Fiscaliteit in de Caraïben

Fiscaliteit in de Caraïben

25/08/2023

De laatste tentamens zijn geweest en de zomervakantie is aangebroken. Voor twee CT’ers kon de zomer niet vroeg genoeg beginnen. In het najaar van 2022 besloten Rik en Lynda het druilerige Nederland in te ruilen voor een zonovergoten avontuur in de Caraïben. Beiden hebben een halfjaar voor HBN Law & Tax in Curaçao gewerkt. Rik als starter. Lynda als werkstudent. In dit artikel vertellen ze hun verhaal.

Voor de mensen die jullie niet kennen, stel jezelf even voor!
Ik ben Rik (25). In 2021 ben ik mee geweest met de studiereis van R.F.V. Christiaanse-Taxateur naar Curaçao. Ondanks dat UV-straling en mijn gevoelige huid geen gelukkig huwelijk zijn gebleken, besloot ik om na mijn afstuderen een comeback in de Caraïben te maken. Deze keer niet als verkapte vakantieganger, maar als startend fiscalist.

Ik ben Lynda (24). In september begin ik aan de master directe belastingen. Toen ik Riks plannen vernam, was ik meteen enthousiast. Zodoende stonden we samen op Schiphol.

Waarom hebben jullie voor Curaçao en HBN Law & Tax gekozen en hoe lang zijn jullie daar werkzaam geweest?
In 2021 zijn we met de R.F.V. Christiaanse-Taxateur op studiereis geweest naar Curaçao. Tijdens de studiereis hebben we het kantoor van HBN Law & Tax bezocht. We kregen een rondleiding door de monumentale panden van HBN en hebben gezellig geborreld en gegeten met de werknemers. De sfeer was goed en de galiña (kip) smaakte naar meer.

Wij hebben van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 gewerkt bij HBN Law & Tax. Rik was de gehele periode werkzaam in Curaçao. Lynda heeft haar werkstudentschap halverwege voortgezet vanuit Nederland.

Wat voor mensen heb je ontmoet en wat heb je vooral gedaan in je vrije tijd?
Op het eiland zijn veel Nederlandse stagiaires. Veel wonen in studentenhuizen. Omdat het een klein eiland is, kom je elkaar tegen tijdens happy hours en (strand)feestjes. Naarmate je langer op het eiland bent, leer je ook de lokale bevolking kennen. Het helpt enorm – en wordt ontzettend gewaardeerd – als je een paar woordjes Papiaments spreekt. In onze vrije tijd hebben we de Christoffelberg beklommen, 27 verschillende stranden bezocht en – vermoedelijk nog meer – Brasa’s gedronken. Dat is een soort Desperados.

Wat vonden jullie het leukste aan jullie tijd bij HBN Law & Tax?
De werknemers bij HBN Law & Tax zijn erg vriendelijk en verwelkomend. We werden met open armen ontvangen. Toen wij op Curaçao werkten waren er ook veel stagiaires werkzaam bij HBN Law & Tax. We gingen regelmatig samen eten of cocktails proeven bij Bonita Beach Club.

HBN Law & Tax heeft een eigen snèk (snackbar/kroeg) waar maandelijks borrels plaatsvinden. Eén keer was er ook een liveband aanwezig en begon iedereen, van secretaresse tot partner, spontaan op straat te dansen met op het ritme meetoeterende automobilisten ten gevolge. Daarnaast zullen wij de New Year’s Eve Party van kantoor niet snel vergeten. Een van de partners zong urenlang karaoke vanaf het bordes onder het toeziend oog van circa 100 cliënten die ook allemaal waren uitgenodigd voor de pagara (feestelijke bijeenkomst met vuurwerk).

