CT naar Dubai

CT naar Dubai

10/05/2022

In maart was het dan eindelijk zover: de jaarlijkse studiereis van CT! Dit jaar reisde een groep van vierentwintig CT-leden en twee docenten af naar Dubai, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. In Dubai, ook wel bekend als vakantiebestemming en/of onderduikadres van vele BN-ers, was een hoop te zien en beleven. Zo hebben de studiereis deelnemers bijvoorbeeld het hoogste gebouw ter wereld bezocht, de beach clubs onveilig gemaakt, een woestijnsafari gehouden en de World EXPO bezocht. Uiteraard was de CT niet alleen voor vertier en vermaak naar Dubai gekomen. De CT is - zoals u weet - primair een fiscale studievereniging. Tijdens de studiereis zijn dan ook een aantal kantoren bezocht. Hieruit bleek dat Dubai, naast een warm woestijnklimaat, beschikt over een zeer interessant fiscaal klimaat.

Korte geschiedenis van Dubai                                                                                                             

De afgelopen tijd zijn er veel ontwikkelingen op fiscaal gebied in Dubai. Deze ontwikkelingen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dubai is een stad die de laatste decennia enorm gegroeid is. Door alle wolkenkrabbers die er staan is het misschien moeilijk voor te stellen, maar Dubai was ooit niet meer dan een klein vissersdorpje. Het lag in een regio waar veel strijd was tussen verschillende stammen. Ook was er veel piraterij in de regio. Dit was een doorn in het oog van de Britten die door deze regio moesten varen om bij India te komen. Om die reden vielen de Britten in 1819 de Qasimi Dynastie aan. Deze stam was op dat moment de machtigste stam in de regio en had de controle over de belangrijke havens. Nadat deze stam verslagen was door de Britten, sloten de Britten in 1920 een vredesverdrag met de belangrijkste sjeiks in de regio. Dubai was onderdeel van dit verdrag en werd zo één van de Trucial States. In de jaren dertig kwam Dubai onder controle van de al Maktoum familie, die tot op heden nog steeds de macht heeft in Dubai.  Onder leiding van deze familie ging Dubai zich steeds meer richten op handel. Door de liberale houding van de al Maktoum familie werd Dubai een aantrekkelijke plek voor handelaren uit India en Iran. Hierdoor groeide de stad enrom snel.  In 1971 vertrokken de Britten uit de regio. Dubai voegde zich daarna bij de omliggende emiraten: Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm al Quwain, Fujairah en Ras Al Khaimah. Samen vormden zij de Verenigde Arabische Emiraten. Door de aansluiting met de Verenigde Arabische Emiraten ging de ontwikkeling van Dubai met een sneltreinvaart. In de jaren zestig werd er namelijk enorm veel olie ontdekt in voornamelijk Abu Dhabi. Hierdoor konden de Verenigde Arabische Emiraten enorm veel rijkdom vergaren.[1]

Dubai als business hub                                                                                                                          

 Van de vondst van olie kon Dubai uiteraard profiteren. De al Maktoum familie begreep echter dat Dubai niet alleen afhankelijk van die olie kon zijn. Daarom gingen zij investeren met het doel om Dubai één van de belangrijkste business hubs van de wereld te maken. Hierbij kon Dubai gebruik maken van een aantal gunstige omstandigheden. Eén belangrijke factor in het succes van Dubai is de ligging. Dubai is namelijk heel centraal gelegen, waardoor je vanuit Dubai International Airport relatief snel vliegt naar bestemmingen in Afrika, Azië, Oceanië en Europa. Hierdoor is de stad makkelijk bereikbaar voor expats, wat ervoor zorgde dat veel mensen met kennis naar de stad vertrokken. Deze import van kennis wordt gebruikt om van Dubai een grote speler in de financiële industrie en in de techwereld te maken. Dit maakt  Dubai een interessante locatie om een bedrijf te vestigen. Een andere factor die dit emiraat interessant maakt zijn het belastingstelsel. Tot voor kort waren er namelijk nauwelijks belastingen in Dubai. Zo was er bijvoorbeeld geen winstbelasting voor bedrijven, maar ook geen omzetbelasting en inkomstenbelasting. Daarnaast zijn er in Dubai verschillende Free Zones. Deze zones hebben een eigen wetgeving. Dit biedt een aantal voordelen. Zo is het in de Free Zones mogelijk om honderd procent buitenlandse aandeelhouders te hebben (buiten de Free Zones moet 50% in handen zijn van Emirati). Verder zijn de free zones gericht op verschillende sectoren. Zo zijn er bijvoorbeeld Free Zones als het  Dubai International Financial Centre, Dubai Internet City, Dubai Media City en Dubai Knowledge City. Hierdoor komt er veel kennis samen. Door de centrale ligging, de investeringen in kennis en het nagenoeg ontbreken van belastingen is Dubai een magneet voor bedrijven. Het ontbreken van belastingen brengt echter ook enkele nadelen met zich mee.

Dubai als belastingparadijs                                                                                                                 

Het nauwelijks heffen van belastingen is niet goed voor de reputatie van Dubai. Doordat er geen belastingen worden geheven worden er ook nauwelijks belastinggegevens bijgehouden door de lokale autoriteiten. Dit maakt het makkelijk om crimineel geld wit te wassen en identiteiten en vermogens van criminelen te verhullen[2]. Hierdoor trek je activiteiten naar de stad die je liever niet in wil hebben. Daarnaast hebben de Verenigde Arabische Emiraten door het nauwelijks heffen van belastingen ook een tijd op de zwarte lijsten van de Europese Unie en de OESO gestaan als belastingparadijs. Dit is natuurlijk geen goede reclame. Daarom gaat het belastingvrije feestje in Dubai toch echt op de schop.

