De studiereislocatie 2024: Kuala Lumpur!
Maandag 18 maart 2024 zal een groep CT’ers afreizen naar de hoofdstad van Maleisië, het mooie Kuala Lumpur. Tijdens deze 9-daagse reis zullen de deelnemers niet alleen de stad en elkaar leren kennen, ze zullen ook kennismaken met verschillende internationale kantoren en zo een inkijkje krijgen in hoe het fiscale vak invulling krijgt aan deze kant van de wereld!
Hoe is de studiereiscommissie, onder leiding van commissaris intern Clemens van de Gevel, op deze locatie gekomen? We vroegen het aan Lonneke van de studiereiscommissie.
Lonneke, waarom eigenlijk Kuala Lumpur, Maleisië?
Lonneke: “Eigenlijk hebben we echt mega veel bestemmingen uitgezocht. Helaas is het niet overal even veilig of betaalbaar waardoor er al veel locaties afvielen. De hele Stuco was nog niet in Kuala Lumpur geweest wat deze bestemming natuurlijk extra aantrekkelijk maakte voor ons allemaal. En na wat research was het voor ons al snel duidelijk dat we graag naar Kuala Lumpur wilden. Een echte wereldstad met veel mogelijkheden!”
Leuk! Laten we dan nu snel gaan kijken wat voor een stad Kuala Lumpur is.
De lokale gebruiken in Maleisië
Om alvast een idee te krijgen over de lokale gebruiken in Kuala Lumpur, zullen wij een aantal gebruiken op een rijtje zetten. Maleisië is een onwijs multicultureel land en de sociale etiquette is dan ook vooral gebaseerd op Maleisische, Chinese, Indiase en Westerse gebruiken. In Kuala Lumpur is de bevolking gewend aan al toeristen (en hun normen), maar er zijn wel een aantal gebruiken om rekening mee te houden. Zo zijn er een aantal ‘fysieke’ normen.
- In Maleisië wordt er niet vaak de hand geschud, wanneer dit wel gebeurt is dit vaak een ‘slappe’ hand.
- Het wordt als onbeleefd beschouwd om met de wijsvinger te wijzen. In Maleisië maken ze een vuist van hun hand en wijzen met hun duim.
- Omdat de linkerhand als onrein wordt gezien, geven Maleisiërs voorwerpen met hun rechterhand door.
- De inwoners van Maleisië hechten een grote waarde aan het tegengaan van gezichtsverlies door openbare conflicten. Dit houdt in dat u Maleisiërs in het openbaar niet zomaar beschuldigt, tegen ze schreeuwt of belachelijk maakt.
- Het is ongepast om foto’s te maken van de bevolking.
- Het is gewenst om in moskeeën bedenkende kleding te dragen omdat Maleisië over het algemeen een islamitisch land is. Echter is het geen probleem om op straat gewoon ‘normale’ kleding te aan te doen.
De obstakels die Kuala Lumpur al heeft overwonnen
Kuala Lumpur is een stad met een rijke ontstaansgeschiedenis en een stad die meerdere uitdagingen heeft gekend. Er valt hier dan ook een hoop over te zeggen! Indien u niet zo een geschiedenis fan bent maar wellicht meer benieuwd naar wat voor lekkers er daar te eten valt, kunt u doorscrollen naar 'De Maleisische keuken'!
Kuala Lumpur is één van de jongere steden van het huidige Maleisië, het is in 1857 ontstaan op een plaats in de jungle waar twee rivieren samenkomen, de Gombak en de Kelang, Kuala Lumpur betekent dan ook, ‘modderige samenloop’. Wat begon als een kleine houten nederzetting, waar eerst vooral arbeiders uit China actief waren, werd slechts veertig jaar later de hoofdstad. De Chinese invloeden zijn nu nog steeds zichtbaar in China Town, waar je Chinese tempels kunt bezoeken en waar je ook een grote, kleurrijke Chinese markt vindt.
Op de plaats waar de stad werd gesticht staat nu de oudste moskee van Kuala Lumpur, de prachtige Masjid Jamek Moskee, gebouwd in 1907, maar het had niet veel gescheeld of Kuala Lumpur was tien jaar na haar oprichting alweer verdwenen. Kuala Lumpur werd gesticht vanwege de tinwinning. De tinrijke grond trok veel mensen aan, maar ook misdaad en rivaliserende gangs. Tijdens een oorlog om onder andere tin, de Klang- oorlog, brandde de stad bijna volledig af. De stad kreeg een krachtige leider, Yap Ap Loy die met instemming van de Sultan van de provincie Selangor, Abdul Samad, de stad herbouwde. In 1887 werd Kuala Lumpur de hoofdstad van de provincie Selangor.
