TJP'ers aan het woord!

TJP'ers aan het woord!

11/09/2019

Het Tax Jurisprudence Program (TJP) is hét prestigieuze programma van de CT voor een groep gemotiveerde studenten. Het omvat een fiscaalinhoudelijk programma bestaande uit tien sessies gedurende het collegejaar. Tijdens de sessies komen fiscale onderwerpen op een zeer interactieve wijze aan bod. Het is bij uitstek de kans om je fiscale kennis te testen en jezelf meer in de verschillende fiscale onderwerpen te verdiepen. Tijdens het feestelijke einddiner, waarbij ook de deelnemende kantoren aanwezig zullen zijn, zal je bovendien een waardevol certificaat ontvangen als bewijs van deelname. 

Bovenstaande foto is gemaakt in de Euromast, waar afgelopen jaar het einddiner plaatsvond. Hier kregen alle deelnemers hun diploma's uitgereikt!

Hieronder zullen twee studenten, Anush en Jelle, hun ervaringen delen over het Tax Jurisprudence Program. Zij hebben allebei afgelopen jaar (2018-2019) deelgenomen aan het programma. 

Anush

Momenteel ben ik een masterstudent van de master Fiscaal Recht Indirecte Belastingen. 
Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier deelgenomen aan het Tax Jurisprudence Program. Ik zal kort uiteenzetten wat mijn bevindingen zijn. Het was in een woord: geweldig. 

Het is allereerst een vol programma met verschillende kantoren. Allen geven op een andere manier een invulling aan de sessies. Dit maakt iedere bijeenkomst uniek en interessant. Het prettige is dat de bijeenkomsten gericht zijn op inhoudelijk fiscale kennis, wat met voorbeelden uit de praktijk wordt verduidelijkt. Dit maakt de stof van de studie erg levendig. 

Een sessie begint met een inhoudelijke uitleg over een bepaald onderwerp. Vervolgens wordt de kennis via een quiz of een bepaald spel getoetst aan de deelnemers. Om te beginnen vond ik het inhoudelijke deel van een bijeenkomst heel interessant. Hier werden goede voorbeelden gegeven en de groep werd vaak veel betrokken, wat dit onderdeel toch levendig maakte. Daarnaast vond ik het interactieve aspect van de sessies ook heel leuk. Soms mochten we zelfs uit onze stoel opstaan voor een casus die we kregen, wat een leuk dynamisch aspect aan een sessie gaf. Al met al, waren alle tien de sessies leuk, leerzaam en goed verzorgd met snacks en drinken. Dankzij je deelname aan het TJP creëer je zeker kansen om een werkstudentschap te lopen bij verschillende kantoren. Zo heb ik zelf een werkstudentschap overgehouden aan de sessies! Concluderend ben ik van mening dat dit een uitstekende manier is om je als student te laten zien en om een kantoor beter te leren kennen. Met een heerlijke einddiner in de Euromast en een uitreiking van de certificaten van deelname hebben wij het programma waardig afgesloten. 

Dit wil je niet missen. 

Jelle

Op dit moment ben ik masterstudent van de master Directe Belastingen van Fiscale Economie. Afgelopen jaar heb ik deelgenomen aan het Tax Jurisprudence Program, waarover ik wat meer zal vertellen.

Ik vond het nuttig dat het TJP mij heeft voorbereid op vaktechnisch werkoverleg en ik via het TJP kennis heb kunnen maken met de meeste kantoren. Er wordt op een meer interactieve wijze stof besproken die soms in het college niet aan bod komt. Dat is heel fijn, want daardoor krijg je het gevoel dat je dichter bij de fiscale praktijk komt te staan. De sessie begint met een gedeelte waarin de te voorbereiden stof wordt opgefrist en basisbeginselen worden toegelicht. Het tweede deel bestaat veelal uit een actief werkgedeelte, waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan met de verdiepende stof door middel van casussen.

Het programma bestaat uit acht vto-sessies en twee pleitsessies, wat uitkomt op een totaal van tien. Het was een prima aantal, want op deze manier is het goed te combineren met de studie en nevenactiviteiten. Als economiestudent vond ik het ook leuk en leerzaam om te zien hoe pleiten in z’n werk gaat en daarom vind ik het goed dat daar binnen het TJP ook aandacht voor is.

Door het TJP heb ik een heel goed beeld gekregen van deelnemende kantoren. Zeker na de sessies, waar soms een borrel door de kantoren wordt georganiseerd. Ook het einddiner zorgt ervoor dat je naast de ‘fiscale klik’ ook een persoonlijke klik krijgt met de fiscalisten van de verschillende kantoren. Het TJP heeft mij niet direct een inzicht gegeven in waar ik eventueel een werkstudentschap zou willen lopen, maar ik heb wel een goede eerste indruk gekregen van de verschillende potentiële werkgevers.

De groep deelnemers bestond uit een diverse groep bestaande uit 24 studenten. Het is leuk dat iedereen in de groep gemotiveerd is om dieper op fiscale stof in te gaan.

Ik zou het TJP aanraden aan anderen omdat het een mooie toevoeging is op het standaard curriculum van de hedendaagse fiscale student.