Eerstejaars studenten, opgelet!

Eerstejaars studenten, opgelet!

07/09/2019

Ben je net aan je eerste jaar fiscale economie of fiscaal recht begonnen? En ben je benieuwd hoe CT'ers die zich afgelopen jaar in dezelfde positie verkeerden, hun eerste jaar hebben ervaren? Lees dan snel verder! Het eerste Aanslag-artikel van het jaar is namelijk een interview met vier 'ex-eerstejaars' waarin zij vertellen over hun eerste studiejaar!

We geven het woord aan Sten en Sandra (Fiscaal recht) en Tessa en Rick (Fiscale economie). In bovenstaande volgorde zullen zij hun ervaringen delen; eerst komt dus Fiscaal recht aan bod, gevolgd door Fiscale economie.

Wat vond je het grootste verschil tussen de uni en de middelbare school?

Sten: 'Ik merkte vanaf de eerste dag al een wezenlijk verschil in de wijze waarop je je vrije tijd moest indelen. Op de middelbare school werd er van dag tot dag aangegeven welke opgaven af moesten zijn, maar op de universiteit werd vanaf de eerste dag al van je verlangd dat je dit zelf kon inplannen. Natuurlijk heb je nog wel te maken met bepaalde deadlines, maar je werd wel autonomer in wanneer je de taken voor een bepaalde deadline volbracht.'
Sandra: 'Het grootste verschil vond ik de enorme zelfstandigheid. Bij deze studie heb je vergeleken met de middelbare school zo ontzettend weinig contacturen. Het kan in je voor- of nadeel werken, maar ik vind het superfijn om zelf te bepalen wat en hoeveel je voor je studie doet. De hoeveelheid stof ervaar ik als minder. De manier van leren is ook wel anders, want bij rechten is het veel meer leeswerk dan opdrachten maken.' 
Tessa: 'De middelbare school was veel doordat je veel vakken moest leren. Op de uni heb je twee vakken per blok, dus de diepgang op de stof gaat veel dieper. Je moet alles begrijpen en de verbanden zien anders haal je het tentamen niet. Op de middelbare kon je soms als je net niet alles begreep het toch nog bij elkaar praten. Bij de meerkeuzevragen in sommige tentamens is dat lastig. De manier van leren is bij mij wel hetzelfde gebleven. Alleen oefen ik hier meer tentamens van tevoren.'
Rick: 'Vooral de vrijheid maakt het verschil. Je moet nu zelf tijd vrijmaken om de hoeveelheid stof te leren.'

Hoe bevielen de vakken van het eerste blok?

Sten: 'Ik vond het een fijne kennismaking met de wereld van het recht, maar achteraf gezien vond ik het qua studielast in schraal contrast staan met de rest van het curriculum. Daardoor is het misschien ook juist wel uitermate geschikt als eerste vak.'
Sandra: 'Blok 1 was een prima blok om mee te starten. Je hoefde niet meteen je wettenbundel te gebruiken en de stof was ook niet erg ingewikkeld.'
Tessa: 'Zelf heb ik wiskunde B gehad, wat een groot voordeel was voor mijn wiskundevakken, hier had ik dan ook geen moeite mee. Accounting had ik wel moeite mee, 4 MC mogelijkheden die mega erg op elkaar lijken waardoor je alles echt precies moest weten, dit had ik tijdens de tussentoets wel onderschat.'
Rick: 'Ze bevielen mij wel goed, ik vond de mentorvakken alleen wat minder'

Kwam de studie overeen met je verwachtingen voor het begin van het jaar? En je cijfers?

