Belastingontduiking door Megan van Temptation Island - hoe zit het met het opgeven van je inkomsten?

Belastingontduiking door Megan van Temptation Island - hoe zit het met het opgeven van je inkomsten?

27/02/2023

‘’Ik betaal geen belasting over mijn inkomsten uit OnlyFans, omdat dit oneerlijk is’’ - Megan Desaever

Recent heeft de 22 jarige Megan, welke bekend is geworden door het programma Temptation Island 2018, laten weten dat zij geen belasting betaald over het geld dat zijn verdient met OnlyFans. Dit heeft zij verteld in het YouTube-programma ‘Allures’. De oud Temtationdeelneemster vertelt vervolgens dat ze het betalen van belasting oneerlijk vindt, aangezien de helft van haar geld verdwijnt zodra ze haar inkomsten correct aangeeft. Hierbij gaat het ook niet om kleine bedragen; Megan verdiende met haar OnlyFans account soms zelfs € 20.000 per maand.

Na de aflevering van het YouTube-programma zijn haar uitspraken ook niet onopgemerkt gebleven. Kort hierna heeft de fiscus contact met haar opgenomen en is zij zes uur lang ondervraagd. Megan heeft alles eerlijk toegegeven en is bewust van het feit dat zij een fout heeft gemaakt. Haar oplossing? Verhuizen naar Dubai aangezien zij daar geen belasting hoeft te betalen over haar OnlyFans inkomsten. Hoe zit het eigenlijk in Nederland met het opgeven van inkomsten bij de Belastingdienst?

Zodra er sprake is van een bron van inkomen dien je deze inkomsten op te geven. Er is sprake van inkomsten als je deelneemt aan het economisch verkeer en daarmee je geld verdient. Het ‘economisch verkeer’ is het tegenovergestelde van de privésfeer. In het geval van Megan zijn haar OnlyFans abonnees het economisch verkeer waaraan zij deelneemt. Zij had dus inderdaad haar inkomsten op moeten geven maar heeft dit niet gedaan. Had de Belastingdienst dit zelf kunnen achterhalen?

Vroeg of laat was het de Belastingdienst wel gaan opvallen dat er iets niet klopt aan Megan’s financiële plaatje. Wanneer je weinig inkomsten hebt opgegeven maar je bankrekening maandelijks stijgt met € 20.000, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk vraagtekens doen oproepen bij de Belastingdienst. Naar aanleiding hiervan kunnen zij een onderzoek starten en het OnlyFans platform vragen om informatie over alle Nederlanders aan wie het bedrijf geld heeft uitbetaald. Het platform is in bezit van een foto van het paspoort van alle gebruikers waardoor kan worden achterhaald dat Megan weldegelijk inkomsten geniet, maar niet heeft opgegeven. Wat is hier de consequentie van?

De FIOD kan worden ingeschakeld om strafrechtelijk onderzoek te doen. Dit is echter alleen mogelijk als ongeveer € 20.000 te weinig belasting is betaald. Hierna word je uitgenodigd voor verhoor, maar je kunt ook worden opgepakt. De andere mogelijkheid is dat de Belastingdienst zelf de zaak oppakt en een vragenbrief stuurt welke je verplicht bent om te beantwoorden. Hiernaast is het ook gebruikelijk dat een boete wordt opgelegd. Toen de presentator van het YouTube programma Megan op de hoogte stelde over de mogelijkheid tot een boete, liet ze weten dat ‘ze het maar moeten proberen’. Ook door het verhuizen naar Dubai zal Megan de gevolgen van haar uitspraak zeker niet kunnen ontlopen.