Dubai heft voorlopig niet op alcohol

Dubai heft voorlopig niet op alcohol

25/01/2023


Op nieuwjaarsdag werd in Dubai bekend gemaakt dat de 30 procent belasting op de verkoop van alcohol tijdelijk wordt afgeschaft. Dit zal voor een periode van een jaar zijn. Ook zal de vereiste licentievergoeding voor consumenten gratis zijn. Bier, wijn en sterke drank zijn goedkoper gemaakt om het toerisme in Dubai te promoten. Dubai ondervindt steeds meer concurrentie van andere landen in het Midden-Oosten.

De tijdelijke maatregelen
De tijdelijke maatregelen vloeien voort uit een regeringsbesluit van de heersende familie Al Maktoum. Het blijkt dat de familie, ondanks het afschaffen van de belasting op de verkoop van alcohol, een bron van inkomsten verliest. Ze stimuleren liever de stroom toeristen en expats naar Dubai. Alcohol kopen is nu niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker. In Dubai moeten alle niet-moslims 21 jaar of ouder zijn om alcohol te drinken en ze moeten ook altijd een alcoholvergunning bij zich hebben. Met deze vergunning mogen ze alcohol kopen, nuttigen en vervoeren. Voorheen betaalden consumenten voor deze licentie een vergoeding. Ook deze vergoeding is nu afgeschaft. Daarnaast kunnen horecabedrijven door het afschaffen van de alcoholaccijns alcohol een stuk goedkoper inkopen. Opgemerkt wordt echter dat de alcoholprijzen nog steeds onderworpen zijn aan de omzetbelasting van 5 procent.

Concurrentie
De afgelopen tijd versoepelde Dubai al regels omtrent alcohol. Zo werd de verkoop van alcohol tijdens de ramadan toegestaan en mocht er tijdens de corona lockdown alcohol aan huis geleverd worden. In het verleden wist Dubai in vergelijking met zijn buren meer toeristen en vooral vermogende expats aan te trekken. Dit kwam doordat Dubai toen een meer tolerante en liberale houding aannam. De laatste tijd is de concurrentie met Dubai en zijn rivalen echter toegenomen. De horeca- en financiële sector heeft zich sterk ontwikkeld onder de concurrenten van Dubai. Zo opende Saoedi-Arabië in 2020 ook zijn grenzen voor toeristen. Ook Qatar focust zich steeds meer op toerisme, zo lanceerde zijn in de aanloop naar het WK de wereldwijde campagne ‘Feel More in Qatar’.

Bronnen
T. van Gurp, ‘Dubai schrapt belasting op alcohol om meer toeristen te trekken’, NU.nl, 2023.
C. Naber, ‘Dubai schrapt belasting op alcohol in concurrentiestrijd om toeristen’, AD, 2023.
E. Maishman, ‘Dubai has scrapped its 30% alcohol tax in an apparent bid to boost tourism.’ BBC News, 2023.