FAQ CT-bestuur

FAQ CT-bestuur

01/05/2020

Een bestuursjaar doen bij CT is een ervaring waar je ontzettend veel aan hebt. Niet alleen ontmoet je veel leuke, gedreven mensen, ook doe je  vaardigheden  op waar je in de toekomst alleen maar profijt van hebt! Maar: wat houdt zo’n bestuursjaar nu precies in? Hoeveel tijd ben je eraan kwijt? Wat haal je er concreet uit? Welke uitdagingen zijn er? In deze Q&A zullen we  over onder andere deze vragen meer info over geven. 

 

Q: Wat levert een CT-bestuursjaar je op? 

A: Echt heel veel! Daarom puntsgewijs een aantal highlights: 

  1. Veel ruimte voor eigen  inbreng  en  creativiteit. Wil je een webinar organiseren? Kan! Wil je een PR-filmpje maken voor de socials? No problem! Wil je lobbyen bij bedrijf X of Y? Go for it! 

  1. Bestuursleden hebben vaak verschillende visies en manieren van werken: dit is enorm stimulerend voor je eigen  denkpatronen,  persoonlijke ontwikkeling en samenwerken. 

  1. Door het jaar heen boost je je  time-management, planningskills,  communicatievaardigheden,  leiderschapsvaardigheden en borrelkunsten. 

  1. Je hebt tal van mogelijkheden om je professionele  netwerk uit te breiden. 

  1. Je leert  plannen  te  maken, ideeën te  implementeren  en evenementen kritisch te  evalueren: kortom, je kan binnen één jaar een pro worden in het organiseren  van  en brainstormen  over evenementen! 

Q: Hoeveel tijd ben je kwijt aan CT als bestuurslid? 

A: Het verschilt enigszins per periode en per functie. Het is officieel een part-time functie, maar in aanloop naar grote evenementen en aan het begin van het jaar als je alles moet opstarten zal het meer tijd kosten. Gemiddeld over het jaar komt het waarschijnlijk neer op zo’n drie dagen in de week. Bedenk wel dat hier ook alle gezelligheidsactiviteiten en de vele borrels in zitten! 

Q: Ik heb geen bestuurservaring en ook geen commissie-ervaring binnen de CT. Kan ik alsnog solliciteren naar een plek binnen het bestuur? 

A: Ja, zeker kan dat! Een frisse blik wordt juist gewaardeerd; soms is het goed om iemand erbij te hebben die niet al te bekend is met de ‘normale CT-gang van zaken’. Bestuurservaring hoeft zeker niet, want daar is dit jaar juist voor! Wat wél echt belangrijk is om een succesvol CT-bestuursjaar te hebben? Je moet... 

  1. Pro-actief zijn: je weet van aanpakken en kunt ideeën naar praktijk vertalen. 

  1. Enthousiast zijn: je hebt affiniteit met je takenpakket en de doelen van CT. 

  1. Creatief zijn: je hebt nieuwe ideeën over jouw functie/takenpakket en wil die graag realiseren. 

  1. Sociaal zijn: je kunt goed samenwerken met anderen en bent communicatief vaardig. 

  1. Betrouwbaar zijn: je teamgenoten kunnen op je rekenen; als jij iets belooft, dan doe je het ook. 

Q: Is een bestuursjaar duur? 

A: Als bestuurslid krijg je vanuit de EUR een bestuursbeurs. Het is geen salaris waar je maandelijks van kan rondkomen, maar je kunt er wel veel activiteiten en reisjes mee bekostigen, waardoor een bestuursjaar eigenlijk niet veel scheelt met een normaal studentenjaar, qua kosten. Het is op die manier voor veel studenten toegankelijk. 

Q: Is het mogelijk om te werken en te studeren tijdens een bestuursjaar? 

A: Het is zeker mogelijk om naast je bestuursfunctie nog veel andere dingen te ondernemen. Elk jaar zijn er meerdere bestuursleden die daarnaast nog een bijbaan hebben en ook nog een aantal vakken volgen. Het is gedeeltelijk aan jezelf hoeveel tijd je wilt besteden aan je bestuursfunctie; het ligt er maar net aan hoe perfectionistisch en ambitieus je bent. Tijd voor vrienden en om te sporten is er sowieso nog! 

Q: Word ik begeleid in mijn CT-bestuursjaar?  En zo ja, hoe? 

