CT'er op exchange: Mérin in Kopenhagen!
(Mérin zit rechts op deze foto)
Voor dit artikel van de Aanslag mochten wij Mérin interviewen die sinds september in Kopenhagen op exchange is! We waren natuurlijk nieuwsgierig naar hoe het proces erheen verliep, hoe zij het tot nu toe vindt en nog veel meer!
Als eerst zijn we heel benieuwd naar wie je bent, kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Mérin, derdejaars student fiscaal recht. Ik heb bij CT al in de activiteitencommissie en in de carrièretraject-commissie gezeten. Voordat ik aan mijn huidige studie begon, heb ik al een bachelor bedrijfskunde afgerond. Nu dus fiscaal recht en ik ben vanuit de bachelor voor een half jaartje in Kopenhagen in Denemarken.”
Waarom heb je gekozen om op exchange te gaan en waarom naar deze plek?
“Bij mijn vorige studie had ik ook de kans om op uitwisseling te gaan en wilde ik het eigenlijk ook wel. Ik was er destijds alleen nog niet echt klaar voor, ik was ook pas 19, en er was toen covid. Nu, in mijn derde jaar, dacht ik: waarom niet? Ik wilde deze kans niet opnieuw missen. In de zomer van 2022 was ik voor één dag in Kopenhagen, maar die dag maakte zo'n indruk op me dat ik wist dat ik terug wilde.” Daarnaast was het ook een van de opties die de universiteit aanbood voor de exchange en dus was de keuze snel gemaakt.
Hoe heb je je voorbereid op de exchange?
Toen wij de vraag stelden over de voorbereiding, gaf Mérin aan dat ze het vrij relaxt aanpakte. "Ik begon in november met het schrijven van mijn motivatiebrief, omdat die op 1 december ingeleverd moest worden. Verder moest ik bedenken waar ik naartoe wilde en een budgetplan opstellen, want een exchange kost toch best veel geld. In januari kreeg ik te horen dat ik was geselecteerd en ontving ik mijn bestemming per mail.’’ Van tevoren zei ze dat ze had gezocht naar een kamer, maar dat ze tot op de week van tevoren niet veel had gedaan. Ze had wel wat mensen geappt die al in Kopenhagen waren geweest om wat advies te krijgen. En nu geniet ze al drie maanden van het studeren in Kopenhagen. Ze raadt het dan ook iedereen aan.
Bij de vakken die je nu doet krijg je geen cijfer maar een pass/fail. Merk jij dat jij hierdoor minder studeert om je vakken te halen?
“Ja, omdat studeren niet de prioriteit is hier en het ook allemaal niet verplicht is. Dus je merkt dat je je niet helemaal inzet op studie maar vooral ook op het ontmoeten van nieuwe mensen en leuke ervaringen opdoen. Als er iets leuks te doen is ga ik vaak niet naar de universiteit. Dat vind ik prima, want het is zonde om alleen maar te studeren als je vijf maanden in een stad bent waar je hele leuke dingen kan doen met allemaal leuke mensen.”
Heb je al veel nieuwe mensen ontmoet en vrienden gemaakt?
“Het leuke van een exchange is dat iedereen alleen komt en zeker in het begin open is naar elkaar. In de eerste week is het ook allemaal nog een nieuwe ervaring. Iedereen vraagt elkaar mee om wat leuks te gaan doen in de stad. Na een paar maanden heeft iedereen wel groepjes waar ze activiteiten mee doen. Met deze groepjes ga je ook tripjes maken naar het buitenland, een soort van kleine vakantie. Ik heb een internationale groep vrienden en een Nederlandse groep vrienden hier en omdat je elkaar elke dag ziet, word je in een hele korte tijd heel hecht”
Wat vind je tot nu toe het leukst aan je exchange?
“Dat ik in zo’n korte periode heel veel hechte vriendschappen opbouw en dat ik alles uit deze tijd ga halen omdat ik weet dat ik hier maar vijf maanden zit. Ik ga elke dag leuke dingen doen. In Rotterdam ga ik niet elke dag naar een koffietentje of ergens een wijntje drinken. Kost ook veel geld maar op exchange ben je er maar voor beperkte tijd, dus niet erg als mijn geld daarna op is. Ook met de gedachte dat je deze ervaring niet nog een keer meemaakt. Je leeft hier van dag tot dag en haalt er alles uit.”
Heb je last van heimwee?
