CT'er in het beklaagdenbankje

CT'er in het beklaagdenbankje

22/10/2020

Sommige CT leden hebben Tim Gast misschien al zien schitteren in de zaal van Erasmus Sport. Daar staat hij namelijk in de spits bij het zaalvoetbalteam van CT, RS9 (voorheen RS8). Dit is echter niet de enige zaal waar Tim Gast furore maakt. Sinds kort schittert Tim namelijk ook in de rechtszaal. Door zichzelf succesvol te verdedigen in een rechtszaak tegen accountantskantoor JAN kreeg hij landelijke media-aandacht van onder andere de Quote, het Parool, de Jurist en de Accountant. Tim had namelijk een online chatbot ontwikkeld om minder vermogende burgers met hun belastingaangifte te helpen. Deze chatbot heeft hij Jan de Belastingman genoemd (https://jandebelastingman.nl/).  Het accountantskantoor JAN vond dit niet zo leuk en stuurde haar juridische team op Tim af. Zij waren van mening dat de naam Jan de Belastingman inbreuk maakte op het merkenrecht van JAN accountants. Gelukkig liep het voor Tim allemaal goed af en won hij de rechtszaak. Ondanks zijn nieuwe sterrenstatus kon Tim toch nog een gaatje in zijn agenda vinden voor een interview voor de Aanslag.

Even voorstellen…

‘’Mijn naam is Tim Gast, ik doe momenteel de master Tax and Technology aan de VU en ik ben trots vijfdejaars lid van de CT. Daarnaast ben ik naast mijn studie een project gestart genaamd Jan de Belastingman.’’

Hoe is Jan de Belastingman tot stand gekomen?

‘’Voor mijn studie moest ik een essay schrijven over technologie in combinatie met belastingen. Al snel kwam ik op het idee om iets te gaan doen met chatbots. Ik had hier al eerder over gehoord en het leek mij erg interessant om te kijken op welk aspect van belastingen dit van toepassing kon zijn. Doordat ik vrijwilliger ben geweest bij de Belastingwinkel zag ik met mijn eigen ogen dat veel mensen moeite  met de aftrekposten hadden. Dat kon beter dacht ik en zo kwam ik al snel op het idee om een chatbot te creëren die alles weet van de aftrekposten in de inkomstenbelasting. Nadat ik de opdracht had afgerond ben ik samen met mijn broer (die met zijn bedrijf onder ander chatbots ontwikkelt) en twee andere vrienden om de tafel gaan zitten om te kijken of we dit verder konden uitwerken. Zij zagen het gelukkig allemaal zitten en zo is het balletje een beetje gaan rollen.’’

Hoe is het conflict met JAN accountants ontstaan?

‘’Omdat wij besloten om de chatbot de naam Jan de Belastingman te geven leek het ons goed om het ook in te schrijven in het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Hierdoor is het beter beschermd tegen toekomstige concurrentie. Een paar maanden na de inschrijving kreeg ik een brief van de advocaat van een andere partij die claimde dat ik inbreuk maakte op hun merknaam. Daarna kwamen er aangetekende brieven waarbij ik gesommeerd werd een flink bedrag te betalen en daaropvolgend was de kortgedingprocedure.’’

Wat was je reactie op de handelswijze van JAN accountants

‘’Na de eerste brief van hun advocaat baalde ik wel omdat ik dacht dat wij de naam Jan de Belastingman niet meer konden aanhouden. Na wat research te hebben gedaan had ik er goede moed in dat het wel goed zou komen.’’

Hoe heb je jezelf voorbereid op de rechtszaak?

‘’Een vriend van mij had op de universiteit net een vak over merkrechten gehad, ik belde hem op en vroeg of ik zijn boeken kon gebruiken om wat meer te weten te komen over het merkenrecht. Daarnaast heb ik veel jurisprudentie gelezen en online verschillende forums aangeschreven. Toen ik genoeg informatie had ben ik begonnen met het schrijven van de pleitnota. Helemaal alleen heb ik het overigens niet gedaan. Mede CT-lid Ruben Scherpenisse heeft ook zeker een belangrijk aandeel gehad in de overwinning. Door zijn ervaring in het bestuur van pleitvereniging ‘D.J. Veegens’ heeft hij mij heel goed kunnen helpen, waarvoor dank ;). Ook heb ik het nog even laten checken door een vriend van mij die de master over intellectueel eigendom heeft gevolgd.’’

Hoe was het om jezelf te verdedigen in een echte rechtszaak?

‘’In het begin had ik wel wat spanning aangezien je niet precies weet wat je kan verwachten. Ik had wel een beetje ervaring met pleiten doordat ik lid ben geweest van de pleitvereniging maar dit was toch wel even andere koek. Toen de rechtszaak eenmaal begon viel de spanning wel mee, ik was goed voorbereid en dat hielp enorm. Overigens waren er door corona niet veel mensen aanwezig. Het was enkel de wederpartij, met drie mensen, een rechter en een griffier.’’

Hoe heb je de overwinning gevierd?

‘’Ja nu je het zegt eigenlijk nog niet, door corona ook een beetje lastig… Overigens was de overwinning op zichzelf al genoeg ;).’’

Hoe was het om op de site van de Quote te staan?

‘’Ja supertof, maar vooral omdat daardoor meer aandacht kwam voor Jan de Belastingman. Ik heb heel veel berichten ontvangen van mensen die het een mooi verhaal vonden en het idee van Jan de Belastingman zagen zitten, dat is zeker leuk! Daarnaast kwam er daardoor ook nog meer aandacht van andere media, zo hebben onder andere Het Parool, de Jurist en de Accountant ook een stukje erover geschreven.’’

Wat zijn de toekomstplannen voor Jan de Belastingman?

‘’Ja volle bak doorgaan! Binnenkort is het mogelijk om via Jan de Belastingman te checken of je recht hebt op toeslagen en om die vervolgens ook gelijk aan te vragen. Helaas is er op dat gebied ook nog veel onduidelijkheid en laten mensen veel geld liggen. Mocht dat een succes worden dan gaan we de chatbot nog verder ontwikkelen met nieuwe onderwerpen. Zo zie ik het ook wel zitten als mensen hun aangifte kunnen indienen bij Jan de Belastingman met de garantie dat ze geen geld laten liggen. Uiteindelijk is mijn doel dat Jan de Belastingman echt een begrip wordt waar mensen op een duidelijke manier geholpen worden met al hun belastingvragen.’’

‘’Voor degene die op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen, volg ons op Instagram! ;) https://www.instagram.com/jandebelastingman/’’