Meet Fiscaliade!

Meet Fiscaliade!

16/05/2023

Meet Fiscaliade! Ik stel mij graag even voor. Ik ben Merlijn Kok, inmiddels al acht maanden werkstudent bij Fiscaliade. Zeker niet het standaard advieskantoor maar daarom juist zo interessant!

Fiscaliade is hét adviesbureau voor de publieke sector. Het is een bureau met ‘eigen’ aanpak en karakter. Graag vertel ik in dit artikel meer over mijn ervaringen tot nu toe bij Fiscaliade en waarom ik het hier erg goed naar mijn zin heb.

Tijdens de start van het collegejaar ben ik zowel begonnen aan de Master Fiscaal Recht (indirecte belastingen) in Rotterdam als aan mijn werkstudentschap bij Fiscaliade. Ik heb Fiscaliade leren kennen tijdens het Tax Jurisprudence Program (beter bekend als TJP). De TJP-sessies heb ik vorig jaar als (inmiddels oud-) bestuurslid van Christiaanse-Taxateur zelf mogen organiseren. Tijdens de sessie van Fiscaliade in april 2022, verzorgd door mijn collega’s Floris-Jan Bogaert en Nikita Brameijer, was ik gelijk enthousiast over het kantoor. Dit enthousiasme werd bij mij aangewakkerd door het goede gevoel dat ik kreeg over onder andere de werksfeer maar ook de interessante praktijkvragen die ik graag van dichterbij wilde meemaken.

Naar aanleiding van mijn enthousiasme heb ik contact opgenomen en ben ik vervolgens aan de slag gegaan als werkstudent. Hoewel ik als indirecte belastingenstudent mijn voorkeur al enigszins heb prijsgegeven, heb ik toch ook gelijk van andere belastingen dan de btw mogen proeven. Zo komt er geregeld wat voorbij met betrekking tot loonheffingen, lokale heffingen en ook vennootschapsbelasting. Voor ieder dus wat wils! Wat ik sinds de start van het werkstudentschap waardeer is de persoonlijke begeleiding en de mogelijkheid om altijd vragen te stellen. Deze persoonlijke begeleiding komt naar mijn mening goed tot zijn recht omdat er vanaf de start juist ook bij werkstudenten verantwoordelijkheden worden neergelegd. Vragen van klanten komen direct bij jou als werkstudent op je bureau waardoor je er zelf voor moet zorgen dat de klant eindigt met een juist en volledig fiscaal advies. Hierdoor is het ook echt jouw ‘eigen’ advies en zal de feedback hierop leerzaam zijn. Des te leuker is het ook als het door jou geschreven advies rechtstreeks zonder wijzigingen richting de klant kan. Vanwege de complexe vraagstukken van de klant is het ook nodig om van verschillende belastingen kennis te hebben; zo kan een grondoverdracht door een gemeente voor de btw en overdrachtsbelasting heel interessant zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de vennootschapsbelasting?

Tijdens mijn werkstudentschap ben ik ook bij verschillende klanten op bezoek geweest: onder andere voor het opstellen van een Fiscaal Strategisch Beleidsplan bij een gemeente, maar ook de bespreking van een boekenonderzoek. Dit zijn leerzame maar vooral ook leuke meetings om als werkstudent van dichterbij mee te maken.

Een ander fiscaal aspect wat ik persoonlijk leuk vind aan het werken bij Fiscaliade is de relevantie van het Btw-compensatiefonds. Hoewel hier in de studie in totaal nog geen uur aan besteed is, speelt Btw-compensatie in de publieke sector een grote rol. Het is leuk om vroeg in je carrière al dit soort specialisaties op te bouwen!

Naast het feit dat de inhoudelijke werkzaamheden erg interessant zijn, is de werksfeer mij ook goed bevallen. Ik vind het fijn dat de verhoudingen onderling weinig hiërarchisch zijn en er fijn wordt samengewerkt met als gezamenlijke doel om advies van een goede kwaliteit te leveren.

Naast het werken worden er ook veel andere leuke activiteiten georganiseerd: zo is er een jaarlijkse zomer BBQ, een Sinterklaasviering en ook Kerstviering. Ook personeelsuitjes ontbreken niet. Zo zijn we laatst met het team gaan ice-karten en zijn we uit eten geweest in Breda. Dit jaar bestaat Fiscaliade 10 jaar en wordt er dus groot uitgepakt: een Europese stedentrip ligt in het verschiet. Genoeg gezelligheid dus!

Kortom: een werkstudentschap bij Fisaliade biedt een grote leercurve, een goede werksfeer en veel gezelligheid! Wil jij graag meer te weten komen over werken bij Fiscaliade? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s! Voor meer informatie kan je ook terecht op www.werkenbijfiscaliade.nl.