Exchange interview met Koen

Exchange interview met Koen

02/02/2019

Wie ben jij en waar zit je op dit moment?

Ik ben Koen Zwiep, 22 jaar en momenteel ben ik, na afgelopen jaar de bachelor fiscale economie afgerond te hebben, bezig met het 3de jaar van de studie bedrijfseconomie. Voor mijn minor ben ik 5 maanden op exchange naar Buenos Aires geweest en heb daar aan de UBA (universidad Buenos Aires) gestudeerd.

Wat heb je moeten doen om daar te komen? 

Ik ben in Argentinië terecht gekomen via het exchange programma van de ESE. Om via de ESE op exchange naar een bestemming buiten Europa te gaan is het een vereiste dat je gemiddelde cijfer van de eerste anderhalf jaar van je studie boven de 7 ligt. Bij de aanmelding voor je exchange moet je allereerst een top 3 samenstellen uit de beschikbare partner universiteiten van de ESE. Voor mij waren dit de universiteiten in Buenos Aires Argentinië, Santiago Chili en Lima Peru. Daarna moet je voor elke Universiteit een motivatiebrief schrijven waarin je motiveert waarom je juist op die universiteit zou willen studeren. Ongeveer een maand daarna hoor je of je bent geselecteerd voor 1 van de universiteiten uit je top 3.

Nadat de ESE je heeft genomineerd voor een universiteit moet je jezelf rechtsreeks aanmelden bij deze universiteit. Hoewel dit in de praktijk nooit zal gebeuren kan de universiteit je nog weigeren. Voor de universiteit van Buenos aires was het aanmelden een uitgebreid proces waarvoor ik onder andere weer een motivatiebrief (deze keer in het Spaans) moest schrijven.

Hoe heb jij je er op voorbereid?

Op aanraden van studenten die voorgaande jaren naar Buenos Aires waren geweest had ik niet van tevoren een kamer gezocht en was het plan dat ik die ter plekke pas ging zoeken. Hoewel dit wel voor minder voorbereiding zorgde zou ik dit niet perse aanraden. Ondanks dat ik na 3 dagen in Buenos Aires een kamer had gevonden heeft deze aanpak toch voor de nodige hoeveelheid stress gezorgd. Verder moet je voor vertrek rekening houden met dingen als vaccinaties en visa. Informatie hierover werd vanuit de Universiteit van Buenos Aires goed gecommuniceerd.

Wat zijn typische verschillen/overeenkomsten met de Erasmus Universiteit?

De Universiteit in Buenos Aires is totaal niet te vergelijken met de Erasmus Universiteit. Want hoewel de universiteit ruim 300.000 studenten, verspreid over een aantal faculteiten binnen de stad heeft, voelen de vakken veel kleinschaliger. Tijdens mijn ‘colleges’ leek het net alsof ik weer terug was op de middelbare school. De colleges worden gegeven in klaslokalen waar je met maximaal 30/40 man zit. Nadat je hebt gekozen welke vakken je gaat volgen moet je kiezen bij welke leraar je dit vak wilt volgen. Voor mij nog steeds onduidelijk is het feit dat de keuze van leraar ook veel uitmaakt voor hoe moeilijk het vak is. De leraren bepalen zelf welke stof ze belangrijk vinden en maken daarna ook zelf de toets. 2 mensen die hetzelfde vak hebben gevolgd maar bij een andere leraar kunnen dus op een compleet ander niveau zitten achteraf. Iets wat mij ondenkbaar lijkt op de Erasmus universiteit. Daarnaast kan het zo zijn dat je pas 1 week van tevoren weet wanneer je precies tentamen hebt en worden tentamens ook regelmatig last minute verplaatst. Verder kijkt niemand raar op als je tijdens een college het lokaal uitloopt om te bellen of op de gang van de universiteit een sigaret opsteekt.

Krijg je te maken met fiscaliteit?

Op de universiteit van Buenos Aires worden wel 2 vakken gegeven over belastingrecht. In eerste instantie wilde ik graag 1 van deze vakken volgen omdat het me erg interessant leek om de vergelijking te kunnen maken met het Nederlandse belastingrecht. Maar toen ik er na aankomst achter kwam dat mijn Spaans toch nog niet zo goed was als ik had gehoopt, heb ik gekozen voor minder theoretische vakken met meer cijfers/formules. Verder ben ik niet met de fiscaliteit in aanraking gekomen.

Hoe is het leven daar naast de studie?

Het leven in Argentinië naast de studie is echt geweldig. Buenos Aires is gigantisch en het stikt er van leuke  bars/restaurants. Ook is uitgaan in Buenos Aires prima te betalen en kan je dus vaker uiteten etc. dan dat je in Nederland zou doen. Het is onmogelijk om in de hippe wijk Palermo alle bars/restaurants gezien te hebben. Ook zijn de bars heel divers en het bijzonderste vond ik de ‘secret bars’. Zo is er een bar vermomd als metro station, nadat je met een trap afdaald moet je eerst de incheck poortjes en daarna een echt metrostel door voordat je daadwerkelijk in de bar terecht komt (uptown).

Omdat de universiteit van Buenos Aires zo groot is en er naast deze universiteit nog meerdere andere (privé) universiteiten zijn, zijn er ook heel veel internationale studenten.

Zowel vanuit de universiteit als 2 ‘verenigingen’ voor internationale studenten worden er meerdere keren per week allerlei activiteiten in en rond de stad georganiseerd. Zeker in het begin is dit de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen.

De cultuur in Argentinië is een stuk relaxter dan in Nederland. Niemand kijkt bijvoorbeeld raar op als je ergens een uur te laat aankomt. De eerste weken heb ik moeten leren dat als je om 21:00 ergens afspreekt je daar echt niet voor 21:45 hoeft te zijn. Daarnaast eet men rond een uur of 22:00 en naar een club ga je niet voor 2;30.

Hiernaast zijn mensen heel open en nodigen ze je bijvoorbeeld graag uit om bij hun thuis te komen eten.

Wat mis je het meest aan Nederland?

Het (Nederlands)Chinese eten, een frikandel speciaal  en een kapsalon. Verder heb ik niet veel gemist tijdens mijn tijd in Buenos Aires, de stad is zo groot en internationaal dat je er op de hierboven genoemde dingen na alles wel kan krijgen.

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe van je exchange periode? 

Het is heel lastig om 1 specifieke herinnering op te noemen omdat de complete ervaring onvergetelijk was. Het mooiste wat ik gezien heb zijn de watervallen van Iguazu. Voordat ik naar Argentinië vertrok had ik hier nog nooit van gehoord maar eenmaal daar aangekomen na een busreis van 18 uur (was wel heel gezellig) wist ik niet wat ik zag. Als toppunt ben ik daar met een klein bootje het water op gegaan en tot ongeveer 1 meter afstand van de waterval gekomen. Verder heb ik hele goede herinneringen aan het studentenhuis met 12 internationale studenten waar ik die 5 maanden gewoond. Omdat iedereen op exchange is en de studie dan niet altijd op nummer 1 staat, was er meer dan genoeg gezelligheid. Verder mis ik de empanada’s, een in Argentinië erg populaire snack die je op elke straathoek kan kopen en op elk moment van de dag kan eten.

Wat is jouw advies voor studenten die ook op exchange willen?

Vooral doen! Hoewel het misschien soms een enge/grote stap lijkt is het het volledig waard. Een ervaring die je nooit meer vergeet en een kans om allemaal nieuwe vrienden van over heel de wereld te maken.