Is werken in de Caraïben vergelijkbaar met werken in Nederland?
Een van de vooroordelen over Curaçao is dat alles poko poko (rustig rustig) gaat. Dat klopt slechts ten dele. Mede omdat de zon ’s avonds eerder ondergaat dan in Nederland, beginnen de werkdagen relatief vroeg. Daardoor maak je soms best lange dagen. De lunchpauzes zijn wel langer dan wij in Nederland gewend waren. Veel collega’s gingen tijdens de lunch naar huis om met familie en vrienden te eten. Hierdoor heb je tijdens kantooruren iets minder interactie met collega’s. Daar staat tegenover dat HBN Law & Tax hele toffe activiteiten organiseert. De kantoorborrels en de New Year’s Eve Party hebben al de revue gepasseerd. Daarnaast is Rik mee geweest met een vijfdaagse kantoortrip naar Jamaica. HBN Law & Tax heeft naast Curaçao ook vestigingen in Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Amsterdam. Derhalve tref je veel collega’s alleen achter je laptop. Om het contact met collega’s te intensiveren organiseert HBN Law & Tax ieder jaar een kantoortrip naar een spraakmakende locatie. Zodoende bleef Riks Caribische avontuur niet beperkt tot Curaçao, maar heeft Rik ook vijf dagen doorgebracht in het land van The King of Reggae en de man van 9:58 seconden op de 100 meter sprint.

Bij HBN Law & Tax houd je je bezig met verschillende jurisdicties (Curaçao, Aruba, BES-eilanden, Sint Maarten, Suriname) en belastingmiddelen (o.a. winst-, inkomsten-, loon-, successie-, omzet- en overdrachtsbelasting). Daardoor zijn de werkzaamheden afwisselend en uitdagend. Net als in Nederland worden er wekelijks VTO sessies georganiseerd waarin ook jurisprudentie van de (Nederlandse) Hoge Raad wordt besproken.

Wat vind je van het eiland? Vertel bijvoorbeeld iets over het uitgaansleven, de activiteiten en het eten.
Er is een vast uitgaansrooster. Dinsdag Bar P, woensdag Cabana en Madero, donderdag Bar P, vrijdag Madero, zaterdag Zanzibar en zondag Wet & Wild. Bar P sloegen wij meestal over. Er moest immers ook nog gewoon gewerkt worden. Maar op vrijdagen was het heerlijk om in onze Kia Picanto naar Mambo Beach te cruisen om aldaar alle happy hours mee te pakken en te eindigen bij Madero.

Op Curaçao treden regelmatig grote artiesten op. Zo traden Goldband, Jack $hirak, The Opposites en Burna Boy op in de tijd dat wij op het eiland waren. In het vliegtuig zaten we naast The Partysquad.

Op maandagen voetbalde Rik bij C.V.V. Willemstad. Uiteraard hebben we ook zeeschildpadden en felgekleurde vissen gespot tijdens het snorkelen. Daarvoor is Tugboat Beach the place to be.

Op dinsdagen aten we pasta bij De Heeren. Op andere dagen aten we poké bowls of vis. Voor verse garnalen en tonijn moet je bij De Visserij zijn.

Waar verbleef je en wat heb je hiervoor moeten regelen?
We woonden samen in een 2-persoonsappartement mét zwembad. We hebben veel verschillende makelaars benaderd. Achteraf gezien hadden we beter door onze Facebook timeline kunnen scrollen. Van huisvesting tot duiklessen … in Curaçao wordt alles via Facebookgroepen aangeboden.

HBN Law & Tax had een huurauto voor ons geregeld. Deze stond direct voor ons klaar bij Hato Airport.

Toen Lynda in januari terugkeerde naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, is Rik verhuisd naar een studentenhuis met 40 huisgenoten. Met zoveel huisgenoten heb je elke dag wel een groepje gelijkgestemden om iets leuks te doen. Van samen hardlopen (na afloop neem je meteen een duik in de azuurblauwe zee) tot BBQ’en op Daaibooi Beach.

Wat hebben jullie tijdens jullie verblijf in Curaçao geleerd wat jullie hebben meegenomen naar Nederland?
Dingen loslaten. Je moet van tevoren best veel regelen (zorgverzekering, werkvergunning etc.). Soms loop je tegen dingen aan die buiten je macht om liggen. In Nederland slaat dan al snel de stress toe, in Curaçao is men daar over het algemeen veel relaxter onder. Poko poko!

Daarnaast hebben we een halfjaar uit drie koffers geleefd. Dat ging verrassend goed. Je hebt niet veel nodig.

Ten slotte is Dolfijn FM by far het beste radiostation van het noordelijk halfrond.

Met de kennis van nu, zouden jullie Curaçao en HBN Law & Tax aanraden aan andere studenten?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Verlaten strandjes bezoeken, altijd 30 °C (HBN heeft airco’s van superieure kwaliteit) en tongzoenen met dolfijnen …