In 1895 verenigden de Britten, die al sinds 1824 koloniale nederzettingen hadden in de regio, enkele Sultanaten uit de regio in een federatie. De Britten werden feitelijk de baas hoewel de lokale heersers hun macht mochten behouden. Onder Brits bestuur bloeide de handel in tin, maar ook rubber en palmolie op. De inkomsten waren groot, in 1888 werden de prachtige Lake Gardens aangelegd, een groot park van 1 vierkante km rond een kunstmatig aangelegd meer dat nog steeds gretig bezocht wordt door de lokale bevolking en toeristen. Het Sultan Abdul Samad gebouw werd in 1897 gebouwd als overheidsgebouw van de Britten. Het is vandaag de dag een gebouw van de Maleise overheid en de buitenkant is nog steeds erg mooi om even te bekijken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kuala Lumpur bezet door Japan. Na de capitulatie van Japan brak vanaf 1948 een onafhankelijkheidsstrijd uit tussen de Britten en de communistische partij van Malakka. Na een gruwelijke guerrillaoorlog die duizenden mensen het leven kostte, werd Malakka, zoals Maleisië toen heette, in 1957 onafhankelijk. In 1963 werd het huidige Maleisië opgericht. Het bleef nog enige tijd onrustig in de regio omdat onder andere Indonesië zich aanvankelijk verzette tegen de erkenning van Maleisië.
Dankzij economische programma’s van verschillende regeringen kwam de economie tot bloei. Bijvoorbeeld door het Vision 2020 programma van premier Dr. Mahathir uit 1981, de economie kwam in een stroomversnelling. In 1998 werden de Petronas Twin Towers geopend, twee hoge, moderne gebouwen die tot 2003 de hoogste gebouwen van de wereld waren. Je hebt er vanaf de brug die de twee torens op de 41ste verdieping verbindt een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf de ook moderne en 421 meter hoge Menara KL tower heb je een prachtige kans om de Petronas Twin Towers op de foto te zetten.
Kuala Lumpur is een bruisende stad, je kunt er cultuur snuiven en indrukken uit het verleden opdoen, maar je kunt er ook genieten van moderne architectuur of uitgaan in de wijk Bukit Bintang, een wijk met restaurantjes en leuke plekken om uit te gaan. Er is zelfs een stukje echt regenwoud middenin de stad, Bukit Nanas Forest Reserve, ook wel het KL Forest Eco Park genoemd. Hier kan je nog een stukje van de jungle ervaren waarin de stichters Kuala Lumpur vestigden. Er is heel veel te zien en te doen in Kuala Lumpur!
De Maleisische keuken
In Maleisië is uit eten gaan een alledaagse gewoonte en een prachtig aspect van de lokale eetcultuur. De meerderheid van de bevolking kookt zelden thuis omdat het goedkoper is om buiten de deur te eten. Dit wordt niet alleen gedreven door kostenbesparing, maar ook door de sociale traditie waarbij maaltijden een gelegenheid zijn om vrienden en familie te ontmoeten. De eetcultuur in Maleisië omvat diverse eetgelegenheden, variërend van kraampjes langs de weg en enorme foodcourts tot simpele mamaks*en restaurants in verschillende prijsklassen. Zo moet u niet gek opkijken wanneer u een drankje haalt op straat en deze in een meeneem-zakje zit. Het is bij de lokale bevolking namelijk gebruikelijk om hun favoriete take-away drankje mee te nemen in een plasticzakje dat aan één kant is dichtgebonden en waar aan de andere kant een rietje in wordt gestoken. Dit is een uiting van de Maleisische “meeneemstijl”. Drankjes die je in deze meeneemzakjes kan vinden zijn onder andere Milo ais (een ijskoud chocoladedrankje) en Teh tarik (Maleisische melkthee).
De basis van de meeste Maleisische gericht is rijst of mie, vaak gecombineerd met rundvlees, kip, schaap, geit of vis. Belangrijk om te weten is dat varkensvlees niet wordt gebruikt in de Maleisische keuken, omdat het eten halal moet zijn. Buiten de lokale keukens zijn er ook talloze buitenlandse restaurants, variërend van Japans en Koreaans tot Indonesisch en verschillende westerse keukens.
*Mamak: Grote restaurants waar er veel verschillende gerechten zijn, het eten goedkoop is en veel locals komen om elkaar te ontmoeten of samen voetbal te kijken. Vaak zijn deze restaurants ook sterk verlicht met grote buitenterrassen.
Hotspots in Kuala Lumpur
Kuala Lumpur is een veelzijdige stad waar veel te zien valt. We zetten 8 hotspots voor u op een rijtje!
Sightseeing
- Petronas Twin Towers: Deze twee torens waren tot 2003 de hoogste ter wereld. U kunt naar de observatiebrug op de 41e verdieping voor een adembenemend uitzicht over de stad.
- Masjid Jamek Moskee: Gelegen op de oorspronkelijke oprichtingsplaats van Kuala Lumpur, is deze prachtige moskee gebouwd in 1907 en een belangrijk historisch monument.
- Merdeka Square: Het historische plein waar de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen in 1957. Hier staat de Sultan Abdul Samad Building en het koninklijk paleis.
- Sultan Abdul Samad Building: Dit indrukwekkende gebouw dateert uit 1897 en is een voorbeeld van Britse koloniale architectuur. Het staat aan het Merdeka-plein en heeft een historische betekenis.
Lekker eten en/of eropuit
- China Town: Een wijk vol kleurrijke markten, traditionele Chinese tempels en heerlijke streetfood. Het is een goede plek om de Chinese invloeden in de stad te ervaren.