Sten: 'Ja, zeker. De studie is goed te doen zolang je het allemaal goed bijhoudt. Aan het begin had ik daar nog moeite mee, maar ik merk dat ik het afgelopen jaar een stuk gedisciplineerder ben geworden daaarin. Qua cijfers merkte ik aan het begin van het jaar dat ik erg veel tijd kwijt was met studeren en het vak dan afrondde met een 6, maar na verloop van tijd werd ik handiger in het indelen van mijn tijd waardoor ik efficiënter ging studeren, wat ertoe leidde dat ik met minder inspanning hogere resultaten behaalde.'
Sandra: 'Een beetje. Ik wist dat je bij rechten veel moet lezen, maar ik had niet verwacht dat het zo veel zou zijn. Soms mis ik wel wat toepassing, maar ik vind het verder een hele leuke studie. Qua cijfers vind ik dat als ik kijk naar de inspanning die ik heb geleverd, ik prima cijfers heb gehaald. Het is wat mij betreft echt zo dat het in verhouding veel meer uren kost om een 8 te halen. Daarom vind ik het relatief moeilijk om een hoog cijfer te halen.'
Tessa: 'Zelf had ik 60 punten onderschat, het betekent echt dat je bijna alles moet halen. In het begin zitten de moeilijkste vakken dus dat maakt je wel onzeker als je een keer een misser hebt. De studie viel me niet tegen, wel de hoeveelheid zelf studie. Er zit veel wiskunde in en dat vind ik juist wel leuk. Qua cijfers vond ik het lastig om een hoog cijfer te halen, omdat veel meerkeuze was en de normeringen heel streng zijn. Ik had dit wel wat soepeler verwacht.'
Rick: 'Mijn verwachtingen kwamen eigenlijk helemaal overeen. Mijn cijfers lagen voor mijn gevoel redelijk in lijn met hoeveel ik ervoor heb gedaan. Voor mij is het relatief makkelijk om een hoog cijfer te behalen. Dit ligt vooral aan het aanwezig zijn en meedoen met de lesstof.'

Ben je altijd naar alle colleges geweest? Zou je dit aanraden?

Sten: 'Ik heb slechts sporadisch een college gemist. Ik zou iedereen er ook toe willen nopen alle colleges te volgen, omdat ze als goede ondersteuning naast de werkgroepen dienen. Vaak werd de stof tijdens colleges heel gestructureerd herhaald, waardoor je de stof makkelijker tot je neemt.'
Sandra: 'Aan het begin wel, daarna steeds minder. Het ligt heel erg aan het vak of er goede hoorcolleges gegeven worden. Ik raad aan om aan het begin ook naar de hoorcolleges te gaan, zodat je in ieder geval gemotiveerder bent om meer bezig te zijn met de studie.'
Tessa: 'Ik ben zeker de eerste 2 blokken naar college geweest, dit zou ik ook aanraden als je de stof moeilijk vindt. Op een gegeven moment weet je ook of de prof. voorleest van de slides of echt een meerwaarde brengt. Dan kan je kiezen wat je doet. Indien het een meerwaarde brengt moet je zeker naar colleges gaan, dan legt hij bijna het hele tentamen impliciet uit.'
Rick: 'Ik vind het een aanrader om naar de colleges te gaan. Naast dat je de lesstof binnen krijgt, maak je hier ook gemakkelijk vrienden.'

Wat vond je afgelopen jaar het lastigste vak en waarom?

Sten: 'Zelf vond ik privaatrecht een ware sleur. Het is tevens het enige vak dat ik niet succesvol heb afgerond (een 5,3). Ik denk dat dit kwam doordat ik nog niet echt mijn draai gevonden had met het studeren en doordat de systematiek van het privaatrecht nooit echt is gaan dagen bij mij.'
Sandra: 'Rechtsgeschiedenis! Bij dat vak moest je zoveel informatie uit je hoofd leren dat dat me gewoon te veel werd.'
Tessa: 'Ik vond accounting en micro-economie de lastigste vakken, accounting omdat ik dat nog nooit had gehad en het het allereerste vak was. Ik wist toen nog niet goed hoe ik moest leren voor een tentamen. Micro-economie vond ik lastig omdat het een open toets was met veel redeneringen, dat is niet mijn sterkste punt.
Rick: 'Ik vond macro-economie het lastigste vak, omdat het vooral heel erg veel stof was en niet zozeer het meeste diepgaande.'

Ben je vorig jaar bij CT (eerstejaars)activiteiten geweest en zo ja, hoe vond je dit?

