Belastingdienst

Fiscalisten bij de Belastingdienst: werken bij de bron. 

Elke verandering in de fiscale wetgeving heeft grote impact. Op de Nederlandse burgers en bedrijven, maar ook op het werk van de Belastingdienst zelf. De fiscalisten van de Belastingdienst spelen een sleutelrol. Ze werken dichtbij de bron van de fiscale wetgeving en helpen mee het Nederlandse fiscale beleid vorm en inhoud te geven. Bij hen komt alle vaktechnische kennis samen die nodig is om fiscale regels op een goede en rechtvaardige manier uit te voeren.

Daarbij wordt ‘horizontaal toezicht’ steeds belangrijker. Het betekent dat er nauw wordt samengewerkt met alle partijen die bij het aangiftetraject betrokken zijn. Terwijl vroeger de controle van een aangifte centraal stond, kijkt de Belastingdienst nu veel meer naar het proces en hoe een organisatie zich ‘gedraagt’. Het zwaartepunt van een aangifte-traject verschuift hierdoor van het einde steeds meer naar het begin. Met als resultaat dat de kwaliteit van de aangiften verbetert. De fiscalisten die bij de Belastingdienst werken, communiceren tijdens dit proces direct en veelvuldig met hun klanten.

Fiscalisten binnen de Belastingdienst 

Veel fiscalisten bij de Belastingdienst zijn inspecteur en hebben een cruciale rol bij het heffen, innen en controleren van belastingen. Maar eigenlijk zijn ze overal binnen de organisatie te vinden, dus ook bij de Douane. Als behandelaar van bezwaar- en beroepschriften bijvoorbeeld. En net als accountants en juristen, zijn er ook fiscalisten met een leidinggevende rol als teammanager. Of als klantcoördinator: het algemene aanspreekpunt voor alle fiscale zaken van een bepaalde onderneming.

Een veelgehoorde reden om als fiscaal jurist of fiscaal econoom bij de Belastingdienst aan de slag te gaan, is dat het zo razend interessant is. Fiscalisten bij bedrijven of belastingadviseurs zijn vaak bezig met dezelfde materie, en worden ook geacht acquisitie te plegen. Binnen de Belastingdienst zijn fiscalisten puur inhoudelijk bezig. Ze vinden er een oneindige stroom complexe en interessante fiscale vraagstukken.

Geïnteresseerd? 

Kijk op de site www.belastingdienst.nl/werken voor meer informatie, (afstudeer)stages en vacatures. Niets gevonden? Maak dan een jobalert aan voor vacatures in de toekomst, waardoor je continu op de hoogte blijft. Ook kun je het laatste nieuws gemakkelijk volgen via @BDCarriere en onze companypage op LinkedIn.