Wie betaalt de schade?

Wie betaalt de schade?

09/12/2020

Het begon allemaal in januari van dit jaar. Het jaar 2020 was net begonnen en iedereen ging vol goede moed het nieuwe decennium in. De jaren 20 van de vorige eeuw stonden ook wel bekend als de roaring twenties, een tijd vol met feesten en drank. Dat beloofde in ieder geval veel goeds voor de komende jaren. Niets bleek echter minder waar… In het begin waren hier en daar al enkele berichten te lezen over een raar virus in China en iets met vleermuizensoep maar daar trok eigenlijk niemand zich nog wat van aan. Dit veranderde echter op het moment dat het virus ineens in Nederland was. Het begon met een besmetting in Loon op Zand, maar al snel werd het virus door heel het land verspreid. Niet veel later kwamen er een hoop maatregelen uit Den Haag. Voor veel studenten stond het sociale leven op zijn kop sinds die eerste persconferentie. We konden niet meer naar de Smitse of naar Vibes en ook de borrels van CT gingen niet meer door. De maatregelen raken echter niet alleen studenten. Vooral ondernemers kwamen in grote problemen door de maatregelen en voor veel ondernemingen dreigde een faillissement.

 

Om ervoor te zorgen dat de schade van deze crisis wordt beperkt, moet de overheid veel geld uitgeven. Naast deze grote overheidsuitgaven komt er bovendien minder belasting binnen. Er ontstaat in vergelijking met de afgelopen jaren een historisch groot begrotingstekort en de staatsschuld loopt op. Hoewel de vooruitzichten positief zijn met de vaccinaties in aankomst, blijft deze crisis niet zonder gevolgen. 

 

De extra uitgaven die voor 2020 en 2021 zijn begroot op 45,9 miljard euro, zijn bestemd voor steun voor bedrijven, ondernemers en werknemers. Daarnaast zal er door uitstel van belastingbetaling en andere belastingmaatregelen 16,6 miljard euro minder aan belastinginkomsten binnen komen. In totaal zal er dus 62 miljard meer worden uitgegeven als gevolg van het virus. Dat is een flink bedrag.

 

De overheid is inmiddels al met meerdere regelingen gekomen om de ondernemers te ondersteunen. 

  • Voor de mkb’s die het hardst zijn getroffen is een eenmalige uitkering van een vast bedrag van 4.000 euro uitgekeerd, de zogenaamde Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS). 

  • Voor de ondernemers met personeel die een omzetverlies van 20% verwachten, bestaat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een tegemoetkoming in loonkosten om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. 

  • De zzp’ers en zelfstandige ondernemers die in de knel zijn gekomen ontvingen een aanvullende inkomensondersteuning voor levensonderhoud. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

  • Voor alle bedrijfssectoren is een tegemoetkoming voor de vaste lasten zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen etc. Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL).

Daarnaast biedt de overheid nog andere steun, zoals sociale ondersteuning. 
 

Ook de studenten worden financieel getroffen door deze crisis. Velen hebben geen werk door het sluiten van de horeca, met eventueel bijgevolg: aankloppen bij ome duo. 

 

Toch lijdt niet iedereen onder het virus. Zoals in elke crisis zijn er ook bedrijven en sectoren die op volle toeren draaien. Farmaceutische bedrijven, medische apparatuur fabrikanten en microbiologische laboratoria zijn de meest voor de hand liggende. Vergaderdiensten als Zoom en streamingdiensten als Netflix doen het ook goed. Verder is het ook een mooie periode voor verhuurders van privéjets. De vraag naar privévluchten steeg enorm toen de luchtvaartmaatschappijen vluchten begonnen te schrappen. Ook de verkoopcijfers van bol.com schieten omhoog. Vergeleken met dezelfde periode een jaar terug, steeg het platform met 65,4 procent. 

 

Uiteindelijk zullen we met zijn allen de financiële klap moeten opvangen. Uit de afgelopen prinsjesdag is gebleken dat de staatsschuld op zal lopen tot 502 miljard euro, onder andere vanwege corona.

Heb jij een idee over een belasting die kan worden ingevoerd om deze kosten terug te verdienen? Stuur het naar ons op!