Master-interview met Maaike, Dani en Naïna

Master-interview met Maaike, Dani en Naïna

29/05/2020
Twijfel jij nog welke master je wil gaan doen? Of ben je gewoon alvast benieuwd naar ervaringen van studenten die momenteel een fiscale master volgen? Lees dan snel verder! Maaike, Dani en Naïna volgen alle drie een verschillende fiscale master, namelijk Fiscale Economie (Directe Belastingen), Fiscaal Recht (Indirecte Belastingen) en Fiscaal Recht (Directe Belastingen). Omdat de master Indirecte Belastingen een samenwerking tussen Fiscale Economie en Fiscaal Recht is en de master voor beide studies voor een groot deel overeen komt, hebben we één iemand van deze master geïnterviewd.

Even voorstellen...

Maaike: 'Hi! Mijn naam is Maaike Bruggeman, ik ben 23 jaar en ben in september 2019 aan de master Fiscale Economie (Directe Belastingen) begonnen.'
Dani: 'Mijn naam is Dani Briers, ik ben 22 jaar oud en ben bezig met de master Fiscaal Recht (Indirecte Belastingen).'
Naïna: 'Mijn naam is Naïna van Wingerden, ik ben 21 jaar oud en doe momenteel de master Fiscaal Recht (Directe Belastingen).'

  
Maaike                    Dani              Naïna

Waarom heb je voor deze master gekozen?

Maaike: 'Aangezien ik de combinatie van recht en economie in de bachelor al heel tof vond en daarnaast nog wel in was voor een extra uitdaging, ben ik de master Fiscale Economie gaan doen. Ik heb voor de variant Directe Belastingen gekozen, omdat de rechtsgebieden die hieronder vallen (zoals successiewet, loonbelasting en vennootschapsbelasting) mij tijdens de bachelor het meeste aanspraken. Daarnaast krijg je tijdens de variant Directe Belastingen de mogelijkheid om een keuzevak met betrekking tot indirecte belastingen te volgen en komen er alsnog af en toe aspecten van indirecte belastingen aan bod.' 
Dani: 'Ik heb voor deze master gekozen, omdat ik het vak omzetbelasting leuker vond dan de vakken over de directe belastingen. Ik denk dat dat is omdat indirecte belastingen tastbaarder zijn. Je volgt als het ware het goed/de dienst.'
Naïna: 'Ik wist niet echt zeker welke master ik moest kiezen. Ik had niet specifiek een voorkeur. We hadden in de bachelor weinig indirecte vakken gehad, dus ik had meer ervaring met directe vakken. Uiteindelijk heb ik voor de directe master gekozen omdat ik vernomen had dat deze master uitgebreider is en omdat deze master voor mijn gevoel het beste aansluit op de bachelor Fiscaal Recht.'

Hoe heb je de master tot nu toe ervaren?

Maaike: 'Op dit moment zitten de eerste vier blokken erop. Hierin hebben we verschillende vakken en werkcolleges gehad. Dit was - zoals ik wel had verwacht - bikkelen, maar enorm interessant en leerzaam. Nu nog een scriptie en dan zit het er weer op!'
Dani: 'Ik heb de master bijna afgerond en ik kan zeggen dat ik blij ben met mijn keuze en mijzelf de kennis graag in de praktijk zie toepassen.'
Naïna: 'Ik vind de master erg zwaar, zeker met een baan ernaast. Ik heb besloten om alle vakken te volgen en maar te kijken hoe ver ik zou komen. Gelukkig is het tot nu toe allemaal gelukt, maar ik heb hier wel heel hard voor moeten werken.'

Wat vind je het leukste aan deze master?

Maaike: 'Na het afronden van de bachelor vroeg ik me af wat ik nou daadwerkelijk wist en kon op fiscaal gebied. Tijdens de master heb ik wel geleerd dat dat niet veel was (lacht hard op). Het leukste aan de master vond ik dan ook het feit dat je binnen een relatief korte tijd zo enorm veel leert en de diepte in gaat! Daarnaast hebben de docenten vaak veel praktijkervaring waardoor de stof wat meer tot leven wordt gebracht.'
Dani: 'Het leukste vak vond ik Werkcollege Indirecte belastingen. Dit is veruit het zwaarste vak, maar je leert ontzettend veel over de indirecte belastingen en om kritisch na te denken over literatuur.'
Naïna: 'Ik denk dat het leukste aan deze master de dag is dat ik deze master afrond!'