Btw in Dubai.                                                                                                                                          

De eerste stap richting de uitgang van de feestzaal werd gezet door het invoeren van een btw-stelsel. In 2016 hadden de Golfstaten (waar de Verenigde Arabische Emiraten onderdeel van zijn) de VAT Agreement getekend waarin een gemeenschappelijk BTW tarief is vastgesteld. Deze overeenkomst lijkt sterk geïnspireerd op de Europese Btw-richtlijn. Ter uitvoering van deze overeenkomst hebben de Verenigde Arabische Emiraten vanaf 1 januari 2018 een btw-stelsel ingevoerd. Hierbij hanteren ze een standaardtarief van 5%. Het belangrijkste verschil met de Europese richtlijn is dat het btw stelsel in de VAE vooral is gericht op éénvoud en efficiëntie. In de VAT Agreement zijn hoofdzakelijk de basisprincipes van de Europese richtlijn overgenomen. Daarnaast is op bepaalde terreinen een vereenvoudigde uitwerking gekomen. Hierbij is uitgegaan van het motto “less is more”. [3]

Corporate Income Tax in Dubai.                                                                                                         

Ook het belastingvrije feest voor bedrijven is binnenkort voorbij. Aan het begin van 2022 is aangekondigd dat de Verenigde Arabische Emiraten belasting gaan heffen over de winsten van bedrijven. Hierbij zal een tarief van 9% gehanteerd worden.[4] Met dit tarief willen de Verenigde Arabische Emiraten, ondanks het invoeren van een winstbelasting, aantrekkelijk blijven voor bedrijven. Mondiaal gezien is dit namelijk één van de laagste tarieven. Daarnaast moet dit tarief er voor zorgen dat bepaalde inkomstenbronnen belastbaar blijven voor de Verenigde Arabische Emiraten. Dit heeft alles te maken met Pillar Two. Pillar Two is een regeling van de OESO die er voor moet zorgen dat bedrijven met een wereldwijde omzet van minimaal 750 miljoen euro een minimum effectief belastingtarief betalen van ten minste 15%.[5] Als er in de jurisdictie waar het bedrijf gevestigd is een lager effectief tarief is, zal het resterende door de Pillar Two-regeling worden belast in een andere jurisdictie. Bedrijven die onder deze regeling vallen worden in bepaalde gevallen ook in een andere jurisdictie belast voor grondslag uithollende betalingen zoals interest en royalty-betalingen. Dit is het geval als de betalingen met minder dan 9% effectief worden belast. Met het tarief van 9% worden potentiële belastinginkomsten uit royalty- en interestbetalingen binnen de Verenigde Arabische Emiraten gehouden. Volgens de Minister van Financiën wordt er ook een hoger tarief toegepast voor bedrijven die onder de regeling van Pillar Two vallen, maar over dit tarief is nog niet veel bekend.[6]

Feestje voor fiscalisten                                                                                                                          

Hoewel het einde van Dubai als belastingparadijs in zicht lijkt te komen, wordt Dubai er niet minder leuk op voor fiscalisten. De recent ingevoerde btw-regeling en de aanstaande winstbelasting voor bedrijven zal voor een hoop werkgelegenheid in Dubai zorgen. Bedrijven zullen namelijk geadviseerd willen worden over deze nieuwe regelgeving. Mensen met een diploma fiscaal recht of fiscale economie zullen daar geen overbodige luxe zijn. Daar komt bovenop dat er voorlopig nog steeds geen inkomstenbelasting lijkt te komen in Dubai. Dat betekent natuurlijk een hoger nettosalaris. Dus mocht je na je studie interesse hebben om in het buitenland te werken, dan is Dubai zeker het overwegen waard!

 

Bronnen:

https://www.ontdekdubai.nl/dubai/geschiedenis-van-dubai

D. Mijnheer, ‘Discreet zakendoen in ‘Moneyland’ Dubai: bijna alles is mogelijk’ Follow the Money, 14 september 2019 (https://www-ftm-nl.eur.idm.oclc.org/artikelen/dubai-financiele-industrie)

O. El Ghannoutti & W.S.F. Kolkman, ‘Btw in de golfstaten, de djinn is uit de fles’, WFR 2019/240

https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/bedrijven-in-dubai-moeten-straks-voor-het-eerst-belasting-betalen

https://www.pwc.nl/nl/dienstverlening/tax/taxation-of-the-digital-economy/pillar-two.html

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/xe/Documents/tax/ae_corporate-tax-faq.pdf

 

 

[1] https://www.ontdekdubai.nl/dubai/geschiedenis-van-dubai

 

[2] D. Mijnheer, ‘Discreet zakendoen in ‘Moneyland’ Dubai: bijna alles is mogelijk’ Follow the Money, 14 september 2019

[3] O. El Ghannoutti & W.S.F. Kolkman, ‘Btw in de golfstaten, de djinn is uit de fles’, WFR 2019/240

[4] https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/bedrijven-in-dubai-moeten-straks-voor-het-eerst-belasting-betalen/

[5] https://www.pwc.nl/nl/dienstverlening/tax/taxation-of-the-digital-economy/pillar-two.html

[6] https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/xe/Documents/tax/ae_corporate-tax-faq.pdf