Clemens in Lissabon - Studeren in het buitenland deel 2

Clemens in Lissabon - Studeren in het buitenland deel 2

28/11/2022


Studeren in het buitenland

Hoewel studeren in Rotterdam hartstikke leuk is, gaan sommige studenten toch ook graag een tijdje de grens over om daar het studentenleven te ontdekken. Zo ook twee van onze CT'ers; Colin en Clemens. Colin studeert een tijdje in Texas en Clemens spendeert een paar maanden in Lissabon. Beiden hebben zij een interview willen doen met de mediacommissie over hun tijd in het buitenland. Deze week zal Clemens ons een kijkje geven in zijn leven in Lissabon!

Als eerst zijn we heel erg benieuwd naar wie je bent, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Clemens van de Gevel, ik ben een geboren rotterdammer en na mijn exchange zal ik weer woonachtig zijn op een van de mooiste plekjes van Rotterdam; vlak tegenover de oude haven. Momenteel zit ik in het zonnige Lissabon waar ik – hoe kan het ook anders – studeer aan de University of Lisbon. Wat de studie in Nederland betreft zit ik in het derde jaar van de bachelor Fiscaal recht. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten, vind ik het leuk om te koken en ben ik regelmatig te vinden op het terras of bij de activiteiten van CT. Ten slotte behoort surfen sinds kort ook tot een van mijn geliefde hobby’s.

Waarom heb je ervoor gekozen om op exchange te gaan en waarom naar deze plek?
Omdat ik tijdens mijn studie graag wat ervaring wilde opdoen in het buitenland. De eerste twee landen die bij mij opkwamen waren Spanje en Portugal, ik wilde natuurlijk wel naar de zon. Helaas waren er in Spanje geen Engelstalige vakken die ik kon volgen waardoor de keuze voor Portugal snel was gemaakt.

Hoe heb je je voorbereid op de exchange?
Kort gezegd, bijna niet. Op een vliegticket na dan, wat natuurlijk wel handig is. Ook was het wel belangrijk om accommodatie te regelen. Dit had ik echter al ruim van tevoren gedaan waardoor ik hier niet meer naar om hoefde te kijken. Verder viel er naar mijn idee weinig voor te bereiden. Ik pakte mijn koffer in en ging er verder zonder verwachtingen heen.

Ben je al gewend aan het studeren in Lissabon of is het nog steeds wennen?
Academisch gezien, zeker. In totaal heb ik rond de zes uur les per week waardoor ik weinig op de universiteit te vinden ben. De vakken die ik volg zijn ook niet heel moeilijk waardoor er veel tijd over is voor leuke dingen zoals uitstapjes maken, uitgaan en natuurlijk surfen. Ik ben bang dat de term ‘wennen’ meer betrekking zal hebben op mijn terugkomst in Nederland.

Heb je al veel nieuwe mensen ontmoet?
Absoluut! Er zijn in Lissabon organisaties die speciaal voor internationale studenten activiteiten organiseren zoals uitstapjes, feesten, diners en nog veel meer. Bij deze activiteiten heb ik een hoop leuke mensen ontmoet die ik dagelijks zie. Daarnaast woon ik met 10 andere internationale studenten in een appartement, waardoor een netwerk snel is opgebouwd.

Wat voor vakken volg je daar?
De vakken die ik volg zijn: Comparative Law, History of International Relations en History of Legal Philosophy.

Wat is je tot nu toe opgevallen wat het verschil is met de Erasmus universiteit of juist overeenkomsten?
Een verschil met de Erasmus Universiteit is dat hier in Lissabon alles wat chaotischer en minder strikt lijkt te zijn. Zo is het bij sommige vakken lang onduidelijk geweest wat de tentaminering zou gaan worden en worden lessen en tentamens soms last minute verplaatst. Wat ik overigens als erg positief ervaar is dat mijn universiteit in Lissabon een stuk socialer is ingericht dan de Erasmus Universiteit. Waar je op de campus in Rotterdam bijna geen andere keuze hebt dan gebruik te maken van de veel te dure Spar en foodcourt, kan je in Lissabon bij de vele kantines een verse maaltijd krijgen voor slechts 3 euro. Daarnaast worden op de campus regelmatig festivals en andere soorten feesten georganiseerd.

Wat hoop je uit de exchange te halen?
Allereerst hoop ik op een tijd terug te kunnen kijken waarin ik een hoop plezier heb gehad. Daarnaast hoop ik dat deze ervaring met het wonen in het buitenland en het omgaan met internationale studenten mij persoonlijk kan laten ontwikkelen, op een manier die in Nederland niet had gekund. Als laatste hoop ik ook mijn Engelstalige vaardigheden te hebben verbeterd.

Wat vind je tot nu toe het leukste aan je Exchange?
De mensen. Je komt hier met heel veel verschillende nationaliteiten en achtergronden in aanraking wat het naar mijn idee heel erg interessant en leuk maakt. In totaal heb ik met 10 verschillende nationaliteiten uit vier verschillende continenten gewoond. Waar je op het eerste gezicht misschien grote verschillen verwacht in de gewoontes en de kijk op de wereld, heb ik gemerkt dat de gelijkenissen overstijgen. Hoe ver elkaars cultuur ook uit elkaar ligt, uiteindelijk hebben we allemaal het beste met elkaar voor en willen we een leuke tijd hebben. Wat ik verder wil toevoegen is dat het in oktober nog aan het strand kunnen liggen ook geen straf is.

Wat zou je zeggen tegen andere studenten die twijfelen om op exchange te gaan?
Gewoon doen. Je zal later spijt krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan, niet van de dingen die je wel hebt gedaan. Persoonlijk ervaar ik mijn exchange als een fantastische ervaring en daarom kijk ik er stiekem toch een beetje tegenop om weer terug naar Nederland te moeten. Mocht je dan alsnog twijfelen dan raad ik je aan met iemand te gaan praten die al op exchange is geweest. Je mag mij ook altijd een berichtje sturen of aanspreken op een van de borrels van CT.