Premier Sunak en zijn begrotingsplannen

Premier Sunak en zijn begrotingsplannen

09/12/2022

Rishi Sunak is onlangs aangesteld als de nieuwe Britse premier. Hij volgt Liz Truss op na grote ontevredenheid over haar budgetplannen. Aanzienlijke belastingverlagingen, zware overheidsuitgaven en veel lenen om overheidsuitgaven te financieren hebben geleid tot het verlies van het premierschap voor Truss. Maar wat zijn de plannen van Sunak eigenlijk? Wat betekent dit voor Engeland? Wat voor soort kritiek is er vanuit de samenleving tegen hem?

Sunak’s belastingplan
Om het fiscale zwarte gat van 50 miljard pond te dichten wat is veroorzaakt door het minibudget van Truss, bereidt Sunak zich voor op jarenlange belastingverhogingen voor iedereen. Zo zijn er door Hunt, de huidige Britse minister van Financiën, voor 60 miljard pond (= 67 miljard euro), aan belastingverhogingen en bezuinigingen aangekondigd. Dit zal in de vorm zijn van een verhoging van de inkomstenbelasting en volksverzekeringen en door verschillende belastingtarieven te bevriezen. Het bevriezen van deze belastingtarieven zal naar verwachting minstens tot het jaar 2028 duren. Deze nieuwe begrotingsplannen zijn gebaseerd op een lager inflatiepercentage dan momenteel wordt ingeschat. Maar het bevriezen heeft als keerzijde dat andere belastingen zullen worden verhoogd. Bovendien zal een dergelijke verhoging leiden tot stakingen van vakbondsleiders die compensatie eisen voor de stijging van de inflatie.

Hunt en Sunak hebben aangeven dat de aanpak hoge inflatie hun grootste prioriteit wordt en dat ook de staatsschuld verlaagd zal moeten worden. Sunak heeft verklaard dat het oplossen van de economische problemen hoge prioriteit hebben voor zijn regering.

Invloed & verwachtingen op Engeland
De Britse centrale bank is flink bezig met het vehogen van de rente in de hoop op die manier de inflatie te bestrijden, Verwacht wordt dat dit de langste recessie ooit kan worden, vanwege de stijgende kosten voor levensonderhoud en stijgende energieprijzen. Er wordt grote onvrede verwachte bij de Britse burgers en de Conservatieve partij. Echter kan Sunak hier niet omheen, aangezien de economie er al slecht voor staat, zelfs nog slechter dan vergelijkbare landen. Economiëen zijn hard getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de corona pandemie. Hoewel de meeste ecomoieën zijn hersteld van corona, is dat voor de Britten anders. Dit heeft onder andere te maken met de Brexit en de daling van de arbeidsmarkt sinds corona. Veel werknemers gingen na de pandemie met vervroegd pensioen of blijven nog thuis door langdurige of chronische ziekte. Ook zijn er nieuwe voorspellingen voor de economie en inflatie. In oktober is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk al opgelopen naar ruim 11 procent. Dit is het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. In het derde kwartaal is de Britse economie gekrompen en ook voor het vierde kwartaal wordt door de Bank of England gerekend op een krimp. Hiermee is de recessie in zicht.

Kritiek belasting ontduiken Akshata Murthy
Ondanks de grote media aandacht voor Rishis drastische belastingplannen, is zijn vrouw Akshata Murthy, niet onopgemerkt gebleven voor de Engelse media. Akshata is namelijk de dochter van Nagavara Ramarao Narayana Murthy welke een Indiase miljardair, zakenman en daarmee een van de rijkste Indiërs is. Volgens een Brits dagblad genaamd ‘’The Independent’’ betaalt Akshata alleen in India belasting op het dividend dat ze ontvangt uit haar aandeel van 0,9 procent in het IT-bedrijf van haar vader. Volgens het Britse dagblad heeft Akshata zich voor de fiscus ingeschreven als niet-ingezetene. Het gaat hierbij niet om kleine bedragen. Het aandeel in het IT-bedrijf van haar vader is omgerekend 600 miljoen euro waard.

Deze constructie is jaren geleden ontwikkeld voor plantage-eigenaren die geen belasting wilden betalen in hun land van herkomst. Echter heeft deze belastingontwijking er nu voor gezorgd dat er meer dan 20 miljoen pond verloren is gegaan voor Engeland. De vraag kan worden gesteld in hoeverre dit belastingtechnisch legaal is. Op het fiscale gebied is het legaal, maar op het gebied van de ‘politiek kunnen’ heeft de bevolking zijn vraagtekens hierbij gezet: de vrouw van de man die belastingen verhoogt, betaalt zelf geen belasting…

Conclusie
Kortom, de belastingen zullen flink verhoogt worden. Op dit moment is er sprake van grote inflatie en daarom wordt de rente verhoogt. Er wordt grote onvrede verwacht en Hunt en Sunak hebben het oplossen van de economische problemen bovenaan hun prioriteitenlijst gezet. Niet alleen de belastingplannen van Rishi zijn onder de aandacht gekomen in de Engelse media, maar ook zijn vrouw Akshata Murthy heeft de aandacht getrokken bij Engelse bevolking. Doordat zij als niet-ingezetene staat ingeschreven, is Engeland in de afgelopen vijf jaar ruim twintig miljoen pond misgelopen. Politiek gezien heeft dit gezorgd voor kritiek vanuit de bevolking.

Bronnen
A. Loupatty, ‘Sunak presenteert begrotingsplannen in economie die op instorten staat’, bnr, 2022.
‘Britse regering van premier Sunak presenteert begrotingsplannen’, de ondernemer, 2022.
‘Britste minister van Financiën wil onderzoek naar eigen belastingen’, nos, 2022.
D. Martin, ‘Sweeping taks rises for everyone as Rishi Sunak prepares for ‘rough’ road ahead’, telegraph, 2022.
P. Van Ijzendoorn, ‘Nieuw schandaal in Britse politiek: minister van Financiën verhoogt belastingen, zijn miljardairsvrouw ontduikt ze’, demorgen, 2022.
R. Partington, ‘Rishi Sunak accused of imposing 21bn ‘ stealth tax’ on UK workers’, theguardian, 2022.