De wonderlijke avonturen van het CT-zaalvoetbalteam - Deel I: Het begin

De wonderlijke avonturen van het CT-zaalvoetbalteam - Deel I: Het begin

24/03/2020

Deel I: Het begin

Iedere week betreden de gladiatoren van het CT-zaalvoetbalteam (RS8) de Erasmus Sport Arena. In deze driedelige serie worden de wonderlijke avonturen van het CT-zaalvoetbalteam beschreven door de ogen van de aanvoerder. Vandaag ‘Deel I’ over het rekruteren van een elftal talentloze zaalvoetballers en de eerste wedstrijd die per ongeluk ook nog uitmondde in een overwinning.

Woensdagmiddag 16:30 uur. In het kille, kolossale Van der Goot gebouw bedankt de dienstdoende hoogleraar de aanwezige studenten voor hun aandacht. Het is het startsein voor een klein leger tweedejaars CT’ers om zich naar Café In de Smitse te begeven. Daar wordt iedere woensdagmiddag traditiegetrouw het hoorcollege nabesproken in gezelschap van pitchers bier en een paar dobbelstenen. Toevallig lopen zij de gast met de meest besproken achternaam van de CT tegen het lijf. En de schrijver van deze tekst. Of wij ook wilden deelnemen aan de nabespreking van het hoorcollege. En zo geschiedde.

Een half jaar daarvoor opperde Tim om een zaalvoetbalteam te beginnen. Drie jaar Meervogels 1 – dat uitkomt in de kelder van het Akerslootse amateurvoetbal – begon zijn tol te eisen. Eerst nog even afbouwen in de zaal, alvorens met voetbalpensioen te gaan. Tims gedachtenspinsels klonken mij als muziek in de oren. Met lede ogen moest ik aanzien hoe Tim bijzonder weinig actie ondernam om het zaalvoetbalteam van de grond te krijgen.

Op die bewuste woensdagmiddag in de Smitse zag ik mijn kans schoon. Nadat Wessel, Philip en Merlijn ieder drie bier ophadden, was het een koud kunstje om ze over te halen wekelijks hun wondersloffen onder te binden. Het CT-zaalvoetbalteam was geboren …

Tot mijn grote spijt kreeg ik later het bericht dat Merlijn de plaatselijke tennisvereniging boven 's werelds enige fiscale zaalvoetbalteam verkoos, en dus ging de zoektocht naar spelers voort. Het toeval wil dat Bas en Ruud precies op dat moment op hun blote knietjes kwamen smeken of ze alsjeblieft geselecteerd konden worden voor het CT-zaalvoetbalteam, nadat hun poging om een veldvoetbalteam op te richten gedoemd bleek te mislukken. De smeekbeden van Bas en Ruud werden verhoord. Op een huisfeestje van C&T werd Jeroen gestrikt. Niet lang daarna was Joris, een verdwaalde Tilburgse student, de volgende die zich speler van het CT-zaalvoetbalteam mocht noemen. Nog voor het sluiten van de transfermarkt werden op de valreep ook nog Frank en Rowan, twee boerenzonen uit Hunebeddenland, toegevoegd aan het team. Gedurende het seizoen bleek het gemis van een keeper groter dan in eerste instantie gedacht. Tijdens de CT-skireis bewees Nigel een formidabel ‘keeper’ van zijn skipas te zijn, en dus werd ook hij toegevoegd aan het team. Daarmee waren alle felbegeerde plekjes in de selectie van het CT-zaalvoetbalteam vergeven.

Omwille van het overzicht volgt hieronder een opsomming van de teamleden met naam en toenaam.

Tim Gast – De Stoker, Gast
Rik Brem – Cappie
Wessel van de Sande – The Terminator, Toppertje
Philip Sarbach – LBL (Low Budget Lewandowski)
Ruud van Bommel – Mark van Nistelrooy
Bas Steenvoorden – Mister Afwezig
Jeroen Klingens – Mister Designer
Joris van der Steen – Wuhan II
Frank Scherpenisse – Frenkie te Jong
Rowan Zwart – Tachtig!
Nigel Nutbey – De schoorsteen

Nadat alle teamleden terug waren van hun trainingskamp in verre vakantieoorden, vond op maandagavond 2 september 2019 de eerste bekerwedstrijd plaats. Het betrof een ‘uitwedstrijd’ in Rotterdam-West. Onder luid applaus van het aanwezige publiek dat het aangedurfd had om naar het Wilde Westen af te reizen (Jany bedankt!) betrad het CT-zaalvoetbalteam voor de eerste keer de zaal. Geheel tegen de verwachting in wisten de Rotterdamse fiscalisten in spé NOC Kralingen 4 met 5-3 te verslaan. Later bleek dat de overwinning verband hield met het feit dat de sterspelers van NOC Kralingen 4 nog niet terug waren van zandkastelen bouwen langs de Côte d'Azur, maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste verhalen over een kampioenschap deden al voorzichtig de ronde en Rowan openbaarde in de kleedkamer waarom hij rugnummer 80 had gekozen: het aantal keren dat de tegenstanders dit seizoen de bal door zijn toedoen uit het netje zouden moeten vissen. Uiteraard moest de eerste overwinning groots gevierd worden. In Café ’t Schippertje vlogen de Hollandse hits om de oren. Natuurlijk kon Toppertje vertolkt door ons eigen Toppertje niet ontbreken. De enige afwezige gedurende dit avondje karaoke was toen nog Mister Afwezig – een naam die later overgenomen zou worden door Bas. Het avondeten was niet goed gevallen als gevolg waarvan de persoon in kwestie last had van broekhoest. Moe maar voldaan keerden de overige teamleden om sluitingstijd huiswaarts.

Volgende week ‘Deel II’. Stay tuned!