Fiscale veranderingen 2021

Fiscale veranderingen 2021

18/01/2021

Het nieuwe jaar is weer van start en dit betekent naast alle goede voornemens ook dat er weer het een en ander is veranderd binnen de belastingen. In dit artikel lichten we de meest belangrijke veranderingen kort toe.

Belastingen

Vermogensbelasting 

Met betrekking tot de vermogensbelasting gaat het heffingsvrije vermogen omhoog van 30.846 euro naar 50.000 euro. De vermogensbelasting voor het bedrag boven het heffingsvrije vermogen gaat dan weer wel omhoog. Tussen de 50.000 en 100.000 euro betaal je ongeveer 0,6% belasting. Als je tussen de 100.000 en 1 miljoen euro hebt is dit percentage bijna 1,4%. Heb je een bezit van meer dan een miljoen dan is dit bijna 1,8%.

Concluderend gaan mensen met een vermogen van minder dan 220.000 euro minder belasting betalen en mensen met meer vermogen, gaan meer belasting betalen. 

 

Inkomstenbelasting 

Het tarief van de eerste schijf van de IB gaat omlaag van 37,35% naar 37,1%. Dit geldt voor het bruto-inkomen tot 68.507 euro. 

De arbeidskorting die werkende krijgen op hun IB stijgt. Een voorbeeld: iemand die 40.000 euro bruto verdient hoeft daardoor 428 euro minder belasting te betalen. 

Ook de algemene heffingskorting gaat omhoog. Mensen met een inkomen tot 68.507 euro gaan daardoor minder belasting betalen. Mensen met lagere inkomens hebben meer voordeel dan de hogere inkomens. 

 

Ouderenkorting omhoog

Van deze verhoging profiteren alleen ouderen die meer dan een AOW-uitkering verdienen, maar maximaal 49.000 euro. 

 

Zelfstandigenaftrek omlaag

De aftrek daalt met 360 euro en komt daarmee op 6670 euro. Het plan is om de aftrek de komende jaren verder omlaag te doen, zodat de aftrek in 2036 nog maar 3240 euro is. 

 

Inkomensafhankelijke combinatiekorting omlaag

De maximale korting gaat omlaag, waardoor mensen met een inkomen van meer dan 30.000 euro, 66 euro meer belasting gaan betalen. 

 

Toeslagenstelsel verandert

Deze verandering komt door de toeslagaffaire. Mensen kunnen nu eerder reageren op een besluit van de belastingdienst. Daarnaast kan de fiscus alleen toeslagen stopzetten of boetes opleggen als iemand genoeg kans heeft gehad om eigen informatie aan te leveren. Tenslotte wordt niet meer de hele kinderopvangtoeslag van een jaar teruggevorderd als iemand een deel van een factuur niet heeft betaald. 

 

Wonen

Overdrachtsbelasting omlaag voor jongere, omhoog voor belegger

De overdrachtsbelasting wordt voor mensen tot 35 jaar verlaagd van 2 naar 0 procent. Dit om starters op de woningmarkt meer kans te geven. De maatregel geldt tussen januari en eind maart voor huizen in alle prijscategorieën. Vanaf april geldt dit slechts voor huizen van maximaal 4 ton. 

 

Iedere koper die niet in het huis gaat wonen, betaalt straks 8%. Het gaat dan meestal om beleggers, die huizen kopen om te verhuren. Ook kan het gaan om mensen met een tweede woning, bijvoorbeeld een vakantiehuis. 

 

Hogere hypotheek voor tweeverdieners en afgestudeerden

Het tweede inkomen telt voortaan mee voor 90 procent in plaats van 80 procent, waardoor tweeverdieners een hogere hypotheek kunnen krijgen. 

Omdat de rente op de studieschulden is gedaald, gaat een studieschuld minder meetellen voor de maximale hypotheek. 

 

Hypotheekrenteaftrek omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek gaat in 2021 van 46 naar 43%. Hierdoor kunnen alleen mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf minder hypotheekrente aftrekken. 

 

Arbeidsmarkt

Geen loonbelasting voor omscholing ex-werknemer

Als je je baan verliest kan je werkgever voortaan scholing aan je vergoeden zonder daar loonbelasting over te hoeven betalen. Tot nu toe werd dit nog gezien als loon en moest er dus belasting over worden betaald. Door de corona crisis wil het kabinet omscholing makkelijker maken om de arbeidsmarktpositie van ex werknemers te verbeteren en vandaar deze maatregel. 

 

Geen reiskostenvergoeding meer bij thuiswerken (uitgesteld)

Vanwege de coronacrisis gingen veel mensen thuiswerken. Werkgevers mochten in 2020 belastingvrij reiskosten blijven vergoeden, ook al kwamen ze niet meer naar kantoor. Per 1 februari mag dit niet meer. 

 

Duurzaamheid

Vliegtax ingevoerd

Door invoering van de vliegbelasting worden vliegtickets wat duurder. Voor iedere passagier die vertrekt vanaf een Nederlandse luchthaven geldt vanaf nu een vliegbelasting van 7,85 euro. 

 

Belasting op gas omhoog

De belasting op aardgas stijgt met bijna 3 cent en komt daarmee op 53,5 cent per kubieke meter. De belasting op elektriciteit blijft nagenoeg gelijk. 

Ondanks de verhoging ga je als gemiddeld huishouden niet meer belasting betalen, want de vaste korting op de energiebelasting stijgt met 31 euro. 

 

Bijtelling elektrische auto omhoog

De nieuwe bijtelling bedraagt 12 procent over de eerste 40.000 en 22 procent over het bedrag daarboven. 

 

Aanschafbelasting auto omhoog

Hoe meer CO2 een auto uitstoot, hoe meer belasting je moet betalen. Op die manier wil de overheid de koop van duurzame auto’s stimuleren. 

 

Bedrijven

Vennootschapsbelasting omlaag, maar minder voordeeltjes

Vooral kleinere bedrijven profiteren van de verlaagde vennootschapsbelasting. Bedrijven gaan over hun eerste 245.000 euro winst 15% belasting betalen en over het bedrag daarboven 25%. Dit was voorheen 16,5% over de eerste 200.000 en 25% daarboven. 

Daarnaast kunnen bedrijven verliezen uit het ene jaar minder makkelijk verrekenen met winsten uit een ander jaar. Dat moet ruim een half miljard euro aan extra vennootschapsbelasting opleveren.