Fiscaal nieuws maart

Fiscaal nieuws maart

14/04/2019

Het is weer tijd voor de maandelijkse portie fiscaal nieuws! Zelf geen zin of tijd gehad om het nieuws bij te houden? De mediacommissie houdt je op de hoogte van het belangrijkste, leukste en opmerkelijkste fiscale nieuws. 

 

Nederland op zwarte lijst met belastingparadijzen?

Op 26 maart heeft het Europees Parlement met een grote meerderheid van de uitgebrachte stemmen besloten dat Nederland als belastingparadijs beschouwd moet worden. Hetzelfde geldt voor Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat het Europees Parlement EU-landen als belastingparadijs bestempeld. Dat het Europees Parlement Nederland als belastingparadijs heeft aangemerkt, betekent nog niet meteen dat Nederland binnenkort ook daadwerkelijk op de beruchte zwarte lijst met belastingparadijzen terug te vinden is. Daarover beslissen namelijk de Europese ministers van Financiën. Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, verwerpt de aanklachten van het Europees Parlement dat Nederland een belastingparadijs zou zijn. Hij wijst erop dat de Europese Commissie vorige maand nog concludeerde dat Nederland belangrijke stappen heeft gezet om de fiscale ‘race to the bottom’ een halt toe te roepen.

 

Dure seconden

Jullie kennen het vast wel: het last minute inleveren. In ons geval zal dit vaak een paper of essay zijn. In dit geval was dit toch net wat anders: de aangifte IB 2016 moest nog ingediend worden; na een aanmaning diende deze uiterlijk 17 november 2017 ontvangen te zijn. De vrouw in kwestie verstuurde op 17 november 2017 23:59:29 elektronisch haar aangifte. Net op tijd, zou je denken toch? Dit was helaas niet het geval; 18 november om 00:00:08, 8 seconden te laat dus, ontving de inspecteur de aangifte. Wegens het niet-tijdig doen van aangifte werd er een verzuimboete van €369 opgelegd. De vrouw ging daartegen in beroep, echter is door de rechtbank geoordeeld dat de verzuimboete terecht was opgelegd. Door pas op het allerlaatste moment de aangifte te verzenden nam de vrouw bewust het risico dat deze te laat zou kunnen worden ontvangen. 

 

Voorrangspositie fiscus verleden tijd?

Bij een faillissement kunnen crediteuren vaak fluiten naar hun geld; vanwege een vaste volgorde in het betalen van schuldeisers (de fiscus heeft een voorrangspositie) blijven er vaak onvoldoende middelen over om ‘normale’ schuldeisers te voldoen. De Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, een organisatie van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, wil hier verandering in brengen. Volgens MKB-Nederland krijgen kleine en middelgrote ondernemingen bij een faillissement maar 3% van hun vorderingen terug. Dit is niet alleen slecht voor het vertrouwen van ondernemers, maar ook voor de schatkist indien de kleine schuldeisers op hun beurt in financiële moeilijkheden komen. Door de organisatie is al eerder geprobeerd iets te veranderen aan dit zogeheten bodemrecht van de fiscus. Eerdere pogingen bleven echter zonder resultaat. Nu er dankzij een groeiende economie minder ondernemingen failliet gaan, doet de organisatie nogmaals een poging om verandering te brengen in de voorrangspositie van de fiscus in geval van faillissement.

 

Brexit

Nog altijd een hot item: de Brexit. Nog steeds zijn er heel veel onbeantwoorde vragen met betrekking tot het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. In het kader van een schriftelijk overleg over het concept beleidsbesluit fiscaal overgangsrecht heeft staatssecretaris Snel een aantal van deze vragen beantwoord. Hij heeft onder andere vastgesteld dat fiscale tegemoetkomingen voor een deel van de werknemers die wonen in het VK maar werken in Nederland vervallen bij een no deal. Ook is gemeld dat het fiscaal overgangsrecht zich tot lopende boekjaren beperkt bij een no deal Brexit. Het overgangsrecht is vooral ter voorkoming van acute fiscale gevolgen en mogelijke administratieve lasten. Het voortzetten van bepaalde fiscale voordelen is niet een doel op zich. Op basis van deze redenatie beperkt het overgangsrecht zich tot lopende boekjaren. Dit is voldoende om te voorkomen dat binnen hetzelfde boekjaar verschillende fiscale behandelingen plaatsvinden. 

 

Het zit hem in de details

Uit een rechtszaak van 27 maart 2019 jl. is nog maar eens gebleken hoe belangrijk een bepaald detail kan zijn. In de zaak ging het over 2 ex-partners met een ouderschapsplan voor hun 10-jarige dochter. Over een periode van 14 dagen verbleef de dochter vier volledige dagen en vier halve dagen bij haar vader. In geschil was of de man al dan niet recht had op inkomensafhankelijke combinatiekorting vanwege zijn dochter die gemiddeld drie dagen bij hem verbleef. Bij co-ouderschap is een voorwaarde voor de korting dat het kind doorgaans ten minste 3 hele dagen in elk van de huishoudens verblijft. De uitkomst? In de ogen van het hof zit er wel degelijk een belangrijk verschil tussen ‘gemiddeld’ drie dagen en ‘doorgaans’ drie dagen. De vader voldoet hiermee dus niet aan de voorwaarden, waardoor hij geen recht heeft op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. 

 

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/26/europees-parlement-nederland-is-een-belastingparadijs-a3954630

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-is-een-belastingparadijs-en-moet-op-een-zwarte-lijst-vindt-het-europees-parlement~bd106c67/

https://www.futd.nl/fiscaal-nieuws/13338/verzuimboete-van-e-369-voor-8-seconden-te-laat-ontvangen-aangifte/

https://www.rendement.nl/nieuws/id22330-mkb-mes-in-voorrangspositie-fiscus-bij-faillissement.html

https://zakelijk.infonu.nl/juridisch/70401-rangorde-schuldeisers-bij-faillissement.html

http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/grootste-fiscale-risico-s-bij-een-no-deal-brexit.164997.lynkx

http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/fiscaal-overgangsrecht-brexit-beperkt-tot-lopende.165141.lynkx

http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/fiscaal-nieuws/gemiddeld-drie-dagen-is-nog-geen-doorgaans-drie.165414.lynkx

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/inkomensafhankelijke_combikorting/inkomensafhankelijke_combinatiekorting