Wat vind je het minst leuke aan deze master?

Maaike: 'De afgelopen jaren heb ik naast studeren altijd veel andere activiteiten ondernomen. Tijdens de master was het even wennen dat hier wat minder ruimte voor was. Hoeveel tijd de master kost, hangt echter af van de resultaten die je wil behalen. Daarnaast zal ik het schrijven van stellingen niet missen ;) (hoe leerzaam het ook is).'
Dani: 'Het minst leuke vond ik denk ik Indirect Tax Assurance & Technology, omdat het vak heel theoretisch is en ik het niet altijd heel duidelijk vond wat ik er concreet van moest opsteken.'
Naïna: 'De werkdruk en de stress die je door de werkdruk krijgt, of de combinatie van Verdieping Inkomstenbelasting en Verdieping Vennootschapsbelasting in één blok.'

Rond jij de master in dit jaar af? Is het haalbaar om de master in 1 jaar af te ronden?

Maaike: 'Ik ben van plan de master niet dit schooljaar, maar dit kalenderjaar af te ronden. Naast het schrijven van mijn scriptie wil ik namelijk nog graag wat werkervaring opdoen en genieten van de laatste maanden als student. Ik denk dat het goed haalbaar is om de master in 1 jaar (plusminus) af te ronden. Dit vereist echter wel discipline en doorzettingsvermogen.'
Dani: 'Qua tentamens zal ik de master hoogstwaarschijnlijk wel dit jaar afronden, maar de scriptie op tijd afronden gaat mij denk ik niet lukken. Het is in principe wel haalbaar om hem binnen een jaar af te ronden, maar niet als je voor de scriptie grondig onderzoek wil doen.'
Naïna: 'Ik ben op het moment heel hard bezig met mijn masterscriptie. Ik hoef alleen nog Fiscaal Confrontatie Vak en mijn scriptie af te ronden en dan ben ik klaar, dus ik hoop het dit jaar af te ronden. Ik zou het niet aanraden om het binnen één jaar te doen indien je van plan bent om er naast te werken. Je moet bijna elk blok meerdere vakken doen wat erg vermoeiend is. Ik had persoonlijk geen zin om nog langer op de uni te zitten dus ik heb voor mijzelf de keuze gemaakt om gewoon te proberen om de master binnen één jaar te doen. Het is haalbaar, maar je moet er wel (een gedeelte van) je sociale leven voor opgeven.'

Hoe tijdrovend is de master?

Maaike: 'Aangezien ik niet tevreden zou zijn met een 5,5 heb ik veel tijd in de master gestoken. Zoals ik eerder al aangaf is het dus voornamelijk afhankelijk van de resultaten die je wil behalen. Daarnaast is het een kwestie van goed plannen. Naast de master heb ik nog geregeld huisetentjes en dispuutsborrels mee kunnen pakken!'
Dani: 'Dat verschilt per vak. Werkcollege Indirecte belastingen is heel tijdrovend, omdat er veel literatuur wordt voorgeschreven die plenair wordt behandeld. Bij andere vakken is dat minder. Internationale grondslagen van de indirecte belastingen is bijvoorbeeld nog vrij inleidend.'
Naïna: 'Ligt er aan hoeveel tijd je er zelf in stopt. Ik merk wel dat ik er nu meer tijd in stop dan toen ik bezig was met mijn bachelor. Gelukkig heeft dit wel het gevolg gehad dat ik veel goede cijfers heb gehaald afgelopen jaar.'

Heb je gewerkt naast de master en wat voor impact heeft dat gehad op jouw studie?

