Hoe hebben eerstejaars hun jaar (tot nu toe) ervaren?

Hoe hebben eerstejaars hun jaar (tot nu toe) ervaren?

19/06/2020
Het collegejaar zit er alweer bijna op! Ook voor de eerstejaars studenten onder ons is dit het geval; voor hun eerste jaar kennismaken op de universiteit was dit natuurlijk een gek jaar, alhoewel de eerste helft van het jaar gewoon 'normaal' is geweest. We zijn benieuwd naar hun ervaringen!
In dit artikel zullen Anna (Fiscaal Recht), Nigel (Fiscale Economie) en Nathan (Fiscaal Recht) wat vertellen over hoe zijn hun eerste jaar hebben ervaren.

We zullen beginnen met Anna, zij is 21 jaar en zit in haar eerste jaar van de bachelor Fiscaal Recht.

Hoe heb je je eerste studiejaar ervaren?

Inmiddels zitten wij nu in het laatste blok. Het jaar is iets anders gelopen dan ik had verwacht door het coronavirus. Afgezien daarvan heb ik het jaar goed ervaren! Ik heb veel leuke mensen leren kennen en ik ben blij met mijn studiekeuze. Ik vond bijna alle vakken interessant en leuk. 

Wat vond jij afgelopen jaar het lastigste vak? Hoe heb je dit aangepakt?

Het lastigste vak vond ik Inleiding Privaatrecht. Door veel te oefenen (!!) kreeg je de stof uiteindelijk wel te pakken, maar ik heb het vak helaas niet gehaald. Ik kan de 5 gelukkig wel compenseren. 

Wat heb je tot nu toe meegekregen van de fiscaliteit?

Wij hebben pas net het vak Inleiding Fiscaal Recht gehad. Het is leuk dat ik nu wat van mijn belastingaangifte begrijp haha.

Hoe vond je de overgang tussen middelbare school en universiteit?

Ik vond de overgang tussen de middelbare school en de universiteit erg meevallen eigenlijk. Ik vond het zelfstandig werken altijd al fijn. 

Is de studie tot nu toe zoals je deze van tevoren had verwacht?

Mijn verwachtingen kwamen vrijwel overeen met de werkelijkheid. Ik had al verwacht dat het veel leeswerk was. Aan het begin voelde het wel alsof ik in het diepe werd gegooid, maar dat wende snel. Ik had wel verwacht dat ik meer tijd kwijt zou zijn aan de studie, maar dat viel gelukkig mee.  

Hoe ervaar je de tijdsdruk van de studie?

Ik zat gemiddeld 4-6 uur aan elk probleem, dus iets van 8-12 uur per week. Soms iets meer en soms iets minder, dit was afhankelijk van het vak. Verder voelde ik niet heel veel tijdsdruk. De enige deadlines die wij hadden waren de schrijfopdrachten voor JAV. Door er gewoon op tijd aan te beginnen, ging de stress vanzelf weg. Voor de tentamens konden we al een week van tevoren beginnen met leren. Ik was in de meeste onderwijsgroepen goed voorbereid, dus de tijdsdruk viel wel mee. 

Heb je er veel dingen naast kunnen doen? 

Ik had genoeg tijd om andere dingen te doen. Ik kon 1-2 keer per week werken. Ik had tijd om met vrienden af te spreken. Ik heb een abonnement genomen op de sportschool op de campus, waar ik met twee andere CT-leden wekelijks heen ging. En ik ging elk weekend terug naar huis. 

Wat heeft corona voor invloed gehad op (de afronding van) jouw eerste jaar? 

Alles werd online gegeven. Dat was op het begin heel raar en heel erg wennen. Uiteindelijk vond ik het wel fijn! Ik kon de colleges van 09:00 vanuit bed kijken. Verder is het bindend studieadvies opgeschort, wat heel fijn is en de druk heeft verlicht. Wel vond ik dat het digitale onderwijs niet even goed was als de fysieke lessen. Ondanks de situatie heb ik waarschijnlijk wel mijn BSA gehaald. 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de CT?

Door de Eurekaweek. Mijn begeleiders Rik en Bram hadden ons meegenomen naar het CT-kraampje. Ik heb mij toen meteen ingeschreven. 

Wat heeft de CT voor jou dit jaar betekend? En bij wat voor evenementen ben je aanwezig geweest?

