Ken jij deze bijzondere investeringen al?

Ken jij deze bijzondere investeringen al?

06/06/2024

De wereld van verzamelobjecten en investeringen biedt een fascinerend scala aan mogelijkheden, variërend van zeldzame whisky's tot vintage Barbies en van waardevolle munten tot historische handtekeningen. Met elk object dat een verhaal vertelt en een unieke plaats inneemt in de harten van verzamelaars, blijft de aantrekkingskracht van deze markten groeien, zowel vanuit cultureel als financieel perspectief. Wij zullen een aantal van deze opmerkelijke investeringen nader gaan toelichten. 

Whisky
Voordat je een fles whisky wilt gaan openen, is het wellicht een beter idee om te overwegen om hem terug te zetten in de kast en een aantal jaar gesloten te laten. Maar waarom zou je dat doen? Met bepaalde flessen whisky zijn hoge rendementen te behalen. Die hoge rendementen worden behaald doordat sommige whisky’s een bepaalde status hebben, van hoge kwaliteit zijn en gemakkelijk te verhandelen zijn. Een goede whisky blijft tevens erg lang houdbaar. Naarmate de tijd verstrekt zullen er steeds minder flessen van een bepaalde whisky op de markt zijn, doordat de meeste flessen opgedronken zullen worden, en zullen ze steeds exclusiever worden. Dat zal er mede voor zorgen dat de prijs van een fles stijgt. Zo geeft de Whiskystats Whisky Index, een index die de gemiddelde waardeontwikkelingen van een aantal exclusievere whisky’s bijhoudt, aan dat er sinds januari 2013 tot nu een positieve verandering was van de prijzen met 143%.  

Lego
Door de meeste mensen wordt het alleen gezien als speelgoed, maar je kan er ook je vermogen mee opbouwen: het gaat hier over Lego. Legosets, die nog niet geopend zijn, stijgen meestal in waarde als ze twee à drie jaar niet meer worden geproduceerd. De sets die een thema, zoals films of boeken, bevatten, zijn vaak de beste beleggingen. Een voorbeeld van een set die al flink in waarde is gestegen is de Lego® Tie Fighter Pilot helm (75274).  Voor de (intacte) set moet tegenwoordig minimaal €150,- afgetikt worden, terwijl die in 2020 verkocht werd voor ongeveer €50,-. Een ander voorbeeld van een legoset die zelfs nog veel meer in waarde is gestegen, is Lego® Star Wars 10123 Cloud City. De set werd in 2003 verkocht voor €89,99,-, maar heeft tegenwoordig een marktwaarde van ongeveer €7260,-.  

  • Onderzoek: LEGO is een betere investering dan goud en aandelen (manners.nl) 

Barbies
Lego is niet het enige speelgoed wat als goed beleggingsobject zou kunnen worden beschouwd; ook Barbies kunnen een aantrekkelijke investering zijn. De waarde van een Barbie hangt vooral af van de volgende factoren: leeftijd, verpakking en accessoires, intacte kenmerken, speciale edities en samenwerkingen met mode-iconen. In principe geldt daarbij dat aan hoe meer van deze factoren er wordt voldaan, hoe hoger de prijs. De meest waardevolle Barbiepop is de ‘originele Barbie’ (de eerste die werd gemaakt). De pop werd in 1959 verkocht voor $3 en heeft tegenwoordig een marktwaarde van ongeveer $27000.  

Stripboeken
Beleggen in strips blijft een aantrekkelijke optie, met recente studies van Rijksuniversiteit Groningen en veilinghuis Catawiki die wijzen op rendementen tot 9,1% per jaar over een periode van 30 jaar. Het vinden van de juiste strips vereist echter inzicht in factoren zoals zeldzaamheid en culturele vraag. Tegelijkertijd onthult een blik op de duurste stripboeken ter wereld, zoals Superman , Amazing Fantasy en Action Comics , de immense waarde die unieke exemplaren kunnen bereiken, met bedragen tot wel $5.300.000. Deze unieke verzamelobjecten belichamen niet alleen de nostalgie en culturele impact van stripboeken, maar dienen ook als lucratieve investeringen voor verzamelaars en investeerders wereldwijd.

Oldtimers
Investeren in oldtimers is al lang bekend als een potentieel winstgevende onderneming. Voorbeelden van auto's die in waarde zijn gestegen, zoals de Maserati 5000 GT Coupé Frua en de Jaguar E-Type Series 1 Flat Floor Roadster, illustreren de mogelijkheden van deze markt. Deze stijgingen, van respectievelijk $319.000 naar $1.100.000 en van $81.700 naar $440.000 binnen enkele jaren, benadrukken het potentieel voor investeerders om aanzienlijke winsten te behalen.

Naamsbekendheid speelt bij de waarde van een auto een grote rol. Een auto kan aanzienlijk meer waard worden als deze wordt geassocieerd met bekende evenementen of iconen, zoals de Aston Martin DB5 uit de James Bond-films. Evenzo kunnen auto's die deelnemen aan legendarische races zoals de Mille Miglia en de Fiat Topolino, een aanzienlijke stijging in waarde ervaren vanwege hun historische betekenis. De factor van naamsbekendheid kan een cruciale rol spelen bij het voorspellen van de toekomstige waardeontwikkeling van een oldtimer.  

