Top 10: onbekende belastingparadijzen

Top 10: onbekende belastingparadijzen

16/09/2016

Terwijl de lidstaten van de OESO zich de hoofden breken over een zo eerlijk mogelijke markt, waarin belastingontduikers niet zomaar wegkomen, klapt de CFO van een goedlopende multinational tevreden zijn laptop dicht om op vakantie te gaan en liggen de miljonairs al duizenden kilometers verderop met een cocktail in de hand op het strand. Geen van hen zullen een seconde wakker liggen over belastingen: deze zijn maar summier terug te vinden in hun financiële boeken. Vergeet even onze befaamde Hollandse deelnemingsvrijstelling, het mysterieuze Bermuda of de witte Zwitserse Alpen: die zijn de volgende wintersport weer aan de beurt. Over Luxembourg Leaks wordt al helemaal niet gesproken in dit artikel, laat je verbazen over de volgende tien nog relatief onbekende belastingparadijzen in de wereld.

1: Cookeilanden

Met de Nieuw-Zeelandse dollar als valuta, tweehonderdveertig vierkante kilometer eiland en vijfendertig uur vliegen vanaf Amsterdam, zijn de Cookeilanden de ideale bestemming voor mensen met groot vermogen. De wetgeving hier is gebaseerd op het Engels recht, maar geen zorgen: mocht men een rechtszaak aan de broek hebben hangen tussen de hangmatten door, rechtshulpverzoeken uit Europa en de Verenigde Staten worden genegeerd. Het soepele trustregime is het instrument waar veel fortuinlijke genieters gebruik van maken op deze witte eilanden. Aanspraken tegen trusts vervallen na drie jaar en men heeft de mogelijkheid om een trust met onbeperkte levensduur op te stellen. Deze bestemming is echter zeer populair bij fraudeurs en dus niet geheel onbekend op de radar van de fiscus. Men kan echter wel op volledige juridische protectie vertrouwen.[1]

2: Singapore

De minst onbekende van de lijst staat op onze nummer twee. Het welvarende land wordt ook wel het nieuwe Zwitserland genoemd. Zo zijn er dubbelbelastingverdragen met meer dan veertig landen en heft deze stadstaat geen belasting op inkomen dat in het buitenland verdiend is: menig mens grijpt deze kans en doet er zijn voordeel mee. Ook de financiële sector kan hier zijn plek vinden door vrijstellingen en lagere tarieven. De hedge funds schieten, net zoals de gebouwen, de lucht in en de investeringen in deze hedge funds zijn voor tachtig procent afkomstig buiten Singapore. Pas echter wel op met drugsgebruik: hier staat de doodstraf op en men kan wat opmerkelijke regels vinden in de overige wetgeving.[2]

3: Saint Kitts en Nevis

Ook hier ziet men de digitalisering weer doorschemeren: op Saint Kitts en Nevis kan men met de veelbesproken bitcoins betalen. Als onderdeel van de Leeward eilandengroep in Brits West-Indië zijn in dit Caribisch gebied genoeg belastingvoordelen te behalen. De inkomstenbelasting voor natuurlijke personen is niet in hun wettenbundel te vinden en belastingwetten van offshore vennootschappen of trusts mag men ook vergeten hier. De plaatselijke ondernemingen hebben echter wat minder baat bij het belastingstelsel: voor hen geldt een belasting van 35%. Waar zij dan wel weer dankbaar gebruik van kunnen maken, is de aftrekbaarheid van royalties en buitenlandse rentebetalingen. [3] Let wel op dat de Verenigde Staten een oogje op dit gebied houdt, dus de volledige belastingbescherming is niet te garanderen.

4: Vanuatu

Zoals de Belastingdienst ook wel zegt: ‘Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker wel,’ zo heeft Vanuatu slechts belastingheffing op import en btw ingesteld. Deze eilandengroep heeft na de vestiging van illegale download-aanbieder KaZaa wel wat meer bekendheid gekregen, waardoor de anonimiteit op belastinggebied wat verminderd is.

5: Monaco

Dit dwergstaatje is naast het populaire koninklijk paar ook bekend vanwege het imago als belastingparadijs: ‘De fiscale zon schijnt altijd in Monaco.’ Sinds 1869 bestaat de gehele Wet op Inkomstenbelasting niet meer in dit land, tenzij men een Frans staatsburger is: dan dient het Franse belastingstelsel gehandhaafd te worden. Om het nog allemaal mooier te maken: vermogensbelasting en belasting op kapitaal zijn in dit land niet van toepassing. [4] Daarnaast kun je tijdens het hardlopen wereldberoemde sporters zoals Novak Djokovic en Lewis Hamilton tegenkomen en wie wil Karl Lagerfeld nou niet als buurman hebben?