CT heeft een leuke toevoeging gehad op mijn eerste jaar :). Ik heb leuke nieuwe mensen leren kennen. Ik heb een gratis wettenbundel (voor belastingen) gekregen. Ik ben naar een aantal borrels geweest, ik ben meegegaan naar het Eerstejaarsweekend en twee eerstejaarsactiviteiten. 

Wat zou je iedere eerstejaars CT’er willen adviseren? 

Ga mee met het Eerstejaarsweekend! Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met CT. 

 

We gaan verder met Nigel! Hij is 23 jaar en is dit jaar begonnen met de bachelor Fiscale Economie.

Hoe heb je je eerste studiejaar ervaren?

Het was en is nog steeds een bijzonder eerste jaar en met helaas nog een paar tentamens voor de boeg moet ik nog hard aan de bak. Mijn eerste half jaar van de studie heb ik wel als een leuke tijd ervaren, met een paar interessante vakken die niet altijd even makkelijk waren.

Wat vond jij afgelopen jaar het lastigste vak? 

Het lastigste vak dit jaar vond ik Wiskunde. Voor de studie Fiscale Economie wordt er van je verwacht dat je wskundevaardigheden op peil zijn, aangezien veel vakken wiskundige berekeningen vereisen. Persoonlijk had ik al een aantal jaar weinig met wiskunde te maken gehad, dus dat was een aardige overgang.

Hoe heb je dit aangepakt?

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Je kan de theorie nog zo goed snappen, maar als je niet genoeg hebt geoefend met het maken van sommen kan je hard op je bek gaan bij het tentamen. Dat heb ik persoonlijk ondervonden bij de tussentoets.

Wat heb je tot nu toe meegekregen van de fiscaliteit?

Helaas is er weinig over de fiscaliteit aan bod gekomen in het eerste jaar. Er werd weliswaar een sessie van 8 colleges aangeboden binnen het vak Introductie Fiscale Economie waar in elk college een ander fiscaal onderwerp aan bod komt, maar door de uitbraak van het virus zijn deze colleges niet allemaal doorgegaan. Ik moet dus nog even wachten tot volgend collegejaar.

Is de studie tot nu toe zoals je deze van tevoren had verwacht?

De studie voldoet redelijk aan mijn verwachtingen. Het niveau van de vakken is te doen en een aantal vakken waren interessanter dan ik op voorhand zou zeggen. Met de nadruk op aantal; ik schrik nog steeds wel eens wakker van Micro-Economie.

Hoe was de tijdsdruk van de studie? Heb je er veel dingen naast kunnen doen? 

De tijdsdruk was prima te overzien. Ik heb genoeg tijd gehad om naast mijn studie te werken. Daarnaast ben ik afgelopen seizoen de nieuwe aanwinst geweest van het CT-zaalvoetbalteam RS8. Er zijn periodes geweest dat het wat drukker was, maar nog steeds was de studie dan prima te combineren met genoeg vrije tijd om leuke dingen te doen.

Wat heeft corona voor invloed gehad op (de afronding van) jouw eerste jaar? 

Vanwege het aangehouden BSA hoef ik me gelukkig niet erg druk te maken over de overgang naar het tweede jaar. Wel heeft Corona ervoor gezorgd dat dit collegejaar pas erg laat klaar is. Met nog een aantal tentamens voor de boeg hoop ik dit jaar alsnog goed af te kunnen ronden.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de CT?

Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met CT door een eerstejaarsactiviteit. Helaas daarna weinig CT-activiteiten meegepakt. Maar na de legendarische CT-skireis, een aanrader voor iedereen, heb ik bijna geen activiteit gemist.

Wat heeft de CT voor jou dit jaar betekend? En bij wat voor dingen ben je aanwezig geweest?

CT is voor mij dit jaar vooral een bron van gezelligheid geweest, maar daarnaast heb ik van de bedrijvendag in februari veel opgestoken over de mogelijkheden om werkervaring op te doen tijdens je studie. De borrels van CT zijn ook altijd een groot succes, al denk je daar soms de volgende ochtend anders over.

Wat zou je iedere eerstejaars CT’er willen adviseren?

Op de eerste plaats staat je studie, maar probeer als het kan tijd te maken voor de leuke activiteiten die CT te bieden heeft. Naast dat het enorm gezellig is, heeft CT je ook veel te bieden om nog meer uit je studie en carrière te halen.

 

Tot slot komen we aan bij Nathan! Hij is 19 jaar en zit momenteel in het eerste jaar van de bachelor Fiscaal Recht.

Hoe heb je je eerste jaar studie ervaren?

Mijn eerste jaar studeren was een hele ervaring. Ik heb ervan genoten maar ik heb ook wel avonden lopen stressen. Het enige wat ik wel echt jammer vond is dat ik tijdens het hele corona gebeuren echt niet meer het idee had dat ik aan het studeren was omdat ik weken thuis zat in Den Haag.

Wat vond jij afgelopen jaar het lastigste vak?

Europees en internationaal recht. Hier kreeg je net als bij de andere vakken veel leeswerk maar dit was ineens in het Engels. Nu kan ik wel Engels lezen, maar wanneer ik langere stukken lees raakt er soms belangrijke informatie verloren. 

Hoe heb je dit aangepakt?

Ik heb contact opgenomen met mijn eerstejaars maatje Dillon (tevens ook CT'er), echt een schat, om zijn overzicht te vragen. Ik heb nog net niet mijn master internationaal recht behaald met die uitwerking.

Wat heb je tot nu toe meegekregen van de fiscaliteit?

Niet alle landen zijn het eens met het Nederlandse belastingbeleid.

Hoe vond je de overgang tussen middelbare school en universiteit?

Op de middelbare school ben je gewend dat je veel tijd op school doorbrengt en daar ook een groot deel van het leren doet. Op de universiteit wordt er van je verwacht dat je veel meer aan zelfstudie doet. In het begin stelde ik problemen maken en lezen zo ver mogelijk voor me uit maar dat werkte niet zo goed. Het verliep allemaal beter toen ik elke dag een paar uur bezig was met de problemen.

Is de studie tot nu toe zoals je deze van tevoren had verwacht?

Toen ik aan de studie begon had ik eigenlijk niet zo veel verwachting behalve dat je veel zou moeten lezen. Dat lezen bleek inderdaad veel te zijn. Het verbaasde me wel dat je in het eerste jaar zo weinig bezig bent met belastingen. Tijdens PAP (Pre Academic Programme) kwam ik er pas achter dat het eerste jaar rechten precies hetzelfde was.

Hoe was de tijdsdruk van de studie? Heb je er veel dingen naast kunnen doen? 

De tijdsdruk was best goed te doen in het eerste jaar. Het is alleen wel belangrijk dat je je goed bedenkt hoeveel tijd je overal voor nodig hebt en wanneer je eraan gaat werken. Bij het verdelen van mijn tijd heeft het me enorm geholpen om elke dag in de trein de arresten te lezen. In mijn eerste jaar had ik eigenlijk redelijk veel tijd over waardoor ik tijd heb kunnen besteden aan tennis, waterpolo en de mediacommissie van CT.

Wat heeft corona voor invloed gehad op (de afronding van) jouw eerste jaar? 

Corona heeft mijn studie niet echt goed gedaan. Ik vond het moeilijker om in de ochtend onderwijsgroepen bij te wonen en ik liep al gauw achter met de colleges. Het is wel een enorm voordeel dat je dit jaar niet al je studiepunten nodig hebt om het tweede jaar te mogen volgen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de CT?

Tijdens de Eurekaweek had ik een enorm leuk groepje met twee fantastische Eurekaweekbegeleiders die allebei lid waren van de Christiaanse-Taxateur. Hierdoor ontmoette ik met mijn groepje al vrij snel de bestuursleden en andere actieve leden van de CT bij de Eurekaweekfeesten. Ik vond het enorm fijn dat je meteen al welkom was bij de CT en opgenomen werd in de groep.

Wat heeft de CT voor jou dit jaar betekend? En bij wat voor dingen ben je aanwezig geweest?

Door de CT heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en ben ik me thuis gaan voelen in Rotterdam. Ik ben vooral bij de borrels en activiteiten te vinden geweest. De bedrijvendag heb ik ook bijgewoond en dat was een geweldige ervaring.

Wat zou je iedere eerstejaars CT'er willen adviseren?

Kom naar de activiteiten en borrels! Als je nog niemand kent is het de perfecte plek om je studiegenoten te ontmoeten en als je al wel mensen kent is het de perfecte plek om met je studiegenoten een leuke tijd te hebben. Het is het zeker waard.

Wat is je leukste herinnering?

Toen ik op die skireis ergens in de rij stond te wachten, stond Dillon voor mij. Ik wreef hem van achter op zijn buikje en vroeg in een hoge stem, “wat zit hier nou?” Nou dat was Dillon dus niet maar een boze Italiaan die zo een Italianen-ding met zijn hand naar me deed. Ik ben zo snel mogelijk na het afrekenen weggerend zonder terug te kijken.