Oliebollen of airbollen bakken met oud & nieuw!
Een traditie die verankerd is in Nederland: het maken en eten van oliebollen bij oud & nieuw. Terwijl het oude jaar langzaam op de klokken wegtikt en de champagne flessen tevoorschijn worden gehaald, vult de keuken zich met warmte en gezelligheid. Volop in de verwachting van deze gouden (gefrituurde) culinaire versnapering. Het bereiden van oliebollen is meer dan alleen een culinair gebruik tijdens oud en nieuw. Het is een feest van traditie, samenzijn en genieten van het leven. Waarbij nieuwe herinneringen en voornemens worden gevormd. Als mediacommissie wilden wij deze traditie ook graag beleven en delen wij graag onze tips met jullie.
Om de lekkerste oliebollen te kunnen bakken, hebben wij om te beginnen een lijst met de benodigde ingrediënten opgesteld.
Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor ongeveer 24 bollen:
- 500 gram bloem
- 500 ml karnemelk (het geheime ingrediënt, maar andere melk kan ook)
- 1 ei
- 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- Voor oliebollen: frituurolie (bijvoorbeeld arachideolie)
- Voor airbollen: bakspray
Optioneel:
- 75 gram rozijnen/ 75 gram krenten
- Poedersuiker
- 1 goudreinet, grof geraspt
- geraspte schil van 1 citroen
Voor de mensen die geen frituurpan hebben of een iets gezondere versie willen maken zijn er ook nog de 'airbollen'! Tot en met stap 3 is de bereidingswijze hetzelfde als bij het gebruik van een frituurpan. Hierna kunnen de ‘airbollen’ zonder olie in de airfryer afgebakken worden.
Als alle ingrediënten in huis zijn, kunnen de bollen gemaakt worden met de volgende bereidingswijze:
- Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen en krenten met 1 eetlepel bloem. Verwarm de melk in een pannetje op laag vuur, tot 37 graden. Klop in een kommetje het ei los.
- Meng de rest van de bloem, de gist, de suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het ei. Begin te kloppen met een garde of handmixer en voeg gelijktijdig de karnemelk toe. Blijf roeren tot er een glad beslag ontstaat.
- Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats rijzen gedurende een uur, of tot het beslag in volume verdubbeld is
Met een frituurpan:
- Verhit de frituurolie in de frituurpan of in een andere grote pan tot 175 graden. Als je noch een frituurpan met thermostaat, noch een kookthermometer bezit, laat je een broodkorstje in de olie vallen. Als de olie meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, is de olie heet genoeg.
- Doop twee grote lepels eerst in de hete olie, schep een bolletje uit het beslag en laat het in hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk (anders is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie teveel).
- Bak de bollen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Sommige zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant bruin is, andere moet je een tikje geven. Bekleed het vergiet met een dubbele laag keukenpapier, terwijl de bollen in de pan zitten. Vis de bollen met een schuimspaan en laat ze daarin uitlekken.
- Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is. Je kan de oliebollen met poedersuiker besprenkelen om het af te maken!
Met een airfryer:
- Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
- Mix 100 gram bloem met 25 gram poedersuiker op een bordje en rol hier bollen beslag in. Wanneer alle bollen in de airfryer mand liggen, bespray je ze nog licht met de bakspray.
- Bak de bollen in 10 minuten gaar op 200 graden. Draai de bollen om na 5 minuten. Net zoals bij de oliebollen kan je de airbollen aan het einde nog besprenkelen met poedersuiker om het af te maken!
Voilà! Heerlijke bollen en hier horen natuurlijk ook lekkere bubbels bij. Zowel de Gall&Gall als de Dirck III hebben leuke aanbiedingen die we graag onder jullie aandacht brengen:
- Moët & Chandon Brut Impérial en Nector Impérial 75cl van 53eu voor 39.98eu bij de Gall&Gall
- Pommery Brut Rosé van 49.98eu voor 39.98eu bij de Gall&Gall
- Pommery Brut Royal 75cl van 39.98eu voor 31.98eu bij de Gall&Gall
- Champagne Duc De Laurence Premier Cru Brut 75cl van 25.99eu voor 19.49eu bij de Albert Heijn
- D'Armanville Brut Champagne 75cl van 17.99eu voor 16.99eu bij de Dirck III
- Pere Ventura Brut 75cl van 9.98 voor 7.98 bij de Gall&Gall
- Codorníu Clasico Cava Brut en Codorníu Cava Rose Brut 75cl van 7.99eu voor 5.99eu bij de Albert Heijn
- Gran Palas Cava Brut 75cl van 5.99eu voor 4.99eu bij de Dirck III
En natuurlijk nog wat alcoholvrije alternatieven:
- Leits Motiv Sparkling Riesling en Sparkling Rosé 75cl van 10.99eu voor 8.24eu bij de Gall&Gall
- Barrels and Drums Sparkling 75cl van 8.49eu voor 6.37eu bij de Gall & Gall
- Gort & Gort Sparkling Rose Go Go Zero van 6.00eu voor 5.24eu bij de Albert Heijn
- Faber Sparkling White en Sparkling Rosé van 5.79eu voor 4.34eu bij de Gall & Gall
Wij hopen dat het recept voor heerlijke oliebollen en airbollen gaat zorgen tijdens jullie oud & nieuw vieiring (of daarna)! Tot slot nog een aantal handige tips voor het bakken/bereiden:
- Roer de gist niet direct door het beslag, maar los deze eerst op in een beetje water of melk.
- Maak het beslag niet alvast een dag van tevoren. Dan blijft het rijzen en wordt het te luchtig.
- Roer het beslag voor het bakken nog een aantal keer stevig door met een houten spatel. Dit zorgt voor een zachte structuur.
- Bewaar een oliebol in een bak die je luchtdicht kunt afsluiten. Dan blijven ze nog twee dagen lekker.
De mediacommissie wenst allen een gelukkig nieuwjaar en een gezegend 2024!\