Maaike: 'Ik heb naast het volgen van de master gemiddeld zo’n 8 uur per week gewerkt. Het was fijn om soms even met iets anders dan de master bezig te zijn en wat geld te verdienen, maar gezien de tijd die ik nodig heb gehad voor de master was 8 uur werken voor mij voldoende.'
Dani: 'Januari t/m april heb ik drie dagen per week gewerkt. Dit was ook tijdens Werkcollege Indirecte belastingen en in die periode heb ik extreem weinig vrije tijd gehad. Studeren moest ik vrijwel elke dag tot ’s avonds laat. Bij de andere vakken was het iets beter te combineren, maar nog steeds zwaar.'
Naïna: 'Ik heb sinds de zomer een werkstudentschap gehad waar ik twee dagen in de week aanwezig was. Gelukkig werd hier rekening gehouden met mijn studie en kon ik altijd dagen wisselen wanneer ik moest studeren voor een tentamen. Sinds april heb ik geen werk meer door corona. Dit is een geluk bij een ongeluk omdat ik nu wel extra tijd heb gehad voor het schrijven van mijn scriptie. Gelukkig kan ik volgende maand weer beginnen met werken!'

Hoe ervaar je het contact met docenten bij deze master?

Maaike: 'Een van de voordelen van een kleinschalige master is dat het contact met de docenten heel direct en persoonlijk is. Dit heb ik als erg prettig ervaren! Je kan met al je vragen of opmerkingen direct bij een docent terecht en krijgt vaak een vlotte reactie. '
Dani: 'Omdat de groep van studenten best klein is, zijn de docenten bij de colleges gemakkelijk aan te spreken. Buiten de colleges om kan je ook vaak al snel een antwoord verwachten.'
Naïna: 'Omdat er naast hoorcolleges ook werkcolleges zijn, is er vrij veel contact met de docenten. Zeker bij de werkcolleges bij Verdieping Inkomstenbelasting en Verdieping Vennootschapsbelasting, waar je in kleine groepen les krijgt, vind ik dat de studenten goed kunnen overleggen met de docenten. Sinds wij allemaal thuis les volgen is er uiteraard minder contact, maar ook nu is er via streams of email mogelijkheid om vragen te stellen aan de docenten.'

Hoe zouden bachelorstudenten in jouw ogen beter voorbereid kunnen worden op jouw master?

Maaike: 'Bij sommige vakken van de master bestaat een deel van het eindcijfer uit participeren in de les en het schrijven van stellingen. Participeren wordt geoefend tijdens het vak Integratie Fiscale Economie (B3). Het oefenen van stellingen zou een nuttige toevoeging kunnen zijn aan de bachelor om beter voorbereid te zijn op de master.'
Dani: 'Het zou goed zijn als in B3 meer aandacht is voor de indirecte belastingen. Nu moeten studenten o.b.v. vijf weken in B2 een keuze maken. Dit zou kunnen met een extra vak of een informatief college over de masters, gegeven door docenten en/of alumni. Gelukkig zijn er sinds dit jaar de masterclasses die de keuze waarschijnlijk gemakkelijker maken.'
Naïna: 'Ik vind dat je als bachelorstudent redelijk voorbereid bent op de master. Het grootste verschil is de werkdruk omdat je meerdere vakken tegelijkertijd doet. Hier kun je als student zelf de keuze maken of je allebei de tentamens in hetzelfde blok doet of één van de tentamens in de herkansing of het jaar erna maakt.'

Waar zie jij jezelf werken na het afronden van deze master?

Maaike: 'Graag kom ik op een plek terecht waar ik veel persoonlijk contact heb met de klant en waar een fijne werksfeer heerst!'
Dani: 'Ik durf het nog niet met zekerheid te zeggen, maar op dit moment denk ik in de adviespraktijk.'
Naïna: 'Ik weet nog niet zeker waar ik wil gaan werken. Eerst mijn scriptie afronden, dan zie ik wel. Ik heb ondanks de crisis wel een paar opties, dus ik hoef mij nog geen zorgen te gaan maken voor werkloosheid ;).'

Twijfel je nog steeds over de keuze tussen Direct of Indirect, of wil je gewoon wat meer weten over Indirecte Belastingen? Aankomende drie dinsdagen (2 juni, 9 juni en 16 juni) kun je nog deelnemen aan drie masterclasses, waarin in sessies van een uur actuele en interessante onderwerpen uit de Indirecte Belastingen worden uitgelicht. Meer informatie? Kijk dan eens bij Inschrijven > Evenementen om te kijken of dit wat voor jou is!