Munten
Munten kunnen als meer dan alleen een betaalmiddel worden beschouwd. Als je investeert in exclusieve munten, kan dat namelijk hoge rendementen met zich meebrengen. Zo is er recentelijk een kwartje geveild voor €1.045.500,-. Dat is daarmee tevens het hoogste bedrag dat ooit voor een Nederlandse munt is neergelegd. Op het 25 eurocentmuntje staat een afbeelding van koningin Wilhelmina toen ze nog tien jaar was. Het is dus niet zomaar een muntje, maar wat maakt hem dan verder zo uniek? De munt komt uit 1891 en er zijn er in totaal maar twee vervaardigd. Het andere muntje is in bezit van de Nederlandsche bank, wat dus betekent dat het verkochte muntje het enige exemplaar op de markt was. De 25 eurocent is eveneens onbeschadigd, wat hem nog unieker maakt. De vorige verkoopwaarde was circa €43000,- en het exemplaar kan dan ook gezien worden als een zeer goede investering.  

Pokémon kaarten
In de wereld van verzamelobjecten hebben Pokémon-kaarten de afgelopen jaren een fenomenale opkomst meegemaakt als investeringsmogelijkheid. Een recent artikel op Manners.nl belicht deze opwindende trend en wijst op de groeiende waarde van deze kaarten. Het artikel benadrukt het sensationele succesverhaal van één van de duurste Pokémon-kaarten die ooit verkocht is, waarvoor maar liefst 900.000 USD werd neergeteld. Deze buitengewone transactie onderstreept de enorme aantrekkingskracht en economische waarde die Pokémon-kaarten tegenwoordig vertegenwoordigen. Met verzamelaars en investeerders die steeds dieper in deze markt duiken, lijkt de fascinatie voor Pokémon-kaarten alleen maar toe te nemen, waardoor ze een intrigerend en winstgevend terrein blijven voor liefhebbers van zowel gaming als investeringen. 

Designer tassen
Designer tassen zijn niet alleen een goede accessoire voor jouw outfit, maar tevens een mooie aanvulling als belegging voor jouw portemonnee. De waarde wordt voornamelijk bepaald door het merk, het model, de staat en authenticiteit van de tas. Bekende voorbeelden van designermerken die al erg lange tijd zeer aantrekkelijk zijn als belegging, zijn Chanel en Hermès. Deze tassen blijven namelijk al lange tijd stijgen in waarde. Neem bijvoorbeeld de Hermès Birkin bag; de gemiddelde waarde van deze tassen stijgt jaarlijks met ongeveer 14%. Dat percentage overtreft zowel de S&P 500- index als de goudprijs. De nieuwprijs van een Hermès Himalayan Birkin 25 ligt tussen de $45.000 en $65.000, maar als je deze tas in 2017 had gekocht en nu zou verkopen, dan ligt de gemiddelde prijs van de tas op $107.000. 

Vinylplaten
Vinylplaten zijn terug van weggeweest, niet alleen als geliefde verzamelobjecten voor muziekliefhebbers, maar ook als boeiende investeringsmogelijkheid. De hernieuwde interesse in fysieke muziekdragers heeft geleid tot een groeiende vraag naar vinyl, aangewakkerd door nostalgische gevoelens en een waardering voor de warme geluidskwaliteit ervan. Daarnaast worden vinylplaten steeds vaker beschouwd als een aantrekkelijke investering, zoals benadrukt in het artikel op revinrecords.com. Hierin wordt niet alleen de culturele waarde van vinylplaten onderstreept, maar ook het potentieel ervan als financiële activa.

De lijst van 10 bijzondere platen, waaronder iconische albums van The Beatles, David Bowie en Prince, benadrukt de diversiteit van de vinylmarkt en illustreert de enorme waarde die sommige exemplaren hebben bereikt. Zeldzaamheid, de staat van de plaat en het artistieke belang spelen hierbij een cruciale rol. Deze voorbeelden tonen aan hoe investeren in vinylplaten niet alleen een passie kan zijn, maar ook een lucratieve strategie voor verzamelaars en investeerders die op zoek zijn naar alternatieve activaklassen. 

Handtekeningen
Ook handtekeningen van bekende sporters, acteurs en andere beroemdheden kunnen veel geld op leveren. Zo heeft een onverwacht object uit de voetbalwereld onlangs de aandacht getrokken op de veilingmarkt. Een servetje met de handtekening van Lionel Messi en zijn eerste contract bij FC Barcelona werd voor het aanzienlijke bedrag van bijna 900.000 euro geveild. Het bedrag dat voor dit unieke stukje sportgeschiedenis werd betaald, is ronduit verbazingwekkend. Het onderstreept niet alleen de immense populariteit van Messi als een van 's werelds grootste voetballegendes, maar ook de verzamelwaarde die aan objecten uit zijn carrière wordt toegekend. Deze veiling illustreert de ongelooflijke passie en toewijding van fans en verzamelaars om tastbare herinneringen aan hun idolen te verwerven, en bevestigt de blijvende erfenis van Messi in de wereld van het voetbal.

Tot slot
Zoals gezegd biedt de wereld van verzamelobjecten en investeringen dus een fascinerend scala aan mogelijkheden. Of je nu een fles whisky in de kast hebt staan, een doos met oude legosets en barbies of een stapel met stripboeken, elk object heeft zijn eigen geschiedenis en kan soms mooie rendementen met zich meebrengen. Er geldt dan ook vaak hoe unieker het item, hoe hoger de prijs. Van exclusieve munten tot oldtimers; er is altijd wel iets interessants te vinden voor investeerders en verzamelaars. Wellicht ligt jouw volgende investeringsobject gewoon op zolder of ergens in de kast.