Exchange-interviews

Exchange-interviews

20/01/2020

Heb jij in je studie ruimte om op exchange te gaan? Twijfel je hier nog over of ben je gewoon benieuwd naar ervaringen van exchange-studenten? Lees dan snel verder, want in dit artikel interviewen we CT'ers Nathalie en Charlotte (allebei Fiscaal recht studenten) die de afgelopen vier maanden op exchange zijn geweest. 

Waar zijn jullie op exchange geweest?

Nathalie: Zurich, in Zwitserland
Charlotte: Milaan, in Italië, universiteit Boconni

Waarom hebben jullie voor deze locatie gekozen?

Nathalie: De universiteit van Zurich (UZH) staat allereerst heel goed aangeschreven en heeft over het algemeen een hele goede naam. Daarnaast wilde ik erg graag naar Zwitserland vanwege het prachtige landschap, het skiën, de bergen, noem maar op. Ook vond ik het fijn om naar een locatie te gaan die nog relatief dichtbij was, zo kon ik er ook gewoon met de auto heen rijden.
Charlotte: Ik houd ontzettend van de Italiaanse cultuur en wijn en de universiteit is één van de beste ter wereld.

Hoe heb je je voorbereid op je exchange?

Nathalie: Vanuit de ESL moest ik natuurlijk een aantal dingen regelen, denk aan een motivatiebrief, Engels examen etc. Verder moest ik vanuit de University of Zurich wat dingen regelen met betrekking tot de inschrijving, maar over het algemeen hebben zij heel veel voor mij gedaan, bijvoorbeeld ook mijn huisvesting. Ik hoefde niet heel veel te regelen.
Charlotte: Genoeg sparen en verder eigenlijk vrij weinig.

Wat voor vakken volgde je daar?

Nathalie: European Tax Law, European Economic Law & International Trade Regulation.
Charlotte: Monetary and fiscal policy, Economic history en Public finance.

Hoe was de universiteit ten opzichte van de EUR?

Nathalie: De universiteit was prachtig, heel klassiek en je had soms echt het gevoel alsof je in een museum rond liep. Voor de internationals was alles prima geregeld. Ook gebruikte de uni Starbucks-automaten voor de koffie, dat was wel winnen. Mijn enige kritiekpunt was het gebrek aan studieplekken.
Charlotte: Het was een hele mooie universiteit en eigenlijk was alles zelfs beter geregeld dan op de EUR. 

Was het erg wennen toen je daar was of viel dat mee?

Nathalie: Voor mij viel het heel erg mee, ik kan mij over het algemeen altijd snel aanpassen. Daarnaast had ik echt heel veel geluk met mijn studentenhuis. Ik woonde in een huis met 169 internationals, iedereen had zijn eigen kamer, je deelde de badkamer met 6-8 studenten en we hadden 1 hele grote keuken en lounge. Je kan je al voorstellen dat je je daar dus nooit verveelde.
Charlotte: Aan het begin is zo'n hele nieuwe situatie natuurlijk altijd wel wennen, maar je maakt op een exchange heel makkelijk vrienden, waardoor ik het al gauw naar mijn zin had!

Was het makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten?

Nathalie: Zoals ik net al vertelde, woonde ik in een heel groot studentenhuis. Dit was een hele leuke en makkelijke manier om heel veel mensen te leren kennen vanuit allemaal verschillende landen. Daarnaast kon je natuurlijk ook gemakkelijk mensen leren kennen tijdens het volgen van je vakken of bij de activiteiten van ESN.
Charlotte: Ja, ik woonde in een residence van de universiteit met allemaal andere exchange studenten dus op die manier ontmoet je elke dag weer nieuwe mensen.

Hoe is de studielast ten opzichte van de studie hier?

Nathalie: Om eerlijk te zijn heb ik vrijwel niks gedaan de eerste 3 maanden, dus om het kort te houden: die was een stuk lager dan aan de EUR.
Charlotte: Het was pittige stof maar in principe heb je genoeg tijd om jezelf voor te bereiden op de tentamens. Ik merkte wel dat de tentamens vooral uit reproduceren bestonden in plaats van toepassen.

Wat was het leukste moment daar?

Nathalie: Ik heb er echt te veel om op te noemen, maar het moment dat ik echt het meest heb gelachen was toen we uitgingen voor iemand zijn verjaardag. We zouden de volgende dag met de bus vroeg naar Milaan moeten. Niet geheel volgens plan kwamen we uiteindelijk pas om 5 uur ‘s ochtends thuis en toen we de volgende ochtend wakker werden, hadden we 3 minuten om ons klaar te maken en onze bus te pakken. Uiteindelijk hebben we dit op een haar na niet gered (wat een verrassing) en toen moesten we dus onze bus omboeken. Een paar uur later kwamen we gelukkig wel (en totaal niet brak) aan in Milaan waar we echt een top weekend hebben gehad.
Charlotte: Vooral de eerste drie weken, elke avond uit en lekker de stad verkennen!

Leukste foto (met verhaal)

Nathalie: 

Ik heb echt een top skivakantie gehad met 3 vrienden in Solden (Oostenrijk). Er warenzo weinig mensen, dat we vrijwel de hele piste voor onszelf hadden.

Charlotte: 

Met mijn Nederlandse huisgenoten in het San Siro! Ik ben best wel een voetbalfan en heb heel veel voetbalwedstrijden bezocht. Ik kan het echt iedereen aanraden die naar Milaan gaat om tenminste één wedstrijd te bezoeken want het temperament van die Italianen is geweldig!

Had je nog langer willen blijven of keek je er wel echt naar uit om weer terug te gaan?

Nathalie: Ik had makkelijk nog een semester daar kunnen blijven, dus ik vond het wel jammer om weer terug te gaan.
Charlotte: Het liefst had ik er een jaar gezeten! Het voelde echt als een lange vakantie.

Wat zou je zeggen tegen andere studenten die twijfelen om op exchange te gaan?

Nathalie: GA! Je gaat er meer spijt van krijgen dat je nietbent gegaan, dan dat je wel bent gegaan. Je leert zoveel; over jezelf, om zelfstandig te zijn, het leven in een ander land met een andere cultuur. En nog het beste, je leert zoveel leuke, nieuwe mensen kennen. Ik heb zelf echt vrienden voor het leven ontmoet en heb echt de tijd van mijn leven gehad.
Charlotte: Vooral doen! Ondanks het ongeluk waarbij ik mijn heup brak, ben ik heel blij dat ik gegaan ben! Ik heb veel nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe mensen ontmoet die ik nu nog steeds spreek!