- Bukit Nanas Forest Reserve (KL Forest Eco Park): Midden in de stad ligt dit groene toevluchtsoord, waar bezoekers een stukje regenwoud kunnen ervaren te midden van de stedelijke drukte.
- Bukit Bintang: Een bruisende wijk met talloze restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Het is een favoriete bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen.
- Menara KL Tower: Naast het bewonderen van het uitzicht op de stad, biedt deze toren ook avontuurlijke activiteiten, zoals een glazen skybox op grote hoogte.
Het Maleisische belastingstelsel
Het belastingstelsel in Maleisië is een complex en dynamisch stelsel dat van invloed is op zowel individuen als bedrijven. Voor de individuele belastingbetalers wordt een progressief belastingtariefsysteem gehanteerd. Hierbij krijgen hogere inkomens te maken met hogere belastingtarieven, zodat de belastingdruk evenwichtig over de bevolking wordt verdeeld. Bedrijven worden onderworpen aan vennootschapsbelasting, waarbij het tarief afhangt van het soort bedrijf. Door de belastingen aan te passen aan het soort bedrijf en gebruik te maken van speciale regelingen en belastingvoordelen worden bepaalde sectoren en investering gestimuleerd.
Daarnaast maakt Maleisië gebruik van de Goods and Services Tax (GST) wat kan worden vergeleken met ons BTW-systeem. Het GST is van toepassing op de verkoop van goederen en diensten. Echter kan er niet van een standaardtarief worden gesproken zoals wij dat kennen. Er bestaan verschillende vrijstellingen en speciale regels voor verschillende categorieën van goederen en diensten. Hierdoor is het van groot belang dat zowel individuen als bedrijven het belastingstelsel in Maleisië goed kunnen toepassen.
Belastingvoordelen
Maleisië biedt verschillende belastingvoordelen zoals belastingvrijstellingen en verbeterde belastingaftrek, vooral voor fiscaal ingezeten bedrijven. Zo kent Maleisië de Pioneer Status (PS) wat een belastingvrijstellingsstimulans is die wordt toegekend aan bedrijven die deelnemen aan bepaalde activiteiten of producten produceren, voor een periode van 5 of 10 jaar. Daarnaast is er ook een alternatieve stimulans, genoemd de investeringsaftrek (ITA), welke gebaseerd is op kapitaaluitgaven aan activa voor gepromote activiteiten, eveneens voor 5 of 10 jaar. Deze twee stimuli sluiten elkaar uit, waarbij een ongebruikte ITA kan worden overgedragen, terwijl een ongebruikte PS een beperkte overdraagbaarheid kent.
Recentelijk heeft Maleisië zijn fiscale stimuleringsmaatregelen herzien, waardoor royalty’s en inkomsten uit intellectueel eigendom zijn uitgesloten. Een nieuw voorgesteld stimuleringsstelsel zal worden gericht op hoogtechnologische activiteiten in productie en dienstverlening, waarbij de minister van Financiën een concessioneel belastingtarief tot 20% zal kunnen voorschrijven.
Tot slot
Afsluitend zijn wij benieuwd naar hoe Lonneke tegen de reis aan kijkt.
Lonneke, kan je al een tipje van de sluier weggeven over de activiteiten die we zullen gaan ondernemen? En waar kijk je het meest naar uit van de reis?
Lonneke: “Over de activiteiten kan ik helaas nog niks zeggen! Waar ik het meest naar uitkijk is toch wel echt het Aziatische eten. Ik ben daar gek op. Maar ook het ontdekken van de cultuur in Maleisië, ik vind het altijd onwijs interessant om te zien hoe anders iets gaat dan in Nederland. Ze hebben invloeden van veel andere Aziatische landen waardoor er verschillende talen gesproken worden. Ik vraag mij dan af, zullen buren elkaar wel verstaan? Verder kijk ik er natuurlijk ook onwijs uit naar de leuke activiteiten die we gaan doen, de gezelligheid en het ontdekken van deze stad. Ik heb er in ieder geval super veel zin in!”
Hopelijk weet u nu iets meer over deze interessante mooie stad en misschien wilt u deze plek nu ooit wel zelf bezoeken!
Bronnen:
- https://www.vanverre.nl/maleisie/plaatsinformatie/west-maleisie/kuala-lumpur
- https://www.britannica.com/place/Kuala-Lumpur
- https://www.meetthecities.com/guide/kuala-lumpur/kuala-lumpur-city-history/
- https://www.kualalumpurvoorbeginners.nl/eten-en-drinken-in-kuala-lumpur/
- https://www.veelzijdigmaleisie.nl/eten/eetcultuur-maleisie.htm
- https://bespaarbelastingen.nl/bestemmingen/maleisie/
- https://bespaarbelastingen.nl/bestemmingen/maleisie/maleisie-voor-ondernemers/
- https://www.easyexpat.com/nl/guides/maleisie/kuala-lumpur/werk/belastingen.htm
- https://www.pwc.com/my/en/publications/mtb/tax-incentives.html
- https://taxsummaries.pwc.com/malaysia/corporate/tax-credits-and-incentives