Sten: 'Ja, ik zit zelf in de eerstejaarscommissie, dus ik moest de activiteiten voor eerstejaarsstudenten organiseren en eraan deelnemen. Tijdens deze activiteiten heb ik op een informele manier mijn mede-eerstejaarsstudenten beter leren kennen, waardoor ik een leuke vriendengroep om me heen heb gekregen op de universiteit.'
Sandra: 'Ja, zeker! Ik vond het heel gezellig altijd en heb er veel mensen ontmoet! Ik raad het zeker aan om ook naar die activiteiten te komen.'
Tessa: 'Ik ben naar een eerstejaarsactiviteit geweest waar we gingen bowlen, en naar het lustrumfeest. Dit waren hele gezellige activiteiten voor maar heel weinig geld. Zeker een aanrader!'
Rick: 'Ja, het was een hele leuke kans om wat mensen van studie te leren kennen. De borrels zijn ook erg gezellig.'

Heb je afgelopen jaar een commissie bij de CT gedaan? Zo ja: welke? En zou je dit aanraden?

Sten: 'Ik heb afgelopen jaar bij de eerstejaarscommissie gezeten en dit is mij zeer goed bevallen. Ik zou het iedereen aanraden, omdat het ervoor zorgt dat je naast je studie ook enigszins bezig bent met de fiscale wereld. Zeker voor de eerstejaars fiscaal recht studenten, die het eerste jaar gezamenlijk met rechtsgeleerdheid volgen en daardoor niet heel veel in aanraking komen met fiscale dingen. Verder is het natuurlijk leuk om naast je studie nog gezellige activiteiten en borrels te hebben met je medestudenten.'
Sandra: 'Ja! Ik zat in de Mediacommissie. De voornaamste taken binnen die commissie waren: artikelen schrijven voor De Aanslag, foto’s maken op borrels en (insta)posts maken/bedenken. Ook is de skireis-aftermovie door de mediacommissie gemaakt! We vergaderden gemiddeld 1x in de twee weken, waar we nadachten over onderwerpen voor nieuwe artikelen/concepten. Ik vond het leerzaam, maar vooral gezellig! Als eerstejaars ken je ongeveer nog niemand bij de studievereniging en door een commissie te doen verandert dat helemaal. Vooral als fotograaf op de borrels leer je allemaal nieuwe gezichten kennen. Zeker een aanrader dus, zelfs als je geen/niet zo veel mensen kent die bij de vereniging zitten.'
Tessa: 'Ik heb afgelopen jaar geen commissie gedaan bij de CT.'
Rick: 'Ja, ik heb de eerstejaarscommissie gedaan. Ik zou het zeker aanraden om een commissie te gaan doen. Je bent er relatief weinig tijd aan kwijt en krijgt er veel gezelligheid voor terug.'

Heb je gedurende je eerste jaar op kamers of nog thuis gewoond? Hoe beviel dit en wat zijn je plannen voor komend jaar?

Sten: 'Ik woonde afgelopen jaar nog bij mijn ouders. Zij wonen in Spaarndam, wat bij Haarlem in de omgeving ligt. Ik was wekelijks achttien uur kwijt aan reizen, wat ik na een jaar niet meer zag zitten. Ik woon dus sinds begin dit collegejaar op mezelf in Kralingen. Na afgelopen collegejaar was de keus voor mij al snel gemaakt om op mezelf te wonen. Dit scheelde niet alleen een hoop reistijd, maar zorgde er ook voor dat ik het studentenleven veel meer kon gaan omarmen.'
Sandra: 'Gelukkig had ik na een maand op en neer reizen een kamer gevonden! Het op mezelf wonen vind ik heel nice! Aan het begin was het natuurlijk wennen om alles zelfstandig te moeten doen, maar ergens is het ook wel fijn. Ik heb gezellige huisgenoten met wie ik minimaal één keer per week eet en af en toe leuke dingen doe. Al met al is het heel relaxed om je eigen plekje te hebben.'
Tessa: 'Ik woon bij mijn ouders, op 25 minuten rijden met de auto. Komend jaar wil ik wel graag op kamers, maar afgelopen jaar wilde ik nog thuis wonen om mijn BSA te halen. Vanaf nu weet ik dat ik in Rotterdam blijf en zoek ik een kamer.'
Rick: 'Ik woonde het gehele jaar op kamers in Rotterdam. Ik zou het op kamers wonen aanraden, zeker als je op grote reisafstand zit. Dit maakt je meer betrokken bij je studie maar geeft ook de optie nieuwe dingen te doen naast de studie.'