helpt belastingontduiking te bestrijden. In tegenstelling tot Nederland is spaarrente tot een ruime limiet belastingvrij, wat sparen aantrekkelijk maakt. Taiwan kent ook geen successiebelasting, terwijl er wel een schenkbelasting is. Met slechts 5% btw, aanzienlijk lager dan de 21% in Nederland, blijven dagelijkse kosten betaalbaar. Bovendien moedigt Taiwan investeringen in duurzaamheid aan door middel van belastingvoordelen voor groene energieprojecten en elektrische voertuigen. Al deze aspecten maken Taiwan niet alleen een belastingvriendelijk land, maar ook een plek met innovatieve en speelse fiscale regels.
Cultuur
Eten
Naast het opdoen van fiscale kennis is het op studiereis natuurlijk ook belangrijk dat je maag goed gevuld is. In Taipei hoef je je hier geen zorgen over te maken. In Taiwan wordt er niet driemaal per dag gegeten, maar de hele dag door. Taipei wordt zelfs door sommigen gezien als ‘de beste van China’, terwijl dit geen China is. De Taiwanese keuken staat ook wel bekend om de xiaochi, ofwel de kleine hapjes: dim sum, tempura, loempia’s, oesteromelet, pasteitjes, bapao-achtige broodjes, tofupuddinkjes en nog veel meer!
Ook voor theeliefhebbers is Taipei een waanzinnige bestemming. Echter, je moet hier wel een hele middag vrij nemen om maximaal ervan te kunnen genieten. In Taiwan zitten er strikte etiketten aan het drinken van thee vast:
1. Eerst de thee ruiken aan het hoge kopje.
2. De thee uit de hoge in de lage kopjes gieten.
3. Nogmaals ruiken aan het (lege) hoge kopje thee.
4. Het lage kopje opdrinken.
5. Dit moet in 3 teugen op zijn, dus niet meer of minder.
Aangezien Taiwan aan de andere kant van de wereld ligt, kennen ze daar andere gebruiken dan in Nederland. Daarom hebben we een aantal do’s en don'ts op een rij gezet voor de CT’ers die naar Taipei zullen afreizen.
Wat is gebruikelijk (do's)?
- Begroetingen kunnen met de hand, maar een simpel ‘hallo’ of ‘nǐ hǎo’ is ook gepast.
- Netjes kleden en rekening houden met de hoge mate van benauwdheid.
- Trek je schoenen uit als je bij iemand thuis komt.
- Probeer een aantal woorden Chinees te spreken, dit wordt zeer op prijs gesteld door de lokale bevolking.
- Eet je eten netjes op en becomplementeer het eten. Taiwanese mensen zijn erg trots op hun kookkunsten.
- Goed opletten in het verkeer: als voetganger heb je geen rechten.
Wat is ongebruikelijk (dont's)?
- Geen eten of drinken nuttigen in het openbaar vervoer.
- Niet praten over de dood of het nummer 4. In Taiwan zijn mensen erg bijgelovig; hierover praten kan dus beledigend overkomen. Veel gebouwen hebben dan ook geen vierde verdieping.
- Cadeautjes niet openen in het bijzijn van degene die het heeft gegeven.
- Geen fooi geven, tenzij dit wordt aangegeven.
- Vermijd het bespreken van de Taiwan-China situatie. Dit onderwerp ligt gevoelig.
- Stokjes niet in de kom laten zitten na het eten. Dit wordt gezien als een offer aan de doden.
Sightseeing
Hot springs
Taipei is erg mooi, indrukwekkend en gezellig, maar voor de bewoners kan het soms verstikkend zijn om steeds in de enorme drukte te moeten leven. Het is dan ook mogelijk om naar een ‘Hot spring’ te gaan. Het is gebruikelijk in de cultuur om eens in de zoveel tijd naar een warm bad te gaan en tot rust te komen. Oorspronkelijk zijn dit kleine vijvertjes met grondwater. Het grondwater wordt verwarmd door ondiepe magmamassa's (gesmolten gesteente) of door circulatie van water, langs breuklijnen, naar hete gesteenten diep in de aardkorst. Dit zorgt voor een warm bad in de natuur. Wie zou hier niet van houden?!
Taipei 101
Dit was het hoogste gebouw ter wereld, tot in 2010 de Burj Khalifa in Dubai was afgemaakt. Het heeft welgeteld 101 verdiepingen, zoals de naam al aangeeft, en het gebouw is iets meer dan een halve kilometer hoog. Daarnaast is de Taipei 101 ook tornado en aardbeving veilig, een top-notch stuk bouwkunde.
Performing arts
In Taiwan zijn er veel theaters en wordt er veel opgetreden. Er zijn veel films uitgebracht die overigens ook prijzen hebben gewonnen in Hollywood. Een plek om dit te zien is het Taipei Performing Arts Center. Deze plek is in 2022 geopend en de architect was Rem Koolhaas, een Rotterdamse architect die zich ook in Taiwan heeft weten te vestigen.
Tempels
In Taipei zijn er drie belangrijke geloofsstromingen, waaronder het Chinese volk, Taoïsme en Chinees Boeddhisme. Door het hele land zijn er veel tempels te vinden met prachtige architectuur. De Banka Longshan Tempel is gemaakt door kolonisten tijdens de tijd van de Qing. Zie een voorbeeld hieronder.