“Nee, echt nul. Maar ik heb wel weer zin om mijn huisgenoten te zien. Het enige wat ik soms echt mis, is dat ik mij hier niet zo nuttig voel. Ik heb geprobeerd om in een koffietentje of in een wijnbarretje te werken, maar dan moest ik een Deens bankaccount hebben. Toen dacht ik ‘laat ook maar’. Ik vind het jammer als ik hier wegga, maar ik heb ook wel weer zin in mijn leventje in Rotterdam. Wat ik echt zou aanraden is dat je voor je exchange wel echt een plan hebt voor als je terugkomt. Zodat je niet in een gat valt. Ik ga bijvoorbeeld een week na mijn exchange beginnen met mijn eerste werkstudentschap en ik ga mijn bachelor afronden. Zo heb je een beetje meer structuur en krijg je meer zin in het terugkomen, in plaats van een ‘Erasmusdepressie’.
Heb je nog tips voor studenten die twijfelen om op exchange te gaan of al zeker weten dat ze gaan?
Als je twijfelt, ga het sowieso doen! Het gaat echt heel leuk zijn. In het begin denk je misschien; ‘Oh wat ga ik doen, ik ben alleen, ik ken niemand’. Alleen daarna ontmoet je mensen en dan zijn die gedachtes gelijk weg. Als je weet dat je gaat, app mensen waarvan je weet dat ze ook naar die locatie zijn geweest en wees niet bang om appjes te sturen naar mensen die je niet kent, want dat is juist alleen maar leuk. Zo sta je daar helemaal open om van alles te gaan doen met je medestudenten. Vanuit de Erasmus universiteit krijg je ook een mailtje van studenten die ook naar dezelfde locatie gaan, stuur hen vooral ook een mailtje! Sta ook open voor internationale studenten. Ik vind een combinatie van een Nederlandse- en internationale vriendengroep fijn, want je hebt een beetje dezelfde achtergrond en je kan lekker Nederlands praten. Daarnaast gaan wij ook gezellig met zijn allen Sinterklaas vieren. En internationale studenten hebben een verschillende kijk op de studententijd in hun land, wat super interessant is.
Hoe is het prijsniveau in Kopenhagen en kost exchange sowieso veel geld?
Ja, het is hier wel echt duurder dan in Nederland. Dat is misschien ook een goede tip voor studenten die nog gaan, bereid je financieel goed voor. Kijk bijvoorbeeld alvast of je op je exchange locatie kan werken als je het financieel niet redt. In sommige landen mag je namelijk niet werken zonder werkvisum of heb je een betaalrekening in dat land nodig, dat is handig om van tevoren te weten. Ook zou ik iedereen aanraden om van tevoren te sparen zodat je op exchange gewoon geld uit kan geven en niet iets hoeft te laten omdat je geen geld hebt. Dat is namelijk echt zonde. Je geeft gewoon meer geld uit omdat je veel uitstapjes maakt en je hebt een paar maanden geen inkomen als je niet werkt.
Heb je nog leuke dingen op de planning staan de komende dagen?
Ja, ik ga dus Sinterklaas vieren met de Nederlandse vriendengroep en we hebben vanavond een kerstdiner met een internationale vriendengroep. Afgelopen weekend ben ik naar een boshuisje in Zweden geweest. We hadden daar een auto gehuurd en zijn daar 4 nachten blijven slapen. Zo zie je maar dat er bijna elke dag wel iets leuks is.
Ben je eigenlijk voornamelijk in contact met internationale studenten of ook met lokale studenten?
Ik heb eigenlijk wel echt voornamelijk exchange studenten ontmoet en geen Deense mensen, maar dat hangt ook wel af van het land. Denemarken is daarin denk ik vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast hebben de Denen ook al hun eigen vriendengroep en zij staan niet per se echt open voor mensen die er een half jaar eventjes zijn en daarna weer weggaan. Dat vind ik ook wel logisch. Je bent dus vooral met exchange mensen bij elkaar en komt soms iemand tegen die een master of PhD doet.
We lezen in Nederland steeds vaker dat exchange studenten bij de EUR zich niet altijd zo gewaardeerd voelen door de Nederlandse studenten. Ervaar jij dat nu ook in Kopenhagen?
Nee, dat heb ik niet. Nederlanders in Nederland denken soms van ‘oh die vreemde internationals’ maar nu kom ik er echt achter dat het heel gezellig met ze is en besef ik me dat zij ook gewoon maar net in Nederland zijn. Het lijkt me leuk om vaker voor het contact met hen open te staan door wanneer ze iets vragen bijvoorbeeld een drankje te gaan doen.
Mérin, heel erg bedankt dat we een inkijkje mochten krijgen in hoe het is om op exchange te zijn in Kopenhagen!