Studiereis-ervaringen ex-deelnemers

Studiereis-ervaringen ex-deelnemers

25/10/2019

Zoals je misschien al tijdens de Studiereisbekendmakingsborrel (of in de wandelgangen) hebt meegekregen, zal de studiereis van dit studiejaar in maart 2020 vertrekken naar het prachtige Seoul! Twijfel je nog om mee te gaan? Of vind je het gewoon leuk om ervaringen van ex-studiereisdeelnemers te lezen? Lees dan snel verder!

In dit artikel stellen we aan drie leden (Nadine, Lars en Celine) vragen over hun ervaringen van de studiereis. Nadine is in 2018 mee geweest naar Kuala Lumpur en Lars en Celine hebben afgelopen jaar deel uitgemaakt van de studiereisgroep die afreisde naar Ho Chi Minhstad. 
Met wie delen wij hier het gezelschap?
Nadine: Ik ben Nadine, 23 jaar oud en ik zit nu in de master fiscale economie (directe belastingen). Ik ben twee jaar geleden (2018) mee geweest en toen gingen we naar Kuala Lumpur in Maleisië!
LarsHoi allen! Ik ben Lars van der Meer en ik ben inmiddels masterstudent fiscale economie (indirecte belastingen). Ik ben zelf in het jaar 2019 mee geweest naar Ho Chi Minhstad in Vietnam.
Celine: Ik ben Celine Steinkamp, 21 jaar, masterstudent fiscaal recht (directe belastingen) en ik ben afgelopen jaar (2019) mee geweest naar Ho Chi Minhstad. 
Waarom heb je je opgegeven voor de studiereis?
Nadine: Ik had er al veel mensen over gehoord die al een keer waren geweest op studiereis met CT en die vertelden allemaal dat je écht een keer in je studietijd mee geweest moest zijn. En ik hoorde ook van veel vrienden van mij dat ze gingen, dus het leek me sowieso leuk om met hen op studiereis te gaan! 
Lars: Ik heb altijd gevonden dat een studiereis een onmisbaar onderdeel is van je studietijd. Ik wilde dan ook al vanaf mijn eerste jaar mee. Daarnaast was ik nog nooit buiten Europa geweest. Afgelopen jaar was ik B3-student en had ik dus alle reden om mezelf op te geven voor de studiereis van 2018-2019 naar Vietnam!
Celine: Ik heb mij opgegeven omdat het mij een mooie ervaring leek. Als je zelf op vakantie gaat, krijg je niks mee van het bedrijfsleven. Met de studiereis zie je zowel iets van de stad, maar ook van het bedrijfsleven. Daarnaast schept het een sterke band met jouw medestudenten en leer je nieuwe mensen kennen.
Heb je van tevoren de mogelijkheid gekregen om de groep te leren kennen?​​​​​​
Nadine: We hadden een groepsapp, en we hebben nog een uitje gehad naar Amsterdam en daarna zijn we bij een Maleisisch restaurant met zijn allen gaan eten. Dus je leert iedereen eigenlijk al kennen voordat je vertrekt op reis, en dus geen reden om je niet in te schrijven als je nog niemand kent!
Lars: Ondanks dat ik het meerendeel van de groep al kende, hebben we met de groep veel events gehad om elkaar beter te leren kennen. Wij zijn onder andere Vietnamees gaan koken, eten en borrelen - hartstikke leuk!
Celine: Door de vele activiteiten als de kookcursus, bezoek aan het instituut en het etentje bij Pho is er genoeg kans om met je reisgenoten te praten.
Hoe heb je je voorbereid op de reis?
Nadine: Ik heb op internet gekeken wat er te doen was in Kuala Lumpur en wat ik graag allemaal wilde zien. En ik heb ook nog inentingen en een nieuw paspoort gehaald!
Lars: Voordat we op reis gingen, heb ik me eerst een beetje ingelezen in de Vietnamese geschiedenis en cultuur. Verder zullen m’n reisgenoten kunnen beamen dat ik me wat betreft spullen en kleding goed had voorbereid!
Celine: Ik heb op google Vietnam ingetypt en vooral naar de plaatsjes gekeken. Natuurlijk heb ik ook een beetje gezocht op bezienswaardigheden. Daarnaast heb ik nog een kleine duik in de geschiedenis genomen en heb ik de feiten van de oorlog nog eens bestudeerd.
Wat waren hoogtepunten tijdens de reis?
Nadine: Ik ben met een groepje bovenin de Petronas Twin Towers geweest toen het avond werd en daar hadden we een supermooi uitzicht. Verder hadden we ook nog vrije tijd om de stad te verkennen en zijn we naar de Batu Caves geweest. En de vele (rooftop)bars met happy hours waar we zijn geweest iedere avond natuurlijk.
Lars: Het is heel cliché, maar wat mij betreft was elke dag wel een hoogtepunt. Bijna elke dag hebben we wel iets ondernomen wat memorabel was. Van het bezoeken van paleizen, het eten op het water tot aan het klimmen op tanks of tot het kruipen door een tunnel. Alles had zo zijn charme.
Celine: Vooral de avondactiviteiten. Gezellig samen eten, drankjes doen, beetje door de stad slenteren. Het bezoek aan Heineken was ook erg leuk. Ook het bezoek aan de Universiteit heeft veel indruk achterlaten, omdat het contrast met hoe het bij ons gaat erg groot was.
Wat is jouw leukste foto van de reis?
Nadine: 

