Fiscaal nieuws april

Fiscaal nieuws april

08/05/2019

Moederbedrijf Gucci speelt vals

Het Franse luxeconcern Kering staat op het punt de grootste belastingschikking van Italië te treffen. Gucci zou sinds 2002 wel 2,5 miljard euro aan belasting hebben ontweken. het Franse moederbedrijf zou alle winst naar het in Zwitserland gelegen kantoor door hebben gezonden, terwijl bijna alle productie zich in Italië bevindt. Dit zou toegestaan zijn als de feitelijke leiding van het bedrijf zich ook echt in Zwitserland zou bevinden. Het Zwitserse adres zou volgens Italiaanse autoriteiten niet meer zijn dan een brievenbusfirma. Alle topmanagers van Gucci werken bij Gucci kantoren in Milaan of Florence. Gucci komt er nog goed vanaf als je bedenkt dat zij anders de rente en een boete over het ontweken belastingbedrag hadden moeten betalen. Dit zou nog eens 500 miljoen euro extra zijn…

Andere bedrijven daarentegen… 

Steeds meer bedrijven zijn open over de hoeveelheid belasting die ze betalen. Deze transparantie is steeds meer op aan het komen en wordt mogelijk zelfs verplicht binnen de Europese Unie. CSR Europe, een Europees netwerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft een blauwdruk ontwikkeld die gebruikt kan worden door multinationals die open willen zijn over hun belastingpositie. In deze blauwdruk wordt onder andere toegelicht hoe relevante belastinginformatie gepubliceerd kan worden. ‘Als je niet openlijk trots bent op wat je doet, kun je het beter niet doen’, aldus Finse Europarlementariër Sirpa Pietikainen bij de lancering van de blauwdruk. 

Wifi-verbinding afzonderlijke prestatie voor omzetbelasting

Op een niet bij name te noemen vakantiepark konden gasten tegen betaling gebruikmaken van levensbehoefte nummer één: een wifi-verbinding. Maar is het verstrekken van een wifi-verbinding door de exploitant van een vakantiepark een afzonderlijke prestatie of een bijkomende prestatie voor de omzetbelasting? Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat als uitgangspunt heeft te gelden dat bij het verrichten van meer dan één handeling elke handeling als zelfstandige prestatie moet worden aangemerkt. Alleen onder omstandigheden moeten verschillende handelingen als één prestatie worden aangemerkt. Dat is onder meer het geval als een handeling te beschouwen is als hoofdprestatie, terwijl de andere handelingen moeten worden beschouwd als bijkomende prestaties. Volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden moet het verstrekken van een wifi-verbinding door de exploitant van een vakantiepark als afzonderlijke prestatie worden aangemerkt, aangezien het gebruik van wifi geen functioneel verband heeft met het gebruik van een vakantieaccommodatie.

Bronnen:

http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/verstrekking-wifi-verbinding-afzonderlijke.166201.lynkxhttps://www.accountant.nl/artikelen/2019/4/black-box-belastingen-gaat-langzaam-open/https://www.accountant.nl/nieuws/2019/4/moederbedrijf-gucci-treft-miljardenschikking-wegens-belastingontwijking/