Top 10: vreemde belastingen

Top 10: vreemde belastingen

26/07/2019

Leuker kunnen we het niet maken, wel gekker!

Belasting is iets wat al heel lang bestaat, simpelweg omdat er geld nodig is/was voor het land. Om dit geld binnen te krijgen zijn er dan ook heel wat manieren bedacht om belasting te heffen. Dit heeft voor toch wel bizarre belastingen gezorgd…

Dus hierbij: de 10 gekste belastingen!

1. Urinebelasting

Je zou het niet verwachten maar vroeger was urine geld waard. Waarom? Dit werd onder andere gebruikt voor het wassen van kleren, om tanden te poetsen en voor het looien van leer. Om deze reden werd urine verzameld. Mocht er vervolgens iemand urine aan willen schaffen, werd hierover belasting geheven. Deze belasting is ingesteld door Keizer Nero. Ondanks de stank van urine, stonk de belastingopbrengst niet, hierdoor de uitspraak: ‘geld stinkt niet’. 

2. Vrijgezellenbelasting

Toen Julius Caesar aan de macht was, wilde hij de bevolkingsgroei stimuleren. Hoe hij dit deed? Het belasten van vrijgezel zijn. Op deze manier was de gedachte dat iemand sneller op zoek zou gaan naar een partner. 

Deze belasting is ook toegepast door Mussolini in Italië. Hier zou echter ook nog een racistisch tintje zitten: hij wilde dat het Italiaanse volk in omvang zou toenemen ten opzichte van bijvoorbeeld Slavische volkeren. In Zuid-Afrika werd de belasting gebruikt om de blanke bevolking evenveel te laten groeien als de zwarte bevolking, omdat de blanke bevolking meer vrijgezellen had. 

3. Baardenbelasting

Onder heerschappij van tsaar Peter de Grote werd de baardenbelasting ingevoerd. De reden hierachter was dat een baard niet modern was, terwijl er werd geprobeerd het Russische Rijk te moderniseren. Om deze reden moesten edelen die hun baard lieten staan extra belasting betalen. Naast deze maatregel waren er nog meer manieren waarop hij het Russische Rijk wilde verwesteren: er was dan ook veel verzet. 

Dezelfde belasting is ook toegepast door de Engelse koning Hendrik VII, maar hier zat geen achterliggende reden achter; hij wilde simpelweg de belastingopbrengst verhogen. Sterker nog; hij liet zelf zijn baard gewoon staan. 

4. Ramenbelasting

In de tijd van Napoleon was het hebben van daglicht erg duur: er werd namelijk belasting geheven over het aantal deuren en ramen. Er werd simpelweg vastgesteld hoeveel belastingopbrengst er zou moeten zijn en dit werd verdeeld over het aantal ramen en deuren. Tegen deze belasting is veel verzet geweest. Ook zijn er veel mensen die hun ramen lieten dichtmetselen of bij het bouwen van een huis veel grote ramen lieten plaatsen in plaats van meerdere kleine ramen. Om deze reden is de belasting uiteindelijk dan ook afgeschaft. Een soortgelijke belasting is de schoorsteenbelasting: je betaalt voor het aantal stookplaatsen in huis. 

5. Belasting op zeep

Onder leiding van Oliver Cromwell is in de 17e eeuw in het Verenigd Koninkrijk een belasting op zeep ingesteld. Zeep werd gezien als een teken van rijkdom en luxe. Naast de financiële reden achter de belasting: meer belastinggeld binnenhalen, was er nog een reden voor de belasting. Door streng gelovigen werd baden gezien als een vrijetijdsbesteding van de duivel, dus de belasting zou voorkomen dat burgers duivelse zonden zouden begaan. 

6. Speelkaartenbelasting

De speelkaartenbelasting is een belasting op de import van speelkaarten. Indien belasting op de kaarten was voldaan stond op de schoppenaas of hartenaas een stempel. Bezit van een ongestempeld spel leverde een boete van vijftig gulden op. Het doorgeven van iemand die in overtreding was leverde twaalf gulden vijftig op. Deze belasting is in 1807 verwerkt in ‘het recht van klein zegel op voorwerpen van handel en weelde’. In 1927 is dit type belasting definitief afgeschaft vanwege de omslachtige controle. 

7. Belasting op haarpoeder

In de pruikentijd (18e en begin 19e eeuw) was het mode om een pruik te dragen. Een pruik was een statussymbool. De pruiken waren in eerste instantie wit. Deze pruiken moesten iedere dag gepoederd worden, zodat ze in goede conditie bleven. Over dit poeder moest belasting betaald worden. Pruikendragers moesten een patent voor het dragen van haarpoederen kunnen tonen om aan te geven dat ze de belasting hadden betaald. Samen met het einde van de pruikentijd verdween deze belasting. 

8. Dagbladgeld

Net als de stempel op speelkaarten, werden ook dagbladen voorzien van een stempel: een dagbladzegel. Tegen deze belasting was erg veel verzet omdat de krant soms wel 1,5 keer zo duur werd. De belasting werd dan ook spottend ‘de vuile vingers van de fiscus’ genoemd. Bij invoering van een nieuwe zegelwet in 1844 werd het formaat van de krant bepalend voor de belasting. Naar aanleiding hiervan kwamen er ‘mini-krantjes’ in omloop die enorm populair werden: ze waren goedkoop en je kwam er mee in verzet tegen de belasting. 

9. Lantaarngeld

In 1544 werd in Amsterdam de eerste kaarslantaarn ontstoken. In veel steden kwam er ook behoefte aan licht buiten ‘s avonds. Dit is echter een kostbare aangelegenheid: iedere lantaarn moest met de hand aangestoken worden. Dit werd gedaan door de zogeheten lantaarnaanstekers. Deze lantaarnaanstekers hadden vaak ook een functie als nachtwaker, omdat ze ‘s avonds en ‘s nachts toch op pad waren. Ter bekostiging van de lantaarns werd er lantaarngeld ingesteld: deze belasting moest iedereen naar draagkracht betalen. 

10. Tuintegelbelasting

Gaat dit de toekomst worden? Gemeenten zijn aan het overwegen om belasting te heffen over het aanleggen van tegels in je tuin in plaats van groen. De gedachte hierachter? Door het weghalen van groen uit de tuin kan water minder goed opgenomen worden in de grond. Hierdoor stroomt water niet goed meer weg en komt er meer druk te staan op het riool. Het aanleggen van tegels zou om deze reden ertoe leiden dat er meer rioolbelasting betaald moet worden: er wordt immers meer gebruik gemaakt van het riool vinden de voorstanders van de belasting. De belasting zal gehandhaafd kunnen worden door middel van luchtfoto’s. 

Een andere belasting waar tegenwoordig voor wordt gepleit is de suikertaks om een gezonde levensstijl te bevorderen. 

 

Bronnen:

https://www.tankpas-aanvragen.nl/administratie/ontdek-6-rare-belastingen/

https://nos.nl/artikel/2263739-wie-vrijgezel-was-moest-extra-belasting-betalen.html

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/bizarre-belastingen-door-de-eeuwen-heen

https://jalta.nl/geschiedenis/baardenbelasting-in-rusland/

https://www.trouw.nl/home/boete-in-ruil-voor-lijfstraf-door-dalende-inkomsten-is~a72efa1f/

https://historiek.net/baardbelasting-peter-de-grote/77779/