Fiscale veranderingen per 1 januari 2019

Fiscale veranderingen per 1 januari 2019

19/01/2019

Fiscale veranderingen per 1 januari 2019

Iedereen heeft er vast wel iets over gehoord op het nieuws, of misschien ben je het zelf al tegengekomen. Tripjes naar de supermarkt zijn iets duurder geworden, maar dat is niet het enige wat is veranderd in ons belastingland. Naast de omzetbelasting zijn er ook diverse veranderingen bij de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Natuurlijk zullen we niet alle veranderingen kunnen bespreken (lees: het belastingplan bestaat uit 23 pagina’s, als we dit allemaal gaan vermelden wordt dit een behoorlijk saai en lang stuk), maar hieronder zullen enkele veranderingen volgen.

Omzetbelasting

Op de meeste goederen en diensten wordt 21 procent btw geheven. Echter op bepaalde goederen, zoals bijvoorbeeld water, boeken en voedingsmiddelen is een lager btw-tarief van toepassing. Dit lagere tarief is per 1 januari 2019 gestegen van 6 naar 9 procent. Een lichtpuntje is wel dat e-books nu ook onder het lage tarief vallen, waardoor hierover geen 21 procent meer, maar 9 procent btw over betaald hoeft te worden.