Hier stonden we bovenin de Petronas Twin Towers! De toren heeft maar liefst 88 verdiepingen!

Lars

Op deze foto ben ik in een VietCong schuttersputje gedoken. Ik wist daarna 1 ding zeker: een Vietnamees soldatenleven is niet aan mij besteed!

Celine:

Hier proberen we te lachen terwijl we eigenlijk pijn aan onze voeten hebben van het vele lopen, het erg warm is in formele kleding en we eigenlijk graag naar de jacuzzi willen. 
Hoe was het om met zo’n groep op reis te gaan?
Nadine: Heel erg gezellig! Iedereen leerde elkaar supersnel kennen en we waren meestal ook met de hele groep samen in de avonden/nachten. En overdag had je altijd wel mensen die de stad wilden verkennen of in het zwembad wilden blijven, dus je kon je altijd daarbij aansluiten.
Lars: Het was inderdaad een grote groep, maar dat maakte het juist leuk. In zo’n grote groep is niemand hetzelfde en dat maakt dat het nooit saai wordt. Ik vond het leuk dat je met een groep kon uitrusten als je daar zin in had of dat je juist een activiteit met andere groepsleden kon ondernemen. Je kon dus eigenlijk altijd wel iemand vinden die hetzelfde wilde gaan doen als jij, alleen maar voordelen!
Celine: Het was erg gezellig. Er waren heel veel verschillende mensen mee. Als je iets cultureels wilde doen, waren er altijd mensen die mee wilden, als je in de jacuzzi wilde zitten waren er ook altijd mensen die dat wilden doen. Door de grote diversiteit was er voor iedereen wat.
Hoe heb je de kantoorbezoeken op locatie ervaren?
Nadine: Soms duurde het wel een beetje lang (vooral na een lange nacht), maar ik vond het altijd wel leuk om te zien hoe het bij bekende kantoren in het buitenland gaat!
Lars: Ik vond het interessant om buitenlandse kantoren te zien, daarbij was met name het bezoek aan het consulaat erg leuk.
Celine: Het ene kantoorbezoek is heel anders dan het andere, en die afwisseling is erg leuk. Persoonlijk vond ik Heineken en de Ambassade heel leuk, omdat hier veel interactie was!
Hoe was het om met je groepje aan de casus te werken? 
Nadine: Ik had zelf het vak nog niet gehad, dus ik wist zelf niet heel erg veel over de casus. Maar gelukkig zat ik in een groepje met studenten die er wel wat over wisten, dus uiteindelijk hebben we de casus goed kunnen afronden.
Lars: De casus was interessant omdat je zodoende al voor de reis ook in een serieuze omgeving bezig bent met de reis die eraan komt. Kort na afloop van de studiereis hadden we een dag waar we de casus gingen presenteren.  Na afloop van die presentaties zijn we gezellig met de gehele groep nog gaan borrelen!
Celine: Doordat de introductie van de casus ruim van te voren heeft plaatsgevonden, had je genoeg tijd om met je groepje te overleggen en de vragen te verdelen. Op locatie is er genoeg tijd geweest om aan de casus te werken en ook in Nederland was hier nog voldoende tijd voor. De presentatie vond ik heel leerzaam en leuk en de borrel daarna was erg gezellig.
Hoe heb je het (lokale) eten ervaren op locatie?
