Colin in Texas - Studeren in het buitenland deel 1

Colin in Texas - Studeren in het buitenland deel 1

18/11/2022

Studeren in het buitenland
Hoewel studeren in Rotterdam hartstikke leuk is, gaan sommigen studenten toch ook graag een tijdje de grens over om daar het studentenleven te ontdekken. Zo ook twee van onze CT'ers; Colin en Clemens. Colin studeert een tijdje in Texas en Clemens spendeert een paar maanden in Lissabon. Beiden hebben zij een interview willen doen met de mediacommissie over hun tijd in het buitenland. Vandaag trapt Colin af met het delen van zijn ervaring!

Als eerst zijn we heel erg benieuwd naar wie je bent, kun je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben Colin van Vliet, 21 jaar oud en ik kom uit Zoetermeer. Ik ben 3e jaars student Bachelor Fiscale Economie en daarnaast zit ik ook in het 3e jaar van de International Bachelor Economics and Business Economics. Op dit moment studeer ik 5 maanden aan Texas A&M University in College Station, Texas.

Waarom heb je ervoor gekozen om op exchange te gaan en waarom naar deze plek?
In het 3e jaar van IBEB krijg je de kans om in plaats van je minor en electives een exchange te doen. Ik heb mijn hele leven in Nederland gewoond en ik wou heel graag meemaken hoe het zou zijn om in een ander land en cultuur te leven. Ik heb altijd het idee gehad dat Amerika het westerse land is met de meest verschillende cultuur vergeleken met Europa en aangezien Texas zelfs voor Amerikaanse standaarden als een geval apart wordt gezien, was ik heel blij om Texas A&M als een optie te hebben gekregen.

Hoe heb je je voorbereid op de exchange?
Er wordt tijdens de voorbereiding op de exchange verwacht dat je alles zelf regelt. Dus vanaf de CT Skireis naar Valle di Solle, toen ik te horen kreeg dat ik geselecteerd was, ben ik eigenlijk constant bezig geweest met alles op orde krijgen. Voor Amerika heb je een verblijfsvisum nodig. Ik denk dat ik daar het grootste gedeelte van de voorbereiding mee bezig ben geweest. Daarnaast heeft het zoeken naar Housing ook wel het nodige stress opgeleverd, maar gelukkig biedt de universiteit meerdere opties op campus aan. Daar heb ik ook gebruik van gemaakt.

Ben je al gewend aan het studeren in Texas of is het nog steeds wennen?
Het heeft wel even geduurd, maar ik kan wel zeggen dat ik gewend ben ja! Ten eerste moest ik nogal aan de temperatuur wennen. Ik kwam halverwege Augustus aan. Ik geloof dat de gemiddelde temperatuur toen 38 graden was, met pieken van boven de 42. Het is nu November en het is wel redelijk afgekoeld. Het schommelt nu meestal rond de 20 graden, met af en toe wel een dag van 10 graden ertussen.

Daarnaast is alles hier ook onwijs groot en uitgestrekt. De staat Texas is meer dan 16 keer zo groot als Nederland zelf. Ik zit zelf in een echte College Town, waar de campus het middelpunt is van alles. Dat maakt wel dat het wat toegankelijker is dan de gemiddelde Texaanse stad. Er is geen openbaar vervoer, dus alles moet via de fiets of een Uber. Zeker in de eerste maanden maakte dat het wel lastig vanwege de temperatuur.

Heb je al veel nieuwe mensen ontmoet?
Ja zeker! Ik woon in een appartementen complex van de universiteit waar een groot deel van de exchange studenten van dit semester ook zitten. Ik ga het meest om met een groep van 15 studenten die ook in dat complex wonen. Het is een hele gemengde groep met veel verschillende nationaliteiten.

Wat voor vakken volg je daar?
Vanwege de combinatie IBEB en Fiscale Economie hoef ik maar twee vakken te volgen die gerelateerd zijn aan mijn studie. Hiervan heb ik Antitrust Economics en Financial Economics gekozen. Ook volg ik Introduction to Psychology en Introduction to Sociology.

