Exchange interview met Tim

Exchange interview met Tim

24/01/2019

Wie ben jij en waar zit je op dit moment?

Mijn naam is Tim Gast, ik ben een 3de jaar student fiscaal recht en ik ben momenteel op een exchange in Shanghai. Vanaf september tot januari studeer ik aan de Fudan University Shanghai.

Wat heb je moeten doen om daar te komen? 

Om op deze fantastische universiteit te komen heb ik moeten solliciteren voor een plekje. Dit heb gedaan door mijn cv, motivatiebrief en cijferlijst op te sturen naar de Erasmus Universiteit. Het enige vereiste was dat je een bepaalde TOEFL-score behaald, omdat ik eerder een taalcursus bij Education First (EF) heb gedaan was dit voor mij niet nodig. Naast de vereiste TOEFL-score wordt de uiteindelijke keuze denk ik voornamelijk gebaseerd op de motivatie brief. In mijn motivatiebrief heb ik aangegeven waarom het avontuur van een exchange en daarbij de keuze voor China mij heel erg aanspreekt.

Hoe heb jij je er op voorbereid? 

De voorbereiding bestond voornamelijk uit het zoeken naar een geschikte woning. Het is mogelijk om op de campus te wonen maar na eerdere verhalen te hebben gehoord heb ik toch besloten om dat niet te doen. Toevallig kende ik twee andere studenten die ook op exchange naar Shanghai gingen, samen met hen ben ik op zoek gegaan naar een woning. In het begin was het aardig spannend aangezien we het vliegtuig instapten zonder al een vaste woning te hebben. Na twee dagen in een hotel te hebben overnacht, terwijl we actief op zoeken waren naar een woning, was het gelukt! Voor de rest moest ik van te voren alleen een visum en vliegticket regelen.

Wat zijn typische verschillen/overeenkomsten met de Erasmus Universiteit?

Het verschil is qua lesgeven heel erg groot. Dit is op zich logisch aangezien de Erasmus Universiteit met het PGL-programma een unieke manier van lesgeven aanbiedt. Aan de Fudan Universiteit is het lesgeven eigenlijk hetzelfde als op de middelbare school. Je gaat naar “school” zit in een klas, luistert voor een paar uur naar de leraar en gaat dan naar huis om nog eventueel je huiswerk te maken. Een groot verschil met de middelbare school is echter wel het aantal uren dat je les hebt. Mijn rooster bestaat uit maandag van 11:00 tot 16:00 en dinsdag 10:00 tot 16:00 met anderhalf uur pauze. Daarbuiten is er niet veel huiswerk, op een presentatie en werkstuk na is het dus vrij rustig. Qua grote is de Fudan Universiteit niet te vergelijken met de Erasmus Universiteit. Er zijn vijf verschillende campussen verspreid over een lengte van ongeveer vijf kilometer. Ook gaat er een pendelbus voor studenten tussen de verschillende campussen. In totaal studeren er 40.000 mensen aan de Fudan Universiteit. Om een kleine indruk te krijgen van de verschillen tussen de Universiteiten staat hieronder een foto van ons gebouw waar we les krijgen.

Krijg je te maken met fiscaliteit?

Helaas krijg ik helemaal niks mee van de fiscaliteit. Er worden wel vakken als Security Law en Corporate Governance aangeboden maar echt iets fiscaal is er niet. Ik volg zelf de vakken: Chinse Civil Law, Security Law en Business Organization.

Hoe is het leven daar naast de studie? 

Naast de studie ben ik voornamelijk leuke dingen aan het doen in de stad met andere studenten of aan het reizen. Door mijn rooster is het erg makkelijk om ergens heen te gaan voor 5 dagen en daar maak ik dan ook gebruik van. Daarnaast ben ik ook lid van FC-oranje, dit is een voetbalteam opgericht door en voor Nederlanders. We trainen één keer in de week en elke zaterdag is er een wedstrijd waarna we vaak nog even ergens gaan eten en drinken.

Wat mis je het meest aan Nederland?

Naast natuurlijk familie en vrienden mis ik niet veel aan Nederland zelf. Het leven is hier erg makkelijk en je kan eigenlijk al het eten krijgen wat je wilt. Op dit moment is het hier aardig koud en de isolatie is niet zo goed dus als ik één ding moet noemen aan Nederland dan is dat wel de verwarming. Aan de andere kant ga ik wel veel aan China missen, de gemakkelijkheid van betalen, reizen en bestellen is optimaal. In al die opzichten is China zoveel verder dan Nederland.

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe van je exchange periode? 

Dat zijn er eigenlijk heel veel…. van een tripje naar Inner Mongolië tot het Oktoberfeest in Shanghai, er zijn ontelbaar mooie herinneringen. Maar als ik er eentje moest kiezen dan is dat toch wel de Chinese muur. Wat een ongelofelijke ervaring was dat!  Mijn ouders zijn in het begin voor 4 dagen langsgekomen en aan het eind van het jaar kwam mijn broer met zijn vriendin op bezoek voor 4 dagen, superleuk!

Wat is jouw advies voor studenten die ook op exchange willen?

Als je al de keuze hebt gemaakt om op exchange te gaan ben je al op de goede weg. Ik zou adviseren om jezelf gewoon erg open te stellen en eigenlijk van alles wel te gaan proberen. De kans om in het buitenland een half jaar lang te studeren krijg je niet vaak dus moet je er wel optimaal van genieten.