Pierre Docx van Grant Thornton

Pierre Docx van Grant Thornton

12/04/2022

Kun je eens iets over jezelf vertellen? Wie ben jij? Waar kom je vandaan?

Pierre Docx, 27 jaar en senior consultant op onze internationale fiscale afdeling (ITS). Ik kom uit Den Haag en woon nu in Zoetermeer, tot ik mijn nieuwe huis kan betrekken. We zijn nog even aan het verbouwen, en als het klaar is, ga ik terug naar mijn oude buurt in Den Haag. Ik studeerde in Leiden en nu werk ik zo’n vier jaar bij Grant Thornton Amsterdam. In 2017 ben ik hier begonnen als werkstudent.

En na werk? Hoe breng jij het liefst je vrije tijd door en kom je tot ontspanning na het werk?

Na werk besteed ik mijn tijd het liefst met mijn vrienden of ben ik aan het sporten (het liefst een combinatie daarvan, (kick)boksen of krachttraining met vrienden bijvoorbeeld). Dat is ook meteen mijn vorm van ontspannen, ik zit niet graag te zappen. Verder kun je mij beschrijven als een audiofiel, vooral met een voorliefde voor hiphop. Voor mij is dat meer dan het stereotype van zogenaamde “gangster-muziek”, al hoort dat er soms wel een beetje bij. Zolang het maar ècht is.

Welke hiphop-artiest zou elke lezer moeten opzoeken op YouTube/Spotify?

De klassiekers zijn natuurlijk The Notorious B.I.G. en 2Pac. Wat betreft de Nederlandse muziek, in het sub genre “Nederhop”, is Sticks een artiest die ik altijd moet noemen: Nederlands, divers en op hoog niveau qua inhoud en stijl. Ook ben ik nu jaren een liefhebber van Fresku en Winne: hun muziek is toegankelijk voor de mensen die minder bekend zijn met hiphop. Wat de Amerikaanse muziek betreft is de waslijst nog groter, momenteel luister ik graag naar Outkast, Kendrick Lamar en Nipsey Hussle. De ene artiest werkt motiverend, de ander helpt om te focussen tijdens mijn werkzaamheden.

Wat voor werkzaamheden doe je? Kun je ons eens meenemen in je functie bij Grant Thornton?

Als senior consultant ITS houd ik mij voornamelijk bezig met drie pijlers; adviseren, due diligence onderzoek en compliance werkzaamheden. Concreet betekent dit dus dat ik aangiften (Vennootschapsbelasting en Dividendbelasting) opstel, adviestrajecten voor internationale ondernemingen afleg en fiscale due diligence onderzoeken binnen onze M&A praktijk verricht.

Verder heb ik sinds kort een rol binnen het Tax Technology (TT) team waar we fiscale tools ontwikkelen die binnen onze praktijk en door onze cliënten gebruikt worden.

Divers! En wat vind je nu het leukste aan jouw rol als fiscalist?

Voor mij is juist die gecombineerde rol het allerleukste. Zo kan ik actief blijven binnen de praktijk, waar wij op dagelijkse basis bijvoorbeeld fusie- en overname trajecten begeleiden. En tegelijkertijd help ik het TT team met efficiëntieslagen. Dat geeft een mooie combinatie van mijn opleiding fiscaal recht en voorliefde voor alles wat digitaal is.

En zo’n extra rol binnen een team als Tax Technology. Hoe komt dat op je pad/hoe raak je daarin betrokken?

Dat heeft denk ik te maken met het profileren van jezelf. Ik vond IT altijd al leuk. Mijn scriptie ging bijvoorbeeld over de Blockchain technologie en binnen onze afdeling zag men al snel dat ik digitalisering boeiend vind. Wanneer er creativiteit vanuit een digitale hoek nodig is, weten collega’s mij daardoor gemakkelijk te vinden. Zo rol je hier snel in en werd ik bijvoorbeeld uitgenodigd voor een brainstormsessies over nieuwe tools. Zo kom je in contact met collega’s met een bepaalde specialiteit en werk je steeds structureler samen.

Gaaf. Is dat ook iets dat je zou meegeven aan nieuwe collega’s?

Zeker. Wees niet bang om je ideeën te uiten: soms heb je gewoon goede ideeën! Elke starter, inclusief ik, moet dat leren, maar jouw krachten kenbaar maken is daarbij wel belangrijk. Een proactieve en open werkhouding helpen daarbij. Dat begint al met kleine dingen zoals het tonen van interesse, sparren met collega’s en dan komt het enthousiasme vanzelf. Bied hulp aan als je zelf veel affiniteit met of kennis van een bepaald onderwerp hebt.

Je bent nu zo’n 4 jaar onderdeel van deze organisatie. Hoe ervaar jij het werken binnen Grant Thornton? Hoe ervaar je de cultuur?

Ik werk nu al 4 jaar in het team van Jurgen van Hattum en Onno Backx. Het is een heel divers team waarin iedereen zijn eigen kracht heeft. Werken binnen dit team geeft me nog steeds energie. Mensen zoeken contact met elkaar en zoeken de samenwerking op. Het is fijn om bepaalde hersenspinsels te kunnen bespreken bij het koffieapparaat. Die cultuur binnen Grant Thornton is extra goed zichtbaar aan het eind van de week, wanneer verschillende mensen samenkomen om de week af te sluiten. De één om te tafelvoetballen, de ander praat bij met een biertje. Het is al-tijd weer gezellig.

Wat zijn voor jou momenten in je carrière waar je trots op bent?

Ik haal eigenlijk op verschillende momenten voldoening uit mijn werk. Als we bijvoorbeeld een reorganisatietraject starten en dat succesvol afronden. Deze trajecten duren vaak weken tot maanden en dat maakt je erg betrokken bij een organisatie. Maar ik word er ook blij van als we tot de gewenste uitkomsten komen in een discussie met de Belastingdienst. Advisering is toch een stuk minder leuk als je er niet uitkomt met de Belastingdienst.

En als we kijken naar het grotere plaatje? Waar ben je trots op als je terugblikt op de afgelopen vier jaar bij Grant Thornton?

Dat ik nu zoveel zelfstandiger ben in mijn werk als fiscalist. Ik werk nog steeds samen met en leer constant van ervaren collega’s, maar zij geven mij ook het vertrouwen om binnen de fiscale praktijk mijn eigen rol verder vorm te geven. Dat stukje vrijheid, daar ben ik trots op en vind ik cruciaal binnen een organisatie. In die zin maak je een snelle groei door van werkstudent tot senior consultant, waarin je onafhankelijk klantcontact hebt.

Heb je het idee dat er binnen de organisatie en jouw team ruimte is voor jouw ideeën en initiatieven?

Ja. Je ideeën worden opgevangen en mensen helpen je om initiatieven verder te ontwikkelen. Als je niet bang bent om je ideeën uit te spreken, krijg je volop een creatieve vrijheid. Zelf probeer ik ook nieuwe werkstudenten/junioren hierin aan te moedigen: laat jezelf zien en maak je eigen rol interessanter en je werk daarmee leuker.

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Voor onze en eigenlijk iedere organisatie zou ik zeggen: bundel alle kennis die binnen de organisatie beschikbaar is, en maak bijvoorbeeld meer digitaliseringsslagen. Organiseer denktanks en brainstormsessies om gebruik te maken van het talent binnen de organisatie. Je zult je verbazen.

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien.