(Thuis)werken bij Van Oers in de coronatijd

(Thuis)werken bij Van Oers in de coronatijd

15/06/2020

Beste lezers,

Mijn naam is Luke van Broekhoven (26 jaar), woonachtig in Roosendaal en heden ruimschoots 2,5 jaar werkzaam bij Van Oers Accountancy & Advies te Breda als allround belastingadviseur. Ook ik heb net als jullie een aantal jaar geleden in de collegebanken gezeten en de studie Fiscale Economie gevolgd, weliswaar in Tilburg, maar dat even terzijde. In deze bijzondere tijd hebben wij voor Studievereniging Christiaanse-Taxateur een kort artikel geschreven met betrekking tot het “thuiswerken” gedurende deze coronatijd. Via deze weg neem ik jullie als toekomstige fiscale tijgers dan ook mee in het werkleven van een thuiswerkende belastingadviseur.

Het weekend, voor zover het weekend kan worden genoemd, zit er weer op. Normaal gesproken bespraken we op maandagochtend met een aantal collega’s de weekendverrichtingen, variërend van een degelijke verjaardag tot een uit de hand gelopen voetbalwedstrijd. De corona-uitbraak heeft op bepaalde vlakken zo zijn voordelen, maar kent zeker ook zijn nadelen. Een fysiek praatje met collega’s heeft er sinds de uitbraak tot op heden niet echt ingezeten, een flinke aderlating voor velen dus. 

Niet meer omstreeks 07:30 in de auto richting kantoor zitten, maar juist de niet-verloren reistijd benutten om flexibel te kunnen werken en om in ieder geval een uurtje per dag te sporten. Niet meer in pak achter het bureau te werk gaan, maar simpelweg een jogginsbroek en een lekker(e) trui/shirt aantrekken om vervolgens jezelf achter de keukentafel te laten functioneren. Geen middagwandeling met collega’s door het Ginneken in de lunchpauze, maar de hond even in het park achter een frisbee aan laten rennen. Dit zijn typische gedragingen die nu ineens aan het licht komen vanwege het aanhoudende devies om voorlopig nog altijd thuis te (blijven) werken. Dit is zeker iets wat niet alleen ik, maar ook veel andere collega’s en werknemers sinds de coronatijd doormaken en soms als positief en soms als negatief ervaren. 

Werknemers, waaronder ikzelf, waren ineens genoodzaakt om thuis de normale draad weer op te pakken. Immers, een 40-urige werkweek zelfstandig thuis of op kantoor omringd door collega’s, is een wereld van verschil. Veel bedrijven waren hier logischerwijs niet op voorbereid en derhalve ook niet klaar voor. Op kantoor wordt bijvoorbeeld vaak met twee beeldschermen gewerkt, is er altijd wel een (vaste) telefoon beschikbaar om zowel intern als extern te bellen, kan voor een vraag/hulp altijd even bij een collega worden binnengelopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit zijn issues waar veel werkgevers tegenaan zijn gelopen en waar zij, in mijn optiek, heel ambitieus en welwillend mee om zijn gegaan. Vele nieuwe ideeën zijn bedacht in deze toch al vreemde periode en ten aanzien van het thuiswerken zijn ook nieuwe inzichten ontstaan. Zo is uit een recent onderzoek van de Nationale Vacaturebank en Intermediair gebleken dat meer dan de helft van de respondenten in de toekomst positief tegenover vaker thuiswerken staat. Kijk alleen al naar de afname van het aantal files op de weg - een hele verademing voor vele die dagelijks uren in de auto zaten om op hun plaats van bestemming te komen. Ook ik ben voorstander van (geworden) meer thuiswerken en mijns inziens kan er in onderling overleg minimaal 1 dag per week thuis worden gewerkt. Dat hebben de afgelopen maanden ook wel uitgewezen; als het moet kan vrijwel alles. Onder meer zelfdiscipline en een goede afstemming met het team zijn belangrijke factoren, aangezien er altijd wel werknemers zullen zijn die misbruik maken van het flexibele thuiswerken. 

Echte, het een en ander, waaronder de economie en de sportwereld, begint langzamerhand weer op gang te komen. De bezittingsgraad op veel kantoren is momenteel gemaximeerd op 50%, waardoor het bijvoorbeeld voor veel mensen nu weer mogelijk is om 1 à 2 dagen per week het kantoor en collega’s te bezoeken. We zijn er nog lang niet, maar ik ben van mening dat we met z’n allen op de goede weg zijn. Op veel vlakken is er nu genoeg winst te boeken, maar dient er ook zeker rekening te worden gehouden met een eventuele terugval. Blijf vooral gezond en houd elkaar scherp; alleen samen komen wie hieruit. 

Bovenstaande foto's zijn geschoten tijdens ons laatste gemeenschappelijke feest!