6: Belize

Het tweede Caribische eiland in dit lijstje dat als belastingparadijs aangemerkt wordt, is Belize. Echter geldt voor Belize dat zij minder gecontroleerd worden door de Verenigde Staten: zij wisselen geen informatie met elkaar uit, dus meer vrijheid in het soepel omgaan met belastingen. Verder kent Belize geen belasting op kapitaalwinst of successierechten, de onroerende voorheffing en winstbelasting zijn ook erg laag.[5]

7: Costa Rica

De natuurliefhebbers ontdekken nog maandelijks nieuwe, onbekende flora en fauna in de jungles van Costa Rica. Dit land kent echter nog meer geheimen, zoals het bankgeheim dat hier (voorlopig) nog altijd geldt. Bij deze regeling wordt er gewerkt met nummers op bankafschriften in plaats van persoonlijke namen, waardoor rekeningen niet aan personen gekoppeld kunnen worden. Banken delen op deze manier de informatie van hun spaarders niet met derden, tenzij de rechter hiervoor toestemming geeft. [6]

8: Seychellen

Het land van de Holi Colours, India, heeft de Seychellen al ontdekt en vestigt veel van hun bedrijven op deze eilanden. Deze bedrijven hoeven niet aan creatieve boekhouding te doen, want opbrengsten, directie en aandeelhouders hoeven niet eens te worden gerapporteerd. Offshore banken met een licentie zijn vrijgesteld voor belastingen, waardoor deze eilanden ook erg aantrekkelijk zijn voor de financiële sector.[7]

9: Anguilla

Opnieuw is het raak in het Caribisch gebied: Anguilla maakt ook deel uit van de Leeward-groep en staat bekend als een koraaleiland. Op fiscaal gebied hebben ze iets minder te bieden dan hun onderwaterwereld: dividend-, inkomsten- en vennootschapsbelastingen hebben zij uit de wettenbundel kunnen scheuren en aan btw doen zij niet. Voor de fortuinlijke Quote 500 lijstaanvoerders is het qua vermogensbelasting ook erg aantrekkelijk: indien het vermogen meer dan vijftig duizend dollar bedraagt, betaalt men slechts een vast bedrag van zevenhonderdvijftig dollar belasting per jaar. De spaartegoeden en investeringen zijn geheel belastingvrij op dit mooie belastingparadijsje. [8]

10: Dubai

Dubai staat ook wel bekend om zijn hoogste gebouw ter wereld en de zeer luxe hotels. Zo hoog als de gebouwen echter zijn, zo laag zijn de belastingen of eerlijk gezegd: deze zijn afwezig. Het land staat dan ook wel bekend als zero-tax haven. De inkomsten-, vennootschaps- en vermogensbelasting zul je hier niet terugvinden en schenkingsrechten, successierechten en btw zijn tevens afwezig in hun belastingstelsel. [9] Hoog tijd dus om een ticket met vroegboekkorting naar dit hemelse belastingparadijs te regelen en voor altijd gedag te zeggen tegen belastingen. Houd echter wel in het achterhoofd de gedachte dat jouw baantje als fiscalist hier ook op het spel staat…

Voor de liefhebbers onder ons: kijk de aflevering van VPRO Tegenlicht De Tax Free Tourterug van 25 maart 2013: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html

Door: Linda Wisse

[1] http://www.bespaarbelastingen.be/algemeen/alle-leuke-offshore-locaties-cook-eilanden/

[2] http://www.quotenet.nl/Lijstjes/Top-7-Op-deze-belastingparadijzen-zijn-uw-miljoenen-nog-wel-veilig

[3] http://www.bespaarbelastingen.be/algemeen/alle-leuke-offshore-locaties-nevis-st-kitts/

[4] http://www.quotenet.nl/Nieuws/De-fiscale-zon-schijnt-altijd-in-Monaco-18901

[5] http://www.bespaarbelastingen.be/algemeen/vastgoed-kopen-in-belize/

[6] http://kennisbank.sparen.nl/wat-is-het-bankgeheim

[7] http://www.belastingstructuur.nl/jurisdicties/belastingparadijs-seychellen/

[8] http://www.belastingontwijking.nl/belastingparadijs/anguilla.html

[9] http://www.belastingparadijs24.nl/index.php/lang-de/2008-10-02-13-08-23/101-stap8/871-belasting-paradijs-dubai