Lees over de functie van Voorzitter

Lees over de functie van Voorzitter

20/04/2020
Mijn bestuursgenoten en ik mochten een jaar lang de CT runnen, waarin we ontzettend veel creativiteit kwijt konden en talloze leuke evenementen mochten bijwonen en organiseren. Helaas zijn de laatste paar maanden niet geworden wat we er van tevoren van hadden verwacht, maar de bestuursoverdracht zal er hoe dan ook moeten komen, want over ruim een maand zijn onze opvolgers bekend en misschien is dat wel iets voor jou! De komende dagen zullen wij één voor één onze ervaringen van het afgelopen jaar delen, zodat jij kan bepalen of een bestuursjaar (en welke functie) bij jou past.

Ongeveer 11 maanden geleden begon voor mij het avontuur als voorzitter. Een avontuur waar ik al een tijdje naar uitkeek; ik had de ambitie om de vereniging nog professioneler te maken, meer nieuwe leden bij de vereniging te betrekken en vooral ook om (op z’n minst) vijf goede vriendschappen erbij te krijgen. Door nauwe betrokkenheid bij de vereniging vorig jaar dankzij onder meer de Almanakcommissie, waarbij je veel onderzoek doet naar de leden, commissies en vereniging in het algemeen, kreeg ik steeds meer ideeën voor de CT én nog meer enthousiasme.

Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het leidinggeven aan en ondersteunen van het bestuur, het vormgeven van langetermijndoelen en het onderhouden van contact met onder meer de universiteit, haar faculteiten en andere (fiscale) studieverenigingen. Daarnaast maak je deel uit van het bestuur van de alumnivereniging (‘Aanmerkelijk Belang’) en het bestuur van Stichting Landelijk Overleg Fiscalisten. Naar buiten toe ben je het gezicht van de vereniging, je bent van alles binnen de vereniging op de hoogte en voor je bestuursgenoten ben jij vaak het eerste aanspreekpunt.

Ik kan iedereen aanraden om je, naast je studie, op andere vlakken te ontwikkelen. Zonder twijfel levert een bestuursjaar een enorme bijdrage aan je persoonlijke en sociale ontwikkeling. Je leert leiding te geven, beslissingen te nemen, vergaderingen te leiden, voor groepen te spreken, beleidsstrategieën uit te werken en te implementeren, maar ook om te organiseren, te lobbyen en 'politiek' te bedrijven. Als voorzitter ben je met veel verschillende dingen (van jezelf en van al je bestuursgenoten) bezig, waardoor het van belang is dat je goed het overzicht kunt bewaren en prioriteiten kunt stellen. 

Behalve dat een bestuursjaar ontzettend leerzaam is, is het ook een fantastische ervaring. Vanaf dag 1 ben je druk bezig met van alles en nog wat; eerst met het samenstellen van het nieuwe bestuur en vervolgens al snel met de acquisitie bij de partners waarbij je je sales-kwaliteiten kan trainen, met de gehele planning van het nieuwe verenigingsjaar en het werven van nieuwe leden. Het jaar is een aaneenschakeling van hoogtepunten: besturendagen, constitutieborrels van collega-besturen, ledenborrels, verschillende mooie reizen, de Fiscale Bedrijvendag en natuurlijk het steeds beter leren kennen van je eigen bestuur, wat vriendschappen voor het leven oplevert. Daarnaast bouw je een heel groot netwerk op binnen fiscaal Nederland, bij onder andere werkgevers, de universiteit en de andere verenigingen. Tevens word je meermaals uitgenodigd bij belangrijke landelijke events. Hierdoor krijg je ook een goede indruk van wat de fiscale wereld te bieden heeft, en kun je uiteindelijk een weloverwogen carrièrekeuze maken.

Een bestuursjaar gaat echter niet alleen over rozen. Zo moet je, naast het borrelen en bijwonen van activiteiten, hard werken en af en toe opofferingen maken. Toch heb ik niet veel problemen ondervonden met de combinatie van mijn bestuursjaar en het volgen van een aantal vakken, een fiscaal werkstudentschap en mijn sociale leven buiten de CT. Een bestuursjaar is naar mijn mening dan ook goed te combineren met andere verplichtingen en/of wensen.

De functie is moeilijk in een stuk tekst te vatten, maar al met al draait het om het volgende. Neem je graag de leiding, ben je een sociaal persoon en vind je het leuk om overal bij betrokken te zijn? Wil jij de mooiste ervaring van je studententijd niet laten lopen, maar juist een jaar beleven dat barst van de ervaringen waarin je jezelf sterk ontwikkelt en van heel veel gezelligheid geniet? Solliciteer dan naar een plek in het XXVIIIe Bestuur der R.F.V. Christiaanse-Taxateur! 

Neem vooral contact met me op via elke denkbare wijze om het te hebben over de voorzittersfunctie, een bestuursjaar in het algemeen, of om te sparren over jouw ambities en plannen voor de vereniging als je al zo ver bent!

Groet,
Philip

E-mail: voorzitter@christiaanse-taxateur.nl
Whatsapp: 010-4081469