A: Leidinggeven aan de grootste fiscale studievereniging van Nederland klinkt misschien heftig, maar gelukkig heb je steun van vijf bestuursgenoten! Allereerst word je na je aanstelling goed ingewerkt door je voorganger. Bovendien kan je altijd bij je voorganger en andere oud-bestuurders terecht met vragen. Mochten bepaalde beslissingen veel teweeg kunnen brengen, dan is daar altijd nog de Raad van Advies (RvA) om toe te zien op het beleid en waar nodig adviezen uit te brengen. Uiteraard is er ook de voorzitter die de dynamiek en voortgang binnen het bestuur goed in de gaten houdt en bij wie je terecht kunt als medebestuurder. 

Q: Hoeveel vrijheid heb je als bestuurder? 

A: Vrij veel! Natuurlijk zijn er bepaalde lijnen uitgezet in voorgaande jaren die grotendeels gevolgd dienen te worden, maar er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën en extra uitdagingen. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe commissies of evenementen opzetten, taken binnen het bestuur herverdelen of de huisstijl omgooien. Zolang je enthousiast bent en doorzet, is er heel veel mogelijk! 

Q: Waarom moet ik voor een bestuursjaar bij CT gaan en niet bij een andere studievereniging? 

A: CT is de grootste fiscale studievereniging van Nederland! Dit betekent dat je niet alleen een aanspreekpunt bent voor veel studenten Fiscale Economie en Fiscaal Recht, maar ook veel samenwerkt met verschillende professionele partijen. Als fiscalist in spé krijg je een kijkje achter de schermen bij verschillende kantoren en overheidsinstanties en dus in de toekomstmogelijkheden in de belastingwereld. Tijdens je bestuursjaar werk je daarnaast samen met twee faculteiten, namelijk Erasmus School of Law en Erasmus School of Economics. De CT zorgt dus voor een heel veelzijdig bestuursjaar! 

Q: Beleidsweekend: wat is dat? 

A: Omdat je een jaar lang vrij intensief met elkaar gaat samenwerken, is het niet alleen leuk, maar ook goed om elkaar te leren kennen. Het beleidsweekend leent zich daar goed voor. Hoewel je elkaar daarvoor al vaak genoeg hebt gezien en gesproken, ga je (waarschijnlijk) voor het eerst een weekendje echt met elkaar weg. Tijdens deze dagen bespreek je de doelen voor het komende jaar en leg je het beleid vast dat je wilt nastreven. Maar daarnaast is er genoeg tijd om goede gespreken te voeren, spelletjes te spelen of een borreltje te drinken; alles wat jullie maar kan helpen bij het beter leren kennen van elkaar, terwijl jullie een leuke tijd hebben. 

Q: Klinkt super allemaal, maar… wat zijn de uitdagingen die erbij komen kijken?  

A: Zoals bij elke nieuwe ervaring zul je ook lastige dingen tegenkomen in een bestuursjaar bij CT. Waarschijnlijk is de grootste uitdaging toch het samenwerken met elkaar: communicatie- en werkstijlenverschillen en daar moet je mee leren omgaan. Tip is dan ook: benut de bestuursmomenten om elkaar echt beter te leren kennen! Het is een uitdaging om zo flexibel te zijn dat je je naar elke bestuursgenoot anders kunt opstellen, zodat je met iedereen optimaal kunt samenwerken. Daarnaast liggen er uitdagingen in de organisatie van de grote evenementen zoals de Bedrijvendag en de Studiereis. Afgelopen jaar was de grootste uitdaging toch wel de coronacrisis, en zelfs daar kunnen we mee omgaan. Dus, bang voor de uitdagingen hoef je niet te zijn! Omarm ze liever! 

Q: Wat zijn de leukste momenten van een bestuursjaar bij CT? 

A: Dat is tot op zekere hoogte natuurlijk voor iedereen verschillend: de een houdt meer van alle gezellige constitutieborrels (van andere verenigingen) en besturendagen (van kantoren met de besturen van verschillende fiscale studieverenigingen van Nederland) waar je voor wordt uitgenodigd, terwijl de ander meer geniet van grote prestaties zoals de Bedrijvendag. Waarschijnlijk kunnen we voor elke oud-CT-bestuurder spreken als we zeggen dat de studiereis, het wisselweekend en de bestuursvakantie daarnaast ook tot de hoogtepunten behoren. 

En…herken jij je in bovenstaande? Je kunt uiterlijk 17 mei solliciteren naar een plek binnen het bestuur. Heb je nog vragen die hierin niet behandeld zijn? Geef dan een belletje of stuur een berichtje/mail!  

Uitgebreide ervaringen van ons als bestuurders kun je  in de andere Aanslag-artikelen vinden.  

Groetjes, 

Het XXVIIe