Nadine: Aangezien ik allergisch ben voor garnalen was ik soms een beetje bang om bij lokale tentjes te eten, maar gelukkig is dit helemaal goed gegaan! 
Lars: Het lokale eten was heel erg lekker. Het maakte aldaar eigenlijk niet uit of je in een restaurantje ging eten of dat je aan de straat voor een prikkie een ‘bahn mi’ haalde. Het ‘streetfood’ was misschien eigenlijk ook wel stiekem het lekkerste eten. Iedereen die van eten hield, was er in z’n sas.
Celine: Ik vond het eten heel lekker tot de vijfde dag, want toen ben ik helaas ziek geworden, waardoor ik de rest van de reis amper meer heb gegeten... 
Hoe waren de activiteiten buiten de kantoorbezoeken? 
Nadine: We zijn met de hele groep naar de Batu Caves geweest en nog een aantal andere activiteiten, en ik denk dat je daarmee de stad wel echt goed gezien hebt tijdens de studiereis.
Lars: De activiteiten buiten de kantoorbezoeken waren erg leuk, zo zijn we onder andere naar de Mekong Delta geweest en zijn we naar de aldaar gelegen welbekende tunnels geweest. De avonden hebben we in verschillende gelegenheden doorgebracht, variërend van karaokebarren tot clubs tot aan skybars, voor ieder wat wils!
Celine: Toen de culturele activiteiten kwamen was ik ziek, waardoor ik helaas niet heb kunnen deelnemen. Het eten op de boot op de tweede avond vond ik vooral leuk, omdat je dan ook de stad vanaf de waterkant zag. 
Wat heb je in je vrije tijd (buiten de groepsactiviteiten en kantoorbezoeken) zoal gedaan?
Nadine: We zijn met een groep naar de Petronas Twin Towers geweest zoals hierboven al stond, en ik ben ook nog naar een markt en China Town geweest. Ook zijn we veel in ons zwembad in het hotel geweest met de hele groep. En iedere avond gingen we eigenlijk wel met de hele groep naar een (rooftop)bar, wat ook erg gezellig was!
Lars: In mijn vrije tijd heb ik vooral geprobeerd de stad te verkennen. We hebben met groepjes bezienswaardigheden en musea bezocht en daarnaast hebben we ook geborreld en op verscheidene locaties gegeten.
Celine: Zoals gezegd helaas niets cultureels. Ik heb er vooral voor gezorgd dat de jacuzzi van het hotel optimaal gebruikt werd en dat de dames van de spa en de heren van de bar iets te doen hadden. Op die manier ben ik ook nog een beetje nuttig geweest.
Hoe kijk je terug op de studiereis? Wat zou je mensen (die twijfelen) willen aanbevelen?
Nadine: Ik heb echt een hele leuke tijd gehad in KL! En ik denk dat als je twijfelt je misschien een keer iemand die is mee geweest moet aanspreken met je twijfels. Het is het echt waard om een keertje mee te gaan, dus schrijf je zeker in!!
Lars: Schrijf je gewoon in! De studiereis was één van de absolute hoogtepunten van mijn studententijd. Een negendaagse verre reis maken met je studievrienden die in het kader staat van allerlei activiteiten en hoogtepunten is toch iets wat iedereen wil!?
Celine: Niet twijfelen, gewoon doen. Zo een reis met zo een groep maak je maar 1x in jouw leven mee!!! De studiereis hoort absoluut bij mijn top drie ervaringen bij de CT.