Het niveau voor de vakken die ik volg ligt een stuk lager dan wat ik op de EUR gewend ben. Van de economie vakken heb ik het grootste gedeelte van de theorie al eerder gehad. Daarom heb ik er ook voor gekozen om vakken te volgen die ik in Nederland niet zou kunnen doen.

Wat is je tot nu toe opgevallen wat het verschil is met de Erasmus universiteit of juist overeenkomsten?
Op het academische vlak zijn de lessen op Texas A&M wat zelfstandiger georganiseerd vergeleken met de EUR. Er zijn geen werkgroepen en de colleges bestaan vooral uit de professoren die hun visie op de theorie geven. Vervolgens zijn er bijna elke week huiswerkopdrachten die je zelf moet uitvogelen en inleveren voor een cijfer. Gelukkig is het niveau niet heel hoog, maar het betekent wel dat je er tijd in moet stoppen.

Qua ervaring is A&M echt niet te vergelijken met een andere universiteit. De studenten voelen zich heel erg verbonden met de universiteit en bijna iedereen loopt in Texas A&M merchandise. De universiteit heeft 75.000 studenten en soms moet je meer dan 15 minuten fietsen om naar het volgende gebouw op de campus te komen.  American College Football is hier gigantisch. Het team van de universiteit speelt in een stadion met een capaciteit van meer dan 110.000. Elke wedstrijddag staat compleet in het teken van de wedstrijden en vooraf worden er tailgates gehouden, waar je met zijn allen gaat barbecueën en een biertje drinkt. De sfeer in het stadion is echt geweldig en ik denk niet dat zoiets ergens anders kan meemaken. De universiteit heeft meerdere grote sportteams waar je de wedstrijden van kan gaan kijken; zoals basketbal, voetbal, ijshockey en volleybal. Er zijn heel veel sportfaciliteiten over de hele campus, dus ik spendeer ook veel tijd hier aan allemaal verschillende sporten uitproberen.

Wat hoop je uit de exchange te halen?
Ik ben hier niet zozeer naar toegegaan met een vooropgesteld doel. Ik wil vooral meemaken hoe het is om in een nieuwe, onbekende plek te leven en de Texaanse mentaliteit te ervaren. Ik denk dat een exchange ook heel goed is voor je zelfstandigheid en assertiviteit. Als je geen initiatief toont in het organiseren van tripjes en nieuwe mensen ontmoeten kan je niet alles uit deze ervaring halen.

Wat vindt je tot nu toe het leukste aan je Exchange?
Het absolute hoogtepunt zijn voor mij alle College Football wedstrijden. Het is echt een ongekende ervaring om 110.00 mensen te horen juichen tijdens zo’n wedstrijd. Ook ben ik op een camping trip naar Big Bend geweest, een groot nationaal park op de grens van Mexico. We moesten 8,5 uur rijden om daar aan te komen, en dan zit je echt in het midden van een woestijn zonder bereik op je telefoon. We hebben daar veel hikes gedaan. Texas heeft een heel bijzonder ecosysteem en we hebben daar ook veel dieren in het wild gezien, waaronder een Bergleeuw.

Ik heb ook nog een trip geboekt naar Las Vegas, en hoewel ik dat natuurlijk nog moet meemaken, kan ik wel zeggen dat het zeker een hoogtepunt gaat zijn.

Wat zou je zeggen tegen andere studenten die twijfelen om op exchange te gaan?
Als je geïnteresseerd bent in een exchange zou ik gewoon zeggen dat je het moet doen! Het is echt iets waar je jezelf niet op kan voorbereiden maar wat je echt moet meemaken. Ik denk dat het ook het beste is om er volledig open in te staan en gewoon te zien wat er op je pad komt. Natuurlijk gaat het niet altijd zonder slag of stoot, maar ik heb echt gemerkt dat je er uit haalt wat je er ook zelf in stopt. Dus mijn advies zou zijn: Ga ervoor, toon initiatief en probeer uit je comfort zone te stappen. Dan is het echt gegarandeerd dat je een ervaring mee gaat maken die je voor de